Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din capitală a fost redenumit în cinstea profesorului Gheorghe Paladi
- 4050 vues
În data 19 iunie, la Chișinău, a avut loc ceremonia oficială de atribuire a numelui academicianului Gheorghe Paladi, profesor universitar la Departamentul de Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, renumit medic obstetrician-ginecolog, doctor habilitat în științe medicale, Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din capitală. Modificarea denumirii instituției medico-sanitare publice a fost operată în conformitate cu decizia recentă a Consiliului municipal Chișinău.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a salutat decizia autorităților locale, ce reprezintă „un gest de recunoștință și apreciere a meritelor distinsului profesor și iscusitului medic”.
Potrivit rectorului, Gheorghe Paladi face parte din Promoția de Aur a Universității, care a pus temelia sistemului național de sănătate și a învățământului superior medical, contribuind la formarea a zeci de generații de medici specialiști. Emil Ceban a accentuat că Domnia Sa s-a dedicat șapte decenii Almei Mater și Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din capitală, cu excepția a șase ani de activitate, când împreună cu membrii Catedrei de obstetrică și ginecologie, a pus temelia dezvoltării Centrului Republican de Ocrotire a Sănătății Mamei și Copilului, fiind considerat fondatorul serviciului obstetrical-ginecologic din Republica Moldova. Șapte decenii de activitate clinică, de formare a generațiilor de medici și de dedicare domeniului științei (cu 600 de lucrări științifice, 2 manuale și 35 de doctori și doctori habilitați în științe medicale), fapt pentru care i-a fost conferit titlul de academician (fiind printre primii fondatori ai secției de medicină ai Academiei de Științe a Moldovei) și Ordinul Republicii. Timp de 25 de ani a fost specialist principal al Ministerul Sănătății al Republicii Moldova în sfera ocrotirii mamei și copilului, aducând o contribuție substanțială sistemului național de sănătate.
„Domnia Sa este modest din fire, o personalitate cu verticalitate, cu excelență în purtare, în educație și în atitudine, fiind un părinte pentru generațiile de copii născuți în acest spital și o comoară pentru Universitate, pentru sistemul sănătății, în parte, și pentru țară, în ansamblu. Vă urez multă sănătate și bucurii de la mame și copii, de la elevi și discipoli”, a conchis rectorul Ceban.
Profesorul Valentin Friptu, șeful Disciplinei de obstetrică, ginecologie și reproducere umană, Departamentul de obstetrică și ginecologie al USMF „Nicolae Testemițanu”, l-a calificat pe Gheorghe Paladi drept părinte al serviciului obstetrical-ginecologic din Moldova, constatând că „nu e o bucurie mai mare decât să-ți vezi copiii tăi cum activează, deoarece aveți mulți copii, peste o mie de medici obstetricieni din țară - fiecare dintre care este o părticică din Dumneavoastră și tuturor le-ați dat un sfat, i-ați ajutat și le-ați fost sprijin”. Valentin Friptu a remarcat că natura darnică l-a înzestrat pe Gheorghe Paladi cu cele mai frumoase calități omenești, fapt de care s-a convins activând alături de dumnealui aproape jumătate de secol, și că este un catalizator în toate pentru toți, un model de entuziasm și de forță creatoare.
Potrivit primarului general al mun. Chișinău, Ion Ceban, academicianul Gheorghe Paladi este una dintre personalitățile de renume care fac istorie în domeniul medicinei. „Vă doresc sănătate, deoarece de starea de bine a medicilor depinde sănătatea tuturor și să vă bucurați în continuare de aprecierea și respectul comunității medicale și al pacienților”, a adăugat edilul capitalei.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, a afirmat: „Prin muncă asiduă, pasiune și devotament, ați contribuit semnificativ la dezvoltarea medicinei autohtone, ați devenit un savant și expert remarcabil, păstrând, totodată, omenia și cumsecădenia, și demonstrând societății că titlul de academician simbolizează consacrare, talent și valoare inestimabilă”.
„Domnia Sa a înscris o filă de aur în istoria instituției, deoarece a primit zeci de mii de nașteri, a efectuat mii de intervenții chirurgicale și a instruit sute de medici ginecologi din țară. Din acest moment, instituția este obligată să facă față, cu onoare, noii denumiri”, a adăugat directorul interimar al Spitalului Clinic Municipal nr. 1, Iurie Crasiuc, care i-a urat academicianului multă sănătate pentru a putea îndruma și alți specialiști, încă mulți ani înainte.
La rândul său, Gheorghe Paladi s-a declarat bucuros că, pe parcursul a 60 de ani, SCM nr. 1 a fost apreciat drept una dintre cele mai prestigioase instituții spitalicești din mun. Chișinău: „Avem rezultatele bune, acumulate pe parcursul activității, și ne-am orientat permanent spre îmbunătățirea calității deservirii pacienților - a mamelor și a copiilor. Acest fapt ne dă posibilitate să facem anumite concluzii și cred că urmașii vor analiza aceste rezultate și vor ține cont de ele, pentru a îmbunătăți în continuare nivelul de acordare a asistenței medicale din țară”. Totodată, profesorul Gheorghe Paladi a accentuat că, pe parcursul ultimilor 10 ani au fost înregistrate 100 mii de nașteri, fără niciun caz de deces, și că este sigur că „medicii noștri vor îmbunătăți și în continuare acești indicatori de calitate”. Zilnic, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 se nasc în medie 25 de copii.
La eveniment au fost prezenți consilieri municipali, discipoli, colegi și prieteni, care, de asemenea, au venit cu elogii în adresa ilustrului savant și medic.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii