Simpozion științific în patologia cerebro-vasculară, dedicat aniversării a 20-a a Catedrei de neurochirurgie
- 735 vues
Catedra de neurochirurgie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova marchează, în luna curentă, 20 de ani de la fondare. Cu acest prilej, echipa catedrei împreună cu Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău și în parteneriat cu Institutul de Neurochirurgie „A.P. Romodanov” din Ucraina au organizat Simpozionul internațional în patologia cerebro-vasculară (imagistică, tratament endovascular, tromboliză, stenting, coiling, embolizare ONYX), care s-a desfășurat în perioada 28-29 noiembrie curent, la Chișinău. Ceremonia de deschidere a fost onorată de prezența rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban, a președintelui Academiei de Științe a Moldovei Ion Tighineanu și a viceprimarului capitalei Angela Cutasevici.
Rectorul Emil Ceban a adresat echipei Catedrei de neurochirurgie un mesaj de felicitare în numele Senatului universitar, al Consiliului de administraţie și al întregii comunități academice, exprimând admirație și gratitudine pentru activitatea fructuoasă desfășurată, pentru performanțele științifice înregistrate, precum şi pentru contribuția substanțială la dezvoltarea învățământului superior medical, la prosperarea Almei Mater și la reformarea sistemului național de sănătate.
„Suntem încrezuţi că toți medicii neurochirurgi, care sunt în totalitate absolvenţi ai universității noastre, în pofida problemelor şi dificultăţilor cu care se confruntă, își îndeplinesc obligaţiile profesionale cu cinste şi devotament, acordând asistenţă medicală specializată la nivelul corespunzător și servind drept model pentru generaţiile viitoare, fapt pentru care merită toată aprecierea şi recunoştinţa noastră și a întregii societăţi”, a accentuat rectorul Emil Ceban.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei Ion Tighineanu a menționat că în cei 20 de ani de activitate, catedra, împreună cu Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, a reușit să obțină vizibilitate nu doar în țară, dar și peste hotare, grație profesionalismului și dedicației oamenilor care activează aici. Academicianul a subliniat că însuși simpozionul științific, prin prezența oaspeților din întreaga lume, reflectă rezonanța internațională a neurochirurgiei moldave.
Viceprimarul Angela Cutasevici, prezentă la eveniment, a remarcat preocuparea Consiliului municipal Chișinău pentru sănătatea cetățenilor și a dat asigurări în ceea ce priveşte susținerea și consolidarea forțelor locale și a celor externe pentru ca domeniul sănătății să prospere, fapt ce va garanta calitatea sănătății și a vieții cetățenilor.
Festivitatea de inaugurare a simpozionului a culminat cu o prezentare a profesorului Grigore Zapuhlîh despre „oamenii care au participat pe viu la această creație, despre faptele, miturile și evenimentele care s-au desfășurat în cei 20 de ani de activitate a catedrei”. Profesorul Zapuhlîh a evidențiat, în discursul său, personalitățile care au stat la baza fondării catedrei, începând cu renumitul profesor Zahar Sosonkin, academicianul Diomid Gherman, Eugeniu Tofănică și Vasile Rață, și i-a nominalizat pe cei mai renumiți neurologi din țara noastră - academicianul Stanislav Groppa, profesorii Mihail Gavriliuc, Ion Moldovanu, Aurel Bodiu și alții. Ascensiunea Catedrei de neurochirurgie și a serviciului specializat se datorează, în mare parte, colaborărilor internaționale, în special cu Japonia, România, Germania, SUA, Franța şi Belgia, ţări în care personalul catedrei, medicii specialiști şi medicii-rezidenți au efectuat stagii și au preluat experiență, aducând în ţară ultimele tendințe în materie de neurochirurgie și echipament performant pentru dotarea sălilor de operații.
Simpozionul internațional în patologia cerebro-vasculară a întrunit medici neurologi, neurochirurgi, imagiști și anesteziologi din Republica Moldova, Ucraina, Rusia, România, Croația, Turcia şi Italia.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii