Cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu” vor crea o biobancă de țesuturi și fluide pentru pacienții hepatici
- 406 vues
Cercetătorii de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, preocupați de patologiile hepatice, vor crea o biobancă de țesuturi și fluide pentru pacienții din Republica Moldova care suferă de astfel de maladii. Acțiunea va fi susținută în cadrul Acordului de cooperare bilaterală dintre USMF „Nicolae Testemițanu” și Facultatea de Medicină a Universității din Leipzig, Germania.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, a accentuat că procesul de creare a biobăncii a început deja, fiind achiziționate câteva instalații frigorifice pentru colectarea și păstrarea mostrelor. Biobanca va fi amplasată în incinta Laboratorului central al Universității. În paralel, urmează și instruirea personalului privind metodologia de organizare și funcționare a biobăncii, preferabil în laboratoarele Universității din Leipzig.
„În general, în cadrul Universității va fi implementat un nou concept privind educația prin cercetare, ceea ce va facilita studiile în medicină și sănătate. Una dintre direcțiile prioritare ale acestei platforme de cercetare este și colaborarea internațională, coparticiparea cu cercetătorii din alte țări în proiecte de sănătate. Parteneriatul cu Universitatea din Leipzig, care deja se cristalizează, este un model de cooperare științifică de acest fel”, a subliniat prorectorul.
Profesorul german Thomas Berg, vicesecretar general al Asociației Europene pentru Studiul Ficatului, a declarat că formarea biobăncii va fi unul dintre rezultatele finale ale acestui proiect, iar colegii din Republica Moldova urmează să beneficieze de instruiri în laboratoarele din Germania privind cercetarea biomarkerilor hepatici prin diferite tehnici inovative, elaborarea tezelor și a publicațiilor științifice și, în general, pentru dezvoltarea lor profesională. Acest lucru ar putea fi posibil prin programele moldo-germane de schimb academic sau burse de mobilitate pentru realizarea cercetărilor.
Expertul străin a informat că instituțiile europene oferă fonduri pentru studierea și cercetarea bolilor rare, printre care este și hepatita D. „În Republica Moldova sunt înregistrate numeroase cazuri de îmbolnăviri cu hepatita D, astfel, dacă dispuneți de studii corespunzătoare și de registre în acest sens, vă îndemnăm să vă înscrieți pentru a beneficia de aceste fonduri”, a punctat profesorul Berg.
Colaborarea cu Universitatea din Leipzig are loc în cadrul proiectului Provocările actuale pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor hepatice în Republica Moldova, lansat grație Institutului Moldova-Leipzig, coordonator principal fiind Marina Dumbravă - conaționala noastră stabilită în Germania.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii