Rectorul Emil Ceban: „Există multe lucruri comune ce pot fi realizate împreună cu partenerii indieni”
- 731 vues
Există multe lucruri comune ce pot fi realizate împreună şi vom face tot posibilul ca Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” să devină viitorul părinte pentru copiii Dumneavoastră, pentru a continua frumoasele tradiţii existente în India. Declaraţia îi aparţine rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban - la întâlnirea din 29 noiembrie curent cu membrii unei delegații indiene, condusă de Kottyal Koroth Shailaja Kumarise, ministrul Sănătății, Justiției Sociale şi Dezvoltării Femeii și Copilului din statul Kerala și Excelența Sa Thanglura Darlong, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Indiei în România, Republica Moldova și Albania, cu sediul la Bucureşti.
Rectorul Emil Ceban împreună cu alți reprezentanți ai administrației Universității au avut mai multe întrevederi cu oficialii indieni, care s-au aflat într-o vizită de lucru la universitatea noastră în perioada 28-30 noiembrie 2019, în scopul consolidării relaţiilor de cooperare bilaterală în domeniile de instruire, cercetare şi asistenţă medicală. În cadrul întâlnirilor, părțile au discutat despre punctele forte ce reprezintă premise în parteneriatul de durată cu statul Kerala: taxe de studii acceptabile pentru studenţii indieni, realizarea procesului de studii în limba engleză, accesul studenţilor în lucrul cu pacienţii în timpul stagiilor practice, posibilitatea echivalării studiilor obţinute la USMF „Nicolae Testemițanu” în alte ţări, garantarea unui mediu sigur pe perioada aflării la studii, inclusiv despre condițiile de cazare în cămine separate pentru fete şi băieţi, precum şi crearea unei cantine specializate în pregătirea bucatelor tradiţionale indiene.
Kottyal Koroth Shailaja Kumarise, ministrul Sănătății a statului Kerala, a subliniat interesul pentru continuarea dezvoltării relaţiilor de colaborare atât la nivel interinstituţional, cât şi interstatal, şi anume sub aspectul mobilităţilor academice, schimburilor de experiențe şi de bune practici, precum şi promovării medicinei tradiţionale indiene.
Rectorul Emil Ceban a menționat că, la solicitarea autorităților hinduse, în viitor se vor lua în calcul programele de studii din India, ce pun accent pe studierea bolilor rare specifice acestui stat. Totodată, acest lucru va avea continuitate în situaţia în care studenţii indieni îşi vor desfăşura stagiile practice în spitalele din țara lor de origine, în special la anul VI de studii, înainte de primirea diplomelor de licență.
Totodată, în contextul fortificării cooperării în domeniul cercetării medicale şi în domeniul farmaceutic, partea indiană s-a arătat interesată de propunerea administraţiei Universităţii de a iniţia recrutarea absolvenţilor facultăților de medicină din India pentru a-şi continua studiile prin rezidenţiat la specialitatea Farmacie.
De asemenea, vineri, 29 noiembrie, delegația hindusă, însoțită de rectorul Emil Ceban, a avut o întrevedere cu Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. La întrevedere au participat reprezentanții MSMPS și ai universității noastre, fiind abordate subiecte ce ţin de crearea unui mediu favorabil pentru promovarea țării noastre în India în aspectul învăţământului superior medical şi farmaceutic.
Ministrul Sănătății statului indian Kerala, Kottyal Koroth Shailaja Kumari, a făcut o retrospectivă a stadiului actual de dezvoltare a relaţiilor de cooperare în domeniul educaţiei medicale între ţări, accentuând că acestea reprezintă o prioritate guvernamentală.
„Pentru noi este o mândrie să cunoaştem și să colaborăm cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care are o cotaţie înaltă în ratingurile globale, şi personal ştiu mulţi oameni de rang înalt din statul pe care-l reprezint care au studiat aici”, a subliniat oficialul.
În opinia Vioricăi Dumbrăveanu, USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă o instituţie credibilă care funcţionează conform celor mai înalte rigori de calitate, autentificate prin obținerea certificatelor de acreditare a tuturor programelor de studii la nivel naţional și a certificatului de acreditare instituțională internațională, fapt ce a condus la recunoaşterea Universităţii la nivel mondial, remarcând, în acelaşi timp, şi profesionalismul înalt al cadrelor ştiinţifico-didactice.
Potrivit rectorului, administraţia Universităţii a primit asigurări de susţinere din partea MSMPS referitor la propunerile înaintate partenerilor indieni privind promovarea medicinei tradiţionale Ayurveda. Astfel, în cadrul Centrului Universitar de Reabilitare Medicală urmează a fi creat Centrul de Medicină Tradițională Indiană Ayurveda, care, în timpul apropiat, va fi dotat cu utilaj medical şi asigurat cu produse farmaceutice de către statul indian.
Sâmbătă, 30 noiembrie, oaspeţii au avut o întrevedere cu studenții indieni care-și fac studiile la universitatea noastră. Evenimentul a avut loc în incinta Complexului Sociocultural Universitar, unde prin decizia Senatului USMF „Nicolae Testemițanu”, rectorul Emil Ceban i-a acordat ministrului Kottyal Koroth Shailaja Kumari titlul onorific de Associate Professor. Doamna ministru este renumită și considerată erou național în statul Kerala, pentru că printre activitățile asumate în situații excepționale a fost coordonarea pașilor concreți în timpul focarului de virus Nipah, realizată cu succes, ceea ce a permis diagnosticarea rapidă și gestionarea corectă a virusului mortal, stoparea pierderilor de vieți omenești. De asemenea, Domnia Sa a contribuit la facilitarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toate nivelurile sociale ale populației statului Kerala.
Tot aici, ministrul indian a ținut o prelegere studenților, îndemnându-i să frecventeze orele cu strictețe, să dea dovadă de responsabilitate în sarcina asumată, să respecte legislația Republicii Moldova și să se întoarcă acasă în calitate de medici specialiști. Programul vizitei a culminat cu un spectacol impresionant, prezentat distinșilor oaspeți de către mediciniștii hinduși.
Pe perioada vizitei, înalții oaspeți au reușit să se familiarizeze cu condițiile de studii ale mediciniștilor, dar și cu activitatea unor subdiviziuni ale Universității: Centrul Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Centrul de Evaluare Academică, Catedra de fiziopatologie și fiziopatologie clinică. În cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” delegația a vizitat două aule universitare, Biblioteca Științifică Medicală, Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală și Blocul nou chirurgical. Totodată, oficialii au vizitat Campusul studențesc și anume: Căminul nr. 13 în care locuiesc medicinistele hinduse, Complexul Sportiv Universitar și au luat prânzul într-o cantină studențească cu bucătărie indiană.
Din componența delegaţiei indiene au mai făcut parte: Bhaskar Bhatt, consul; dr. Khobragade Rajan, secretar principal la Ministerul Sănătății, Justiției Sociale şi Dezvoltării Femeii şi Copilului al statului Kerala; dr. Kavil Raveendravilasam Viswambharan, director al Corporaţiei farmaceutice Ayurvedice - OUSHADHI; dr. Dileep Kumar, manager general al Corporației de aprovizionare medicală şi Manu Rajagopal, președinte și director administrativ la EQ LISTING-Education Quality Listing Singapore Pte Ltd.
Actualmente, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își fac studiile 534 de studenți din India, dintre care cca 80% provin din statul Kerala. Până în prezent, 42 de cetățeni indieni au absolvit universitatea noastră.
Mai multe fotografii vedeți pe: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2755550894497313
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii