Profesorul Mihail Borzov - fondatorul Școlii de dermatovenerologie din Republica Moldova

Published: 07.11.2019

Astăzi, 7 noiembrie 2019, îl omagiem pe creatorul serviciului dermatovenerologic din Republica Moldova, un specialist remarcabil și un pedagog consacrat - profesorul Mihail Borzov. Este un model rar de dăruire totală în ideea de a realiza lucruri mărețe. Pe lângă calitățile de profesor și medic venerolog, Mihail Borzov a rămas în memoria înaintașilor ca o figură proeminentă, recunoscută la nivel internațional pentru concepţia ştiinţifică, stilul pedagogic şi poziţia sa civică.

Mihail BorzovMihail Borzov s-a născut la 7 noiembrie 1899, în satul Togul, uezdul Kuznețk, gubernia Tomsk (Federaţia Rusă), într-o familie de ţărani. Studiile primare generale le-a făcut pe lângă Seminarul Teologic din Tomsk, iar cele medii - în cadrul cursurilor particulare. În timpul războiului civil, tânărul Mihail Borzov, pe atunci student la Facultatea de Medicină a Universității de Stat din Tomsk, a lucrat în calitate de sanitar, felcer și ajutor de medic la Spitalul Militar din Biisk, regiunea Altai, Federația Rusă. Studiile superioare le-a finalizat în anul 1924, la Universitatea din orașul Baku, Azerbaidjan.

Şi-a început activitatea profesională ca medic ordinator la Dispensarul Dermatovenerologic Central din Baku, apoi a fost transferat în Uzbekistan, în orașul Samarkand, ulterior în Taşkent, ca medic dermatovenerolog. Acolo, Mihail Borzov s-a format ca specialist și organizator al serviciului dermatovenerologic. În 1927 este numit medic-șef al Dispensarului Dermatovenerologic din Tașkent, unde a fost înființat Institutul de Cercetări Științifice în Venerologie și Dermatologie. Mihail Borzov a fost și prim-director al acestei instituții. 

În anul 1936 a susținut teza de doctor în științe medicale. Concomitent, a activat ca asistent, apoi conferențiar la Catedra de dermatovenerologie a Institutului de Perfecționare a Medicilor din Asia Mijlocie.

În 1937 Mihail Borzov a fost transferat în Leningrad, în calitate de medic-șef al Spitalului de Dermatovenerologie „S. M. Nahimson”. În 1940 susține teza de doctor habilitat în științe medicale. 

În 1946 este numit șef al Catedrei de boli de piele şi venerice în cadrul Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, fiind fondatorul acesteia. Având o bogată experienţă acumulată în școala superioară medicală din Taşkent și la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, Mihail Borzov și-a propus să perfecţioneze metodele de predare a disciplinei de dermatovenerologie. În această perioadă a elaborat un şir de indicaţii și îndrumări metodice pentru studenţi şi medici. Printre acestea, o însemnătate deosebită o are monografia Afecţiuni limitrofe în chirurgie şi dermatologie, în care sunt abordate bolile de piele, frecvent întâlnite în activitatea practică a medicului dermatolog (infecţii piogene, afectarea tuberculoasă şi fungică a pielii, ulcerele neurodistrofice şi tumorile cutanate), anterior descrise insuficient. Lucrarea a fost înalt apreciată de studenți și medici practicieni, devenind un ghid indispensabil în domeniu.

În paralel cu activitatea didactică, Domnia Sa îmbină armonios munca ştiinţifică cu cea organizatorică și administrativă. În perioada 1947-1951 este decan al Facultăţii de Medicină şi specialist  principal în venerologie al Ministerului Ocrotirii Sănătăţii din republică, iar începând cu anul 1952, exercită funcţiile de preşedinte al Consiliului ştiinţific al Ministerului Sănătăţii şi membru al colegiilor de redacţie al revistelor „Ocrotirea sănătăţii” și „Revista unională de venerologie şi dermatologie”. Mihail Borzov a fost și fondatorul serviciului dermatovenerologic din republică.

În anul 1959 Mihail Borzov pleacă în Odesa (Ucraina), unde preia funcția de șef al Catedrei de boli de piele și venerice a Institutului de Medicină „N. I. Pirogov”, activând până în 1975.

Pentru activitate prodigioasă în domeniu, profesorul Mihail Borzov a fost menţionat cu mai multe distincţii de stat.

A trecut în neființă în anul 1983.

Borzov Mihail
usmf
fondatorul serviciului venerologic
Catedra de dermatovenerologie
omagiu medicilor iluștri
Borzov Mihail

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii