4 februarie - Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
- 650 vues
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată în acest an prin sloganul „Sunt și voi face” ("I Am and I Will''), care vine cu un apel la acţiune și subliniază importanța implicării fiecăruia dintre noi în prevenirea și depistarea precoce a acestei maladii, ce reprezintă a doua cauză de deces în lume. Scopul acestei iniţiative, lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problema oncologică şi promovarea celor mai noi şi eficiente metode de combatere a acestei maladii.
În acest mod, OMS şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer - IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control - UICC) pentru a promova mijloace menite să diminueze povara globală a cancerului.
Reducerea numărului de decese premature cauzate de cancer cu o treime, până în anul 2030, reprezintă unul dintre obiectivele globale. Potrivit datelor prezentate de OMS, anual, cancerul este responsabil pentru 9,6 milioane de decese în întreaga lume. Totodată, 1 din 6 decese înregistrate la nivel global sunt cauzate de cancer.
În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, pentru reducerea poverii maladiilor oncologice în țara noastră, a fost elaborat Programul naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, al cărui obiectiv general este reducerea mortalităţii prin cancer cu 7% până în anul 2025.
Ultimele date statistice pentru Republica Moldova arată că în anul 2018 au fost înregistrate 10 mii 21 de cazuri noi de cancer, dintre care 1338 de cazuri de cancer colorectal, cancer mamar – 1125, cancer de piele – 980, cancer pulmonar - 925, cancer de prostată - 594 de cazuri.
Cei mai periculoși factori de risc ce contribuie la dezvoltarea cancerului sunt fumatul, obezitatea, abuzul de alcool, regimul alimentar, lipsa activității fizice ș.a. Efectuarea testelor regulate de screening pentru depistarea precoce a maladiilor oncologice și adoptarea unui mod de viață sănătos sunt elementele cheie în prevenirea riscului de cancer.
Anual, la 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, instituită de Uniunea Internaţională de Control al Cancerului (UICC). În acest an, obiectivele propuse se axează pe sporirea gradului de conştientizare în privinţa prevenirii şi depistării cancerului încă din stadiul incipient, efectuării testelor de screening şi stabilirii precoce a diagnosticului pentru a creşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor. Majoritatea tipurilor de cancer sunt vulnerabile la tratament atunci când sunt depistate în stadiile inițiale, oferind pacienților mai multe șanse la viață.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii