Instruiri pentru personalul medical din secțiile de reanimare și terapie intensivă și de boli infecțioase din raioane
- 484 vues
Instruirile privind tratamentul cazurilor severe de coronavirus de tip nou pentru medicii și asistenții medicali care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă și cele de boli infecțioase din instituțiile medico-sanitare raionale, în care sunt antrenați reprezentanți ai Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 2 a Universității Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au continuat, în data de 11 august curent, în orașul Comrat.
Trainingurile - extrem de utile în situația epidemiologică actuală din țară, sunt oferite de către profesorul universitar Victor Cojocaru, șeful Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 2 a Universității, şeful Clinicii Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”, cu o experienţă de 45 de ani în domeniu. Din primele zile de pandemie, Dumnealui se află în prima linie şi, alături de echipa sa, luptă pentru viaţa pacienţilor, iar, în paralel, împărtăşeşte experienţa sa vastă referitor la tratamentul COVID-19 colegilor de breaslă din spitalele raionale.
Profesorul Victor Cojocaru s-a întâlnit cu medicii și asistenții medicali din spitalele din orașele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, iar după instruire a vizitat pacienții din Secția de reanimare și terapie intensivă a Spitalului din Comrat. În cadrul trainingului au fost abordate următoarele subiecte: analiza cazurilor clinice reale din cadrul serviciului de reanimare și terapie intensivă pentru auditul colegial al procedeelor aplicate și interpretarea datelor de laborator și semnelor clinice în funcție de vârstă, comorbidități și starea pacientului.
Trainingul este parte a noii serii de instruiri privind tratamentul cazurilor severe de COVID-19, destinate medicilor şi asistentelor medicale din secţiile de reanimare şi terapie intensivă și cele de boli infecțioase din spitalele din țară, lansate, în luna iulie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății şi a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Uniunii Europene. Scopul instruirilor este de a prezenta dovezile internaţionale, disponibile la ora actuală, şi cele mai bune practici în tratarea coronavirusului de tip nou, precum şi de a aborda prevederile Protocolului clinic naţional în reanimare şi terapie intensivă a pacienţilor cu forme grave şi critice de COVID-19.
Organizarea instruirii a avut loc în contextul vizitei de lucru a conducerii MSMPS, efectuate la instituțiile medico-sanitare publice din UTA Găgăuzia, pentru a evalua măsurile de răspuns la COVID-19 în regiune. Oficialii au anunțat că în UTA Găgăuzia urmează să fie deschisă o secție suplimentară pentru tratarea copiilor cu COVID-19 (circa 20 de paturi) și o secție de terapie intensivă (circa 6 paturi) pentru pacienți gravi și extrem de gravi din UTA Găgăuzia și Taraclia, actualmente, copiii din regiune fiind internați în instituțiile medico-sanitare de profil din Chișinău.
În total, în UTA Găgăuzia au fost confirmate 1731 de persoane cu COVID-19, iar, în prezent, în spitalele din regiune sunt internate 77 de persoane confirmate pozitiv.
Foto-credit: MSMPS
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii