Workshop privind testul imunocitochimic în diagnosticul cancerului de col uterin

Published: 05.07.2019

 

Morfopatologie

Catedra de morfopatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în parteneriat cu Secția de morfopatologie a spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din capitală au organizat, în perioada 3-5 iulie 2019, workshopul cu genericul: Implementarea testului CINtec® PLUS Cytology în diagnosticul cancerului de col uterin. 

La eveniment au participat medici-rezidenți și citoscreeneri de la Catedra de morfopatologie și din Secția de morfopatologie. Printre invitați, s-a enumerat și profesorul Christian Carre, specialist consultant în dezvoltarea și implementarea metodei CIN tec® PLUS Cytology din Franța.

Pe parcursul celor trei zile de activitate, participanții la workshop au însușit tehnici de colorare a lamelor, de examinare a acestora la microscopul cu unul și mai multe capete şi de interpretare a rezultatelor. La final, toți beneficiarii au susținut un test de autoevaluare și au primit certificate de participare.

Imunocitodiagnostic CIN tec® PLUS Cytology este o analiză imunocitochimică, utilizată pentru depistarea leziunilor precanceroase ale colului uterin. Testul respectiv, care presupune detectarea calitativă simultană a proteinelor p16 (markerul infecției transformante) şi Ki67 (markerul de proliferare), permite identificarea cazurile în care infecția cu virusul HPV (Human Papiloma Virus) este persistentă, transformantă și a dus la apariția leziunilor menţionate.

Workshop privind testul imunocitochimic  în diagnosticul cancerului de col uterin
USMF
Catedra de morfopatologie
morfopatologi
medici-rezidenţi
CINtec® PLUS Cytology
diagnosticul cancerului de col uterin
virusul HPV

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii