Elevii-cursanți la biologie - fascinați de USMF „Nicolae Testemițanu”
- 388 vues
Mai mulți elevi din diverse licee din întreaga țară au vizitat, sâmbătă, 22 februarie 2020, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova pentru a afla mai multă informație despre cursul gratuit de educație la distanță la biologie. Vizita elevilor a fost organizată de echipa de profesori de la Catedra de biologie moleculară și genetică umană (conferențiarii universitari Igor Cemortan, Ludmila Perciuleac și Ludmila Rotaru), care a elaborat conceptul și conținutul cursului de pregătire on-line la această disciplină.
Liceenii au avut parte de o zi plină la universitatea noastră. Au asistat la mai multe prezentări ale profesorilor biologi privind structura cursului pe platforma MOODLE (http://e.usmf.md/) și modalitatea de funcționare a acestuia, precum și despre metodele eficiente de învățare pentru obținerea rezultatelor academice scontate. De asemenea, șeful catedrei Igor Cemortan a ținut o prelegere privind organizarea chimică a celulei.
În deschiderea evenimentului, Igor Cemortan a menționat că astfel de întruniri cu elevii-cursanți vor fi organizate periodic pentru a clarifica unele probleme sau neclarități întâlnite de ei în învățarea individuală:
„Pe parcurs vom diversifica materialul, formele de evaluare și autoevaluare, iar de săptămâna viitoare va fi introdus un element nou - video-chatul, la care vor putea participa la discuții mai mulți elevi concomitent”.
Conferențiarul universitar a accentuat că prin aceste activități nu vor încerca să rezolve toate probleme de biologie, doar să explice unele momente pentru elevi, deoarece la acest curs sunt înscriși liceeni din diferite clase, inclusiv din clasele a VII-a.
Dumitru Frunze, elev în clasa XII-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni, s-a arătat încântat de universitatea noastră, menționând că pentru prima dată a pășit pragul unei instituții de învățământ superior și s-a simțit fascinat de mărimea aulelor și de deschiderea profesorilor. „Practic m-am simțit student pentru o zi la USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru că visez să devin medic chirurg. Cursul on-line este interesant și util în pregătirea pentru examene, iar prelegerea privind organizarea chimică a celulei la biologie mi-a răspuns la mai multe întrebări din domeniu. Atunci când profesorul explică prin exemple simple informația devine mult mai clară”, a opinat cursantul.
Adriana Sandu, elevă în anul III la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău, prezentă la întrunire, a menționat că vizita la universitatea noastră i-a oferit oportunitatea de a recapitula materia învățată în ultimii ani, dar i-a confirmat și faptul că medicina este opțiunea corectă pentru viitoarea ei profesie.
Nicole Roșca, elevă în clasa XII-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Edineț, ne-a împărtășit visul ei de a deveni medic și faptul că aștepta cu nerăbdare lansarea unui astfel de curs și s-a înscris pe platformă imediat ce a fost anunțată înregistrarea. Eleva a apreciat interacțiunea cu profesorii și modul simplu și explicit în care aceștia au expus informația.
Vizita tinerilor a continuat la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, unde Andrei Romancenco, director CUSIM, le-a vorbit despre rolul și importanța acestei subdiviziuni în formarea viitorilor medici.
Menționăm că organizarea primei întruniri a elevilor înscriși la cursul gratuit de biologie a avut loc și cu susținerea voluntarilor Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, care au întâmpinat la Gara Auto Nord trei tineri din afara municipiului Chișinău și i-au condus la Universitate.
Cursul de educație la distanță la disciplina biologie, lansat în premieră la USMF „Nicolae Testemițanu” în luna februarie, va continua până în luna mai curent. Până în prezent la acest curs s-au înscris peste 250 de elevi. Adolescenții care vor urma cursul vor beneficia de suport informațional la biologie, teste de autoevaluare și teste de evaluare la diferite nivele. Testele de evaluare sumativă vor fi periodic suplimentate, iar cursanții vor fi instruiți cu referire la modul de pregătire a răspunsurilor.
Cursul reprezintă un suport pentru liceeni în participarea la olimpiade, în susținerea examenului de bacalaureat și pentru admiterea la facultățile unde biologia este obiect de profil.
Mai multe fotografii de la acest eveniment puteți vedea accesând link-ul https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2941071932611874.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii