Intenție de colaborare cu instituții de profil din Georgia

Published: 13.11.2019

delegatie GeorgiaUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova ar putea iniția un parteneriat cu instituții de profil din Georgia. Reprezentanții Centrului de Instruire în Laparoscopie MediClubGeorgia au vizitat, în data de 12 noiembrie, instituția noastră cu scopul de a se documenta și de a identifica interese comune de colaborare.

Delegația georgiană a avut o întrevedere cu rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban, care a făcut o prezentare generală a Universității, pornind de la momentul înființării, în urma blocadei din Leningrad și transferului Institutului de Medicină în Kislovodsk, iar ulterior la Chișinău;  la denumirea instituției care poartă numele unui mare erou al medicinei autohtone - Nicolae Testemițanu; misiunea acesteia și realizările instituției pe parcursul celor 74 de ani de activitate. Rectorul s-a referit şi la acreditarea instituțională internațională obținută de universitate în vara anului curent, la programele de studii - acreditate de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, la parteneriatele bilaterale pe plan internațional.

Emil Ceban „Grație colaborării cu Statele Unite ale Americii, Facultatea de Stomatologie a obținut acreditarea Consiliului dentar din California, care permite instruirea medicilor stomatologi - cetățeni și rezidenți americani în cadrul Programului Internațional în Stomatologie (IDP - International Dental Program), cu predarea în limba engleză. Datorită parteneriatului cu Guvernul Norvegiei a fost implementat un nou program de studii în Optometrie în cadrul Facultății de Medicină nr. 1”, a subliniat rectorul.

De asemenea, profesorul Emil Ceban a ținut să menționeze rolul substanţial al Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) în formarea mediciniștilor, dar și a medicilor specialiști atât din țară, cât și din țările vecine. În final, rectorul și-a exprimat disponibilitatea instituției de a coopera cu partea georgiană, luând în calcul interesele comune în domeniul instruirii și cercetării medicale.

La rândul său, David Nikolaishvili, directorul Centrului de Instruire în Laparoscopie MediClubGeorgia, membru al Biroului executiv al Asociației Urologilor din Georgia, a declarat că instituțiile georgiene pe care le reprezintă sunt deschise spre dialog cu toate universitățile de medicină cu bun nume din regiune. „Ţinând cont de obiectivele comune de pregătire a medicilor, vom analiza situația și vom crea premise de colaborare și apropiere prin anumite programe de mobilitate pentru studenți și cadre didactice”, a spus David Nikolaishvili.

La final, membrii delegației georgiene împreună cu rectorul Emil Ceban au efectuat o vizită de documentare la CUSIM, unde au continuat discuțiile privind dezvoltarea colaborării bilaterale.

Emil Ceban
delegati Georgia
delegati Georgia
Emil Ceban
delegati Georgia
delegati Georgia
usmf
instituții medicale din Georgia
instruiri medicale
MediClubGeorgia

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii