Congresul național al specialiștilor din domeniul sănătății publice, ediția a VIII-a
- 487 vues
Specialişti în domeniul sănătăţii publice şi managementului sanitar din Republica Moldova s-au întrunit în zilele de 24 și 25 octombrie în cadrul celui de-al VIII-lea Congres național de profil. Ediția din anul curent a forumului, cu genericul „O singură sănătate”, a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Societatea Igieniştilor din Republica Moldova, Societatea Ştiinţifică a Epidemiologilor și Microbiologilor din Republica Moldova, Societatea Savanților și Specialiștilor în Managementul Sanitar din Republica Moldova şi Asociaţia Economie, Management și Psihologie în Medicină.
Deschiderea Congresului a fost precedată de un flashmob al studenților de la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, care, prin dans și un complex de exerciții fizice, au transmis populației mesajul: Eliminați plumbul din vopsele pentru o viață sănătoasă!
Igor Pokanevych, șeful Oficiului Naţional al Biroului Regional European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Republica Moldova, a deschis lucrările forumului științific și a menționat că sănătatea publică și managementul sanitar sunt aspecte-cheie ale sistemului de sănătate. Oficialul a accentuat că țările din regiunea europeană au o listă de probleme comune, specifice și Republicii Moldova, printre acestea fiind deficitul de cadre medicale și farmaceutice, calificarea acestora, infrastructura instituțiilor medicale, serviciile medicale ş.a. „Este foarte important ca participanții la Congres să conștientizeze gravitatea acestor probleme, astfel ca după două zile de activitate să avem multe iniţiative ce ar facilita dezvoltarea de programe în domeniul sănătății publice. Actualmente, ministerul de resort elaborează Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate până în anul 2030 și tocmai este cazul ca fiecare să contribuie pe segmentul său de activitate,” a spus reprezentantul OMS.
Republica Moldova și-a asumat un angajament ambițios prin politicile de sănătate promovate și desfăşoară multe proiecte comune privind informarea populaţiei despre un mod de viaţă sănătos, îmbunătățirea condițiilor de viață şi păstrarea mediului înconjurător, acţiuni ce se înscriu perfect în politicile de sănătate publică implementate în prezent. „La unele capitole suntem lideri, în alte aspecte mai este loc de îmbunătățire, dar cel mai important este faptul că domeniul sănătății publice are un rol important în realizarea tuturor proiectelor de sănătate”, a subliniat Igor Pokanevych.
Alexandru Voloc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, prezent la deschiderea congresului, a menţionat că sănătatea publică şi managementul sanitar sunt domenii prioritare în dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova și a venit cu asigurări de susținere în continuarea reformelor din acest domeniu, subliniind că rezoluția Congresului, în care se vor conţine toate probleme stringente identificate și recomandările sugerate, vor fi analizate minuţios de autoritatea guvernamentală.
Congresul medicilor în sănătate publică a inclus mai multe sesiuni în plen și paralele. Una dintre acestea, dedicată managementului sanitar, a avut loc în incinta USMF „Nicolae Testemițanu”, la care au participat membrii catedrelor de Management și psihologie, Medicină socială şi management sanitar „Nicolae Testemiţanu”, studenți-doctoranzi, care au abordat subiecte precum starea de sănătate a populației vârstnice din țara noastră, activitatea asistenților medicali, unele aspecte ale sănătății personalului medical, particularități de îmbunătățire a serviciilor medicale, modelul bio-psiho-social al bolilor și altele.
În deschiderea sesiunii, profesorul universitar Dumitru Tintiuc, Catedra de medicină socială şi management sanitar „Nicolae Testemiţanu”, a calificat congresul drept unul de o importanță majoră, deoarece însăși noțiunea de sănătate publică presupune mai multe componente ce includ patru societăți ale specialiștilor în domeniu. „Ne dorim ca acele recomandări ce vor fi generate ca rezultat al discuțiilor la acest forum științific să fie aplicate cât mai curând”, a subliniat profesorul.
Congresul național al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar a întrunit somităţi din Norvegia, Ungaria, România, Ucraina şi Republica Moldova, precum şi oficiali, academicieni şi parteneri externi.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii