Premii pentru cercetătorii USMF „Nicolae Testemiţanu” la Expoziţia „Infoinvent 2019”
- 603 vues
Palmaresul premiilor obţinute de cercetătorii şi inventatorii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” s-a îmbogăţit cu noi distincţii. În total, pentru invenţii, drepturi de autor şi realizări ştiinţifice, prezentate la Expoziţia internaţională specializată „Infoinvent 2019”, membrii comunității universitare s-au învrednicit de 15 medalii de aur, 10 medalii de argint, 4 medalii de bronz, 5 medalii din partea altor instituţii, 6 trofee, premii speciale şi diplome de excelenţă. Expoziţia a fost organizată de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare şi s-a desfăşurat în incinta Centrului Internaţional Expoziţional „Moldexpo”, în perioada 20-23 noiembrie 2019.
Profesorul universitar Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, dr. hab. șt. med., academician al AȘM, a felicitat toţi participanţii pentru rezultatele excepţionale obţinute, accentuând că domeniul medicinei depinde direct de inventică şi de implementarea în practică.
„Pentru universitatea noastră este foarte importantă participarea şi aprecierea performanţelor, dar la fel de semnificativă este colaborarea interdisciplinară, ce poate aduce succesul scontat şi ne poate promova. Trebuie să conştientizăm că sănătatea este o mare bogăţie, este necesar să apreciem ce este primordial pentru sănătate şi chiar să iniţiem o direcţie mai specială bazată pe alimentare, tehnologii moderne şi medicaţie”, a declarat prorectorul Stanislav Groppa.
De notat că pentru prezentarea activă a invenţiilor şi inovărilor în cadrul expoziţiei, prin intermediul reprezentanților Departamentului Ştiinţă, USMF „Nicolae Testemiţanu” a fost premiată cu distincţii din partea: Uniunii Inventatorilor şi Raţionalizatorilor „Inovatorul “ din R. Moldova, Asociației Române pentru Tehnologii Alternative din Sibiu, Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (Bucureşti), Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicinei Veterinare din București şi Asociaţiei de Invenţie a Universității Korea (Association Invention Korea University, Seoul).
De asemenea, cu distincţii au venit şi alte universităţi şi instituţii participante la expoziţie, după cum urmează:
Universitatea Politehnică din Bucureşti a menţionat cu diplomă şi premiu special al Platformei SciEdTech invenţia colectivului de autori: Vitalie Cobzac, Viorel Nacu, Alina Glavan, Mariana Jian, Ecaterina Sedaia şi Polina Ababii, iar cu diplomă şi trofeu - invenţia autorilor Valeriana Pantea, Elena Tagadiuc şi Valentin Gudumac;
Invenţia autorilor: Valeriana Pantea, Ianoş Coreţchi, Sergiu Ghinda, Valentin Gudumac și Elena Tagadiuc a fost apreciată cu Diploma şi Medalia Salonului Pro Invent din Cluj-Napoca;
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a decernat trei medalii şi Certificat de excelență pentru invenţiile profesorului Victor Ghicavîi, Ianoş Coreţchii şi Olesea Popovici şi a colectivului de autori în frunte cu profesorul Lucia Andrieş;
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM), Bucureşti, a menționat cu diplomă şi trofeu invenţia colectivului de autori: Victor Ghicavîi, Ianoş Coreţchi, Olesea Popovici;
Societatea Inventatorilor din Banat a menţionat cu diplomă şi trofeu monografia „Impactul medico-social al lupusului eritematos sistemic”, autor - Lucia Mazur-Nicorici;
Universitatea Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Regele Mihai I al României” din Timişoara a oferit Diplomă de Excelenţă pentru creaţia colectivului de autori: Dumitru Sîrbu, Valentin Topalo, Nicolae Chele, Ilie Suharschi, Stanislav Strîșca, Alexandr Mighic, Alexandru Ghețiu şi Alina Sobețchi;
Lucrarea colectivului de autori Igor Casian, Ana Casian şi Vladimir Valica a fost apreciată cu Diploma şi Medalia de Aur a Institutului Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei din Bucureşti şi cu Diploma Grădinii Botanice Naţionale „Alexandru Ciubotaru”.
În premieră, la expoziţie a participat şi un student al universităţii noastre - Eugeniu Valic, anul II, Facultatea de Medicina nr. 1, care a fost menţionat cu Premiul AGEPI „Cel mai ingenios elev inovator” şi Medalia de Aur pentru creaţia sa „Metodă de studiu a preparatelor microscopice prin intermediul aplicaţiei MedNotes”. La fel, tânărul inventator a fost menţionat cu Diplomă de Excelenţă şi Medalia de Aur din partea Asociaţiei Române de Pteridologie şi cu diplome de excelenţă acordate de Societatea Inventatorilor din Banat (Timişoara) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti.
Potrivit lui Eugeniu Valic, la elaborarea proiectului a combinat studiile cu domeniul IT şi speră că, în câteva luni, aplicaţia sa va fi finalizată şi aplicată, în ajutorul studenţilor de la Medicină, în special pentru domeniile histologie, microbiologie şi morfopatologie.
„Sunt de părere că nu există nimic mai bun ca medicina şi atunci când aceasta este combinată cu diferite activităţi gen IT şi bioinginerie, vom putea crea multe lucruri frumoase pentru ţară”, a spus medicinistul.
Exprimăm sincere felicitări tuturor cercetătorilor și inventatorilor, cărora le dorim ca menţiunile obţinute să le aducă noi performanțe și colaborări în domeniul de cercetare!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii