Mediciniștii - voluntari în asamblarea vizierelor pentru personalul medical
- 1163 vues
Mai mulți studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-au alăturat inițiativei unui grup de activiști din România care produc gratuit viziere (ecrane de protecție) destinate personalului medical din Republica Moldova. Vizierele sunt realizate din masă plastică PET-G, conform unui prototip, ce acoperă întreaga față și sunt donate atât cadrelor medicale care interacționează cu persoanele suspecte sau confirmate cu noul tip de coronavirus (COVID-19), cât și polițiștilor de frontieră care se află în prima linie în luptă cu pandemia.
Ștefan Crețu, student în anul IV la Facultatea de Medicină nr. 1 - unul dintre coordonatorii naționali al proiectului www.viziere.md, a explicat în ce constă activitatea mediciniștilor: „Vizierele sunt proiectate și tăiate de colegii noștri de la Universitatea Tehnică a Moldovei, iar noi doar asamblăm elementele ecranelor. În prima zi am avut peste 20 de mii de solicitări de astfel de ecrane de protecție”.
Rodion Cujbă, student în anul III de studii, a menționat că pe lângă asamblarea vizierilor, împreună cu colegii săi face voluntariat în instituțiile medico-sanitare publice din capitală: anii 4-6 ca asistenți medicali, anii 1-3 - infirmieri. „În prezent, 25 de studenți ajută personalul medical de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. Știm că sistemul medical momentan are nevoie de noi și cine dacă nu viitorii medici trebuie să manifeste solidaritate și susținere”, a spus tânărul.
Președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, Gheorghe Buruiană, a informat că 96 de studenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” s-au înscris ca voluntari să ajute sistemul național de sănătate în lupta cu noul tip de coronavirus.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a salutat inițiativa tuturor voluntarilor, subliniind că „prietenul adevărat la nevoie se cunoaște”! Viorica Dumbrăveanu a declarat că ministerul a oferit spații pentru producere și echipamente pentru realizarea acestora cu respectarea tuturor normelor sanitare și de securitate, iar rezultatele sunt deja vizibile.
„Mulțumesc reprezentanților societății civile și agenților economici care în aceste momente ajută sistemul medical prin măsuri proactive. Țin să aduc mulțumiri studenților de la Universitatea Tehnică a Moldovei și ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care s-au mobilizat și confecționează ecrane de protecție pentru personalul medical. Deja au fost distribuite circa 2000 de viziere atât instituțiilor medicale republicane, cât și raionale”, a menționat ministrul sănătății.
Inițiatorii proiectului informează că personalul medical poate solicita on-line viziere, completând un formular atașat pe platforma www.viziere.md, cu indicarea instituției medicale și a cantității necesare. În doar patru zile de la lansarea inițiativei, au fost recepționate 133 de cereri pentru producerea a peste 19 mii de viziere. Autoritățile anunță că necesitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova ar fi de aproximativ 50 de mii de viziere.
Organizatorii au estimat că valoarea totală a unei viziere este de 30 de lei MD, iar capacitatea de producție a unui tăietor cu laser este de 1000 de viziere pe zi, cu durata de producție de aproximativ 7 minute (tăiere și asamblare). Echipa inițiatoare îndeamnă populația să se implice activ prin diverse acțiuni: să doneze materie primă PET-G și cutii pentru transport, să devină voluntari pentru producerea vizierelor în cadrul FabLaburilor din Chișinău, Cahul, Drochia, Ungheni, Soroca, Orhei și Sîngerei sau să doneze resurse financiare pe contul Asociației Companiilor de Creație din Moldova (pentru achiziționarea sau importul materiei prime, transportarea acesteia către atelierele de producere și pentru fabricarea nemijlocită a vizierelor). Inițiativei s-au alăturat și companiile: IT Sonacom (asigură funcționalitatea platformei www.viziere.md), Muvi Express (livrează gratuit vizierele la toate instituțiile medicale din țară). Mărturii.md, EDUJOC alături de alți voluntari asamblează ecrane de protecție ș.a.
Susținem și promovăm inițiativele frumoase, în special în condițiile stării de urgență de sănătate publică cauzată de noul tip de coronavirus. Astfel, pentru doritorii de a face donații au fost deschise conturile bancare:
Cod Fiscal: 1017620003123
Cont IBAN: MDL MD71VI022242900000146MDL
EUR: MD53VI022242900000137EUR
USD: MD81VI022242900000085USD
Deschis la Banca BC „Victoriabank” SA Fil. nr. 29 Chișinău (VICBMD2X 490)
Descriere tranzactie: Stare de urgenta/Viziere PET
Donație minimă recomandată: 50 MDL / 5 EURO / 5 USD
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii