Ziua Internațională a Asistenților Medicali
- 1058 vues
Anul 2020 a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății - Anul Internațional al Asistenților Medicali și al Moașelor, care a lansat campania globală Nursing Now, în scopul sporirii rolului asistentului medical și centralizării acestuia în politicile de sănătate, sprijinirea planurilor de majorare a numărului de asistenți instruiți și angajați la nivel global și dezvoltarea asistenților medicali lideri și a leadership-ului în nursing.
Anual, la 12 mai, marcăm Ziua Internațională a Asistenților Medicali, pentru a evidenția rolul esențial al acestora în asigurarea îngrijirilor medicale de calitate în întreaga lume, dar și un prilej în plus de a accentua munca și aportul pe care îl au aceștia în menținerea unei societăţi sănătoase.
În prezent, asistenții medicali, alături de medici și de alți lucrători din sistemul sănătății, sunt Eroii din „prima linie” - mereu la datorie pentru a combate epidemia cu noul tip de coronavirus, ce a afectat toate statele lumii. La cinci luni de confruntare continuă cu acest flagel, se constată că cea mai importantă și valoroasă resursă în această luptă constituie personalul medical, care, zi de zi, umăr la umăr, își exercită necondiționat misiunea de salvare a vieții pacienților infectați. O mare parte din această povară le revine asistenților medicali, care, la nivel mondial, reprezintă 50 la sută din angajații sistemului de sănătate.
Astăzi, venim cu înalte aprecieri și exprimăm profundă recunoștință celor peste 23 de mii de asistenți medicali care activează în Republica Moldova - pentru profesionalism, responsabilitate, compasiune, devotament și solidaritate. Această cifră constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali, ei având un aport considerabil în asistența medicală acordată populației. Actualmente, țara noastră se confruntă cu un deficit de peste cinci mii de asistenți medicali, condiționat atât de procesele migraționale, cât și de îmbătrânirea personalului medical. În jur de 17 procente dintre asistenții medicali și moașe sunt de vârstă pensionară, dar continuă să activeze, deoarece serviciile lor sunt solicitate de către instituțiile medicale și de către populație.
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova formează asistenți medicali cu studii superioare din anul 2018, când a fost lansat programul de studii Asistență Medicală Generală, în acest mod contribuind la: acoperirea universală cu servicii de sănătate de calitate, la eficientizarea tratamentului și la reabilitarea pacienților, precum și la sporirea măsurilor de promovare a sănătății. La moment, la această specialitate sunt instruiți 22 de studenți, la anul I și II de studii.
În prezent, 365 de studenți ai Universității activează în calitate de asistenți medicali în instituțiile medico-sanitare din capitală, 40 dintre care lucrează în Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Acest fapt contribuie esențial la formarea profesională a acestora în calitate de viitori medici.
În context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Oficiul OMS în Republica Moldova organizează conferința on-line consacrată Zilei Internaționale a Asistenților Medicali cu genericul „Nursele - o voce de lider: pentru o lume sănătoasă”.
Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a subliniat că asistenții medicali sunt cei care se consacră totalmente profesiei, și în zilele de odihnă, și de sărbătoare, lăsând deoparte grijile familiale și viața personală, sunt cei care promovează şi menţin sănătatea populației, previn îmbolnăvirile, îngrijesc copiii și mamele, persoanele în etate, cele bolnave şi sănătoase - de la concepție până la sfârşitul vieţii.
În numele comunității academice a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, rectorul a felicitat cordial asistenții medicali cu ziua profesională, dorindu-le multă sănătate, dragoste și liniște sufletească, împliniri personale și profesionale, respect și recunoștință: „Să știți că apreciem și valorificăm munca Dumneavoastră cu abnegație, tenacitatea, dăruirea de sine și empatia. Vă suntem profund recunoscători pentru activitatea responsabilă și indispensabilă, pentru profesionalismul, atitudinea binevoitoare și răbdarea de care dați dovadă. Să fiți deschiși, în continuare, pentru dezvoltarea de noi competențe și abilități, care să vă ajute să faceți față provocărilor zilnice în exercitarea misiunii nobile și să vă motiveze spre noi performanțe și ascensiuni, și, nu în ultimul rând, să aveți suficientă mărinimie și perseverență în alinarea suferințelor pacienților. Pentru munca asiduă, Vă mulțumim din suflet și ne închinăm în fața Domniilor Voastre!”
La conferință au mai participat prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, și conferențiarul universitar Virginia Șalaru, prodecan la Facultatea de Medicină nr. 1, responsabilă pentru programul de studii Asistență medicală generală, care a prezentat un raport cu privire la strategiile de suport în transformarea educației nursing în învățământul superior.
Oficial, Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali este celebrată la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a fondatoarei primei şcoli laice de asistenți medicali din lume - Florence Nightingale.
În Republica Moldova, această sărbătoare este marcată începând cu anul 1994, cu suportul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii