Osteoporoza – cea mai frecventă maladie osoasă – discutată în cadrul unei conferințe cu participare internațională
- 312 vues
Afecțiunile osteoporozei, manifestările în stadii incipiente, factorii de risc și alte aspecte ale acestei maladii au fost discutate la Conferința națională cu participare internațională Actualități în osteoporoză, osteoartroză și maladii musculoscheletale non-inflamatorii, desfășurată la Chișinău, în data de 1 noiembrie curent.
Evenimentul științific de profil a inclus mai multe sesiuni plenare, unde au fost abordate subiecte precum: managementul și diagnosticul de laborator al osteoporozei și osteoartrozei, sindromul climacteric, reabilitarea pacienților cu patologii reumatice, diagnosticul și managementul durerii cervicale din viziunea specialistului neurolog, sarcopenia, fibromialgia. De asemenea, conferința a elucidat şi o serie de întrebări interdisciplinare privind managementul osteoartrozei din punct de vedere al specialistului reumatolog și traumatolog.
Evenimentul a reunit peste 200 de invitați, inclusiv specialiști notorii în domeniu atât din țară – profesorii universitari Liliana Groppa, Sergiu Matcovschi, Minodora Mazur, conferențiarul universitar Lorina Vudu, cât și de peste hotare – Salvatore Minisola, profesor la Universitatea Sapienza din Roma, Italia, profesorul Marina Suhareva, Institutul de Reumatologie „Nasonova V. A.”, Federația Rusă, profesorul Irina Golovaschi, Institutul de Medicină din Ucraina. La conferință au fost prezenți și specialiști reumatologi, medici interniști, neurologi, traumatologi, ginecologi, specialiști în reabilitare, studenți-doctoranzi, medici-rezidenți ș.a.
Osteoporoza sau „hoţul tăcut”, cum o numesc specialiștii, este cea mai frecventă boală metabolică osoasă din lume, fractura osteoporotică fiind o cauză importantă de morbiditate. Potrivit datelor statistice, anual circa 200 de milioane de femei sunt afectate de această afecțiune, la nivel mondial. Numărul total de cazuri, însă, este mult mai mare, din cauza lipsei diagnosticului şi a tratamentului adecvat. După vârsta de 50 de ani, riscul de fractură creşte exponenţial, 40% dintre femei şi 13% dintre bărbaţi prezentând cel puţin o fractură osteoporotică. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va ajunge la un miliard.
Specialiștii afirmă că mineralul esenţial pentru prevenirea osteoporozei este calciul, acesta fiind vital în toate etapele vieţii. Încă din perioada prenatală, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta ţesutul osos. Ulterior, în copilărie şi adolescenţă calciul este indispensabil pentru a oferi rezistenţă oaselor, pentru a regla funcţia musculară şi pentru a menţine sănătatea dinţilor, a părului şi a unghiilor. Necesarul de calciu creşte pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special atunci când intervine menopauza la femei, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ.
Corpul uman pierde calciu în fiecare zi prin piele, unghii, păr, transpiraţie ș.a. Aceste pierderi trebuie compensate zilnic printr-o alimentație care să includă produse bogate în calciu – lactate, semințe, somon, migdale, legume cu frunze verzi etc. – sau prin administrarea medicamentelor ce conţin mineralul respectiv. În caz contrar, organismul foloseşte calciul din oase pentru a efectua diverse funcţii, acestea devenind mai fragile şi predispuse la fracturare.
Totodată, medicii au venit cu unele recomandări de prevenire a maladiilor musculoscheletale, cum ar fi: regim alimentar echilibrat, alimente sănătoase, bogate în calciu și vitamina D3, exerciții fizice adaptate, evitarea consumului de alcool, interzicerea fumatului ș.a.
Conferința națională științifico-practică a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Societatea de Combatere a Osteoporozei din Republica Moldova, Societatea Medicilor Interniști și Societatea Medicilor Reumatologi din Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii