Impresiile unui grup de studenți și medici-rezidenți ai Universității privind mobilitatea academică în China
- 2119 vues
O echipă de studenți și medici-rezidenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, însoțiți de asistentul universitar Victoria Chihai, Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală, au revenit recent dintr-o mobilitate academică efectuată la Universitatea de Medicină Tradiţională Chineză din Gansu, China, unde s-au aflat în perioada 18 septembrie-8 noiembrie 2019.
Tinerii au ținut să împărtășească din experiența lor și rectorului Universității Emil Ceban, care i-a îndemnat să aplice cunoştinţele asimilate din bazele medicinei tradiționale chineze și le-a sugerat să vină cu idei de proiecte ce ar putea fi implementate și în instituţia noastră. „Centrul de Medicină Tradițională Chineză, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Centrul de Cultivare a Plantelor Medicinale sunt câteva dintre bazele universitare unde aveți posibilitatea să utilizați modelul de tratament preluat de la specialiștii din China. În ultimii ani, metodele tradiționale chineze sunt solicitate tot mai mult în țara noastră, iar noi vom pune accent pe dezvoltarea acestui segment”, a punctat rectorul Ceban, dând asigurări că administrația instituției va susține toate ideile și proiectele ce vor fi de real folos sistemului național de sănătate.
Stagiul a inclus cursuri teoretice de inițiere în bazele medicinei tradiționale chineze: etiologie și patogeneză, elemente de diagnostic, formule, terapie externă a diferitor afecțiuni, precum menoxenia, menostazia, colapsul menstrual, dismenorea, sindromul premenstrual, bolile puerperale, paralizia cerebrală și autismul. Un alt compartiment studiat a constituit fitoterapia chineză, au fost expuse elemente introductive în istoricul fitoterapiei și principiile recepturii. Activitățile practice au vizat dezvoltarea dexterităților în acupunctură: moxibustie, cupping, masaj tuina, terapie ocupațională și tratament prin metode tradiționale chineze. Instruirea practică s-a desfășurat în cadrul a două clinici universitare: Spitalul de Copii din Hunan (Hunan Childrens Hospital) și Primul Spital afiliat al Universității de Medicină Chineză din Hunan (First Affiliated Hospital of Hunan University of Chinese Medicine).
Tot aici, reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” au participat şi la cel de-al doilea forum de pediatrie în țările în curs de dezvoltare (The Second Forum on Pediatrics in Developing Countries), organizat de Spitalul de Copii din Hunan, care a întrunit delegați din 26 de țări din Africa, America Latină, Australia, Asia și Europa.
„Experiența inedită acumulată în China, pe parcursul celor cincizeci de zile, ne-a motivat și mai mult să creștem profesional. Apreciem înalt calitatea studiilor, în special cursurile teoretice și trainingurile de care am avut parte. Ne-au impresionat cultura, tradițiile, limba chineză, precum și bucătăria națională, fiind ceva nou pentru noi. De asemenea, este incomparabilă şi dezvoltarea economică și industrială a orașului și a țării, în general”, a opinat asistentul universitar Victoria Chihai. Mobilitatea academică realizată în China a fost un moment oportun de a vizita și Comisia de sănătate din provincia Hunan - administrația centrală a medicinei tradiționale chineze din regiune, precum și Laboratorul farmaceutic Jiu zhi tang - companie de producere a medicamentelor pe bază de plante tradiționale chineze, concernul gigant de fabricare a utilajului pentru industria farmaceutică Truking.
Vlada Bodrug, studentă în anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1, a menționat că a avut parte de o experiență deosebită. „În această perioadă, ne-am familiarizat cu bazele teoretice și filozofice ale medicinei tradiționale chineze, am studiat limba și cultura locală. De asemenea, am beneficiat de un program vast de conferințe internaționale, activități, excursii şi competiții sportive. Cu siguranță, cunoștințele acumulate în cadrul acestei mobilități academice vor fi vitale pentru mine, oricare ar fi specialitatea pe care o voi alege”, a declarat studenta.
Serghei Petroșișin, medic-rezident în anul II, specialitatea Reabilitare și medicină fizică, a relatat că într-un timp scurt a acumulat o cantitate mare de informații cu privire la metodele de diagnostic și de tratament prin aplicarea medicinei tradiționale chineze, datorită profesionalismului cadrelor didactice și bunei organizări a procesului educațional.
„În contextul vizitei la Spitalul de Copii din Hunan, am remarcat nivelul înalt de organizare a secțiilor de primiri urgente, sistemele inovative de operare și înregistrare a pacienților, echipele de voluntari înrolate în acordarea asistenței medicale, progresul domeniului IT, sistemul no papper work ș.a. Departamentul de reabilitare impresionează prin dotarea excepțională cu echipament și utilaj medical. În cadrul insituției se regăsesc toate elemntele necesare pentru acordarea asistenței medicale integrate”, a conchis Ana-Mihaela Bălănuță, medic-rezident, anul III, specialitatea Pediatrie.
La finele instruirii, toți participanții au susținut un examen, ca rezultat fiind apreciați cu Certificatul de calificare a abilităților practice în domeniul medicinei tradiționale chineze.
Menționăm că programul de mobilitate academică a fost organizat de Ministerul de Comerț al Chinei, cu suportul Spitalului de Copii din Hunan și a Ambasadei Republicii Chineze în Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii