webometrics, iulie 2020

Cea mai bună prezență on-line printre universitățile din țară, conform Webometrics

Published: 27.07.2020

webometricsUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a urcat 278 de poziții în clasamentul instituțiilor de învăţământ superior, prezente on-line la nivel global, și se menține pe poziția a treia la nivel național. 

Conform raportului făcut public de Ranking Web of Universities (Webometrics) astăzi, 27 iulie 2020, instituția noastră a devansat 278 de universități la nivel mondial și se plasează pe locul 6875, iar la nivel european ocupă poziția 1770. Universitatea și-a păstrat poziția a treia printre cele 25 de universități din Republica Moldova, incluse în clasament.

Menționăm că USMF „Nicolae Testemițanu” își menține întâietatea printre universitățile din țară la capitolul Prezența on-line, reușind să avanseze cu 52 de poziții, plasându-se, astfel, la nivel internațional pe locul 1236. Îmbunătățirea acestui indicator a fost favorizat de numărul de pagini al domeniului usmf.md și al fișierelor indexate pe pagina web a Universității, precum și de numărul de știri publicate, ce sunt însumate în acest indicator.

De asemenea, în ultimele 6 luni, USMF „Nicolae Testemițanu” a surclasat 1129 de instituții la capitolul Deschidere, înregistrând poziția 3362 în clasament. Indicele Deschidere este direct proporțional cu citările Google Scholar.

Indicele Impact, ce denotă vizibilitatea Universității în mediul on-line, de asemenea, s-a îmbunătățit și a avansat cu 121 poziții, la moment instituția clasându-se pe locul 9749.

webomwtrics iulieÎn stabilirea topului s-a ținut cont de conţinutul şi de calitatea informaţiei postate pe site, de numărul de linkuri la articole și de citări pe Google Academic, precum și de accesibilitatea instituţiei în mediul virtual, la nivel mondial.

Pentru a spori performanța web a instituției noastre și a atinge un nivel mai înalt de excelență academică, ar trebui să asigurăm accesul liber la informaţii, transparență şi să promovăm creşterea substanţială a volumului şi a calităţii publicaţiilor electronice. 

Clasamentul Webometrics are ca scop motivarea atât a instituţiilor, cât şi a cercetătorilor, pentru a avea o prezenţă web care să reflecte cu precizie activitățile lor. Constituit în 2004 de către Cybermetrics Lab din Spania (Spanish National Research Council, CSIC), Webometrics este un sistem de clasificare pentru universităţile din întreaga lume, fiind bazat pe indicatori ce iau în calcul atât volumul conținutului web (numărul de pagini web şi fişiere), cât şi vizibilitatea şi impactul acestor publicaţii web în funcție de numărul de inlinks externe (citări ale site-ului).

Ranking Web of Universities este publicat de două ori pe an și analizează peste 28 de mii de instituții de învățământ superior din întreaga lume, după o serie de indicatori: 

5% – prezenţa on-line  – mărimea (numărul de pagini)  al principalului domeniu web al instituţiei. Acesta include toate subdomeniile ce conţin acelaşi domeniu web principal (Google);

50% – vizibilitatea (impactul) – numărul de reţele externe conectate la paginile web ale instituţiei (valoare normalizată, apoi medie) (Ahrefs Majestic);

10% – transparența (deschiderea) – numărul de citări din topul 210 de autori (cu excepţia a 20 de autori de succes) (Google Scholar Profiles);

35% – excelența – numărul de lucrări printre primele 10% cele mai citate la 26 de discipline (Scimago).

La capitolul transparență, regulile clasamentului au fost schimbate în această ediție! În primul rând, se recomandă de utilizat denumirea oficială completă a Universității (în afiliere) și adresa de e-mail instituțională, deoarece se folosește domeniul adreselor de e-mail pentru filtrarea profilurilor și a datelor din citări GS. 

Dacă anterior se excludeau 10 profiluri din TOP Google Scholar ale universității și se numărau celelalte citări ale autorilor din intervalul TOP 11-110, acum noua metodologie de calcul se bazează pe colectarea citărilor din primele top 210 profiluri publice ale fiecărei universități, pentru a permite comparații independente de numărul de angajați ai instituţiei, cu excluderea ulterioară a primelor 20 profiluri de top ale listei pentru îmbunătățirea reprezentativității. Pentru celelalte 190 de profiluri per universitate se însumează numărul de citări, iar instituțiile sunt ordonate descrescător.

webometrics iulie
webometrics iulie
webometrics iulie
webometrics iulie
USMF
webometrics
excelența
deschidere
transparența
prezență online

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii