Instruiri on-line privind particularități clinice și terapeutice la copii cu COVID-19
- 435 vues
Departamentul Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Institutul Mamei și Copilului (IMC), Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii au organizat, în data de 8 septembrie, un seminar de instruire on-line cu genericul „COVID-19 - particularități clinice și terapeutice la copii”. Evenimentul educațional a fost realizat, în special, pentru medicii vorbitori de limba rusă din Găgăuzia și Chișinău.
Directorul IMC, conferențiarul universitar Sergiu Gladun, a menționat importanța instruirilor la distanță pentru perfecționarea cunoștințelor la acest subiect, în contextul creșterii progresive a cazurilor de infectare cu virusul SARS CoV-2 la populația pediatrică. „Institutul Mamei și Copilului dispune de o secție de 25 de paturi pentru copii cu forme severe de COVID-19, care activează într-un regim intensiv”, a informat directorul.
Academiciana Eva Gudumac, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, a prezentat informații despre virusul SARS CoV-2, factorii de risc, efectele patogenice multisistemice ale infecției asupra organismului copilului. Profesorul a adus la cunoștință studii actuale despre manifestările clinice ale infecției cu coronavirusul de tip nou la copii, care explică polimorfismul simptomatologiei clinice, dezvoltarea complicațiilor, dar și abordările terapeutice ajustate la principiile etiopatogenetice ale bolii. „Infecția SARS CoV-2 prin complexitatea sa, solicită o implicare a specialiștilor din diferite domenii ale pediatriei pentru a soluționa eficient problema unui diagnostic precoce și a unui tratament eficient pentru prevenirea complicațiilor pe termen scurt, dar și de prospectivă”, a concluzionat Eva Gudumac.
Conferențiarul universitar Ludmila Bîrca, directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, a prezentat un raport despre situația epidemiologică a COVID-19 la copiii din țară, dar și statistici din cadrul instituției medicale, reflectând structura de vârstă, condițiile de infectare a copiilor, manifestările clinice, programele de tratament aplicate în relație cu severitatea maladiei. De asemenea, Ludmila Bîrca a prezentat varianta revizuită a Protocolului clinic național privind conduita medicală a pacienților pediatrici cu COVID-19.
Profesorul universitar Svetlana Șciuca, șefa Clinicii Pneumologie a Departamentului Pediatrie, a informat audiența despre particularitățile de afectare a sistemului respirator la copiii infectați cu virusul SARS CoV-2, care prezintă un tablou clinic variat și polimorf în dependență de vârstă, comorbidități, severitatea bolii, dezvoltarea complicațiilor. Raportul a inclus date imagistice cu referință la leziunile pulmonare, care sunt primordiale în dezvoltarea acestei infecții, iar tomografia computerizată pulmonară oferă informații concludente pentru diagnosticul modificărilor bronhopulmonare și elaborarea unor programe de tratament diferențiat la diferite etape ale procesului patologic.
Manifestările cardiovasculare în COVID-19 au fost subiectul prezentării realizate de conferențiarul universitar Ina Palii și studenta-doctorand Iulia Rodoman. A fost menționat mecanismul patogenic, tabloul clinic, caracteristicele explorative, severitatea leziunilor cardiovasculare induse de coronavirusul de tip nou în faza acută a bolii, dar și la etapele evolutive, fapt care impune o supraveghere ulterioară specializată a acestor copii pentru minimalizarea sechelelor post infecțioase și postinflamatorii.
Profesorul universitar Svetlana Hadjiu, șefa Clinicii de Neurologie a Departamentului Pediatrie, a prezentat un raport privind afecțiunile sistemului nervos în COVID-19 cu specificarea detaliată a proceselor patogenice realizate în sistemul nervos central (SCN) la pacienții cu virusul SARS CoV-2, etapele clinice ale maladiei, complicațiile și factorii de risc. Un aspect important menționat de profesor s-a referit la metodele de diagnostic al leziunilor neurologice, dar și direcțiile terapeutice pentru minimalizarea impactului negativ al acestei boli infecțioase asupra SNC la copii.
Seminarul de instruire s-a finalizat cu discuții, întrebări și răspunsuri, recomandări și încurajări pentru lucrătorii medicali care activează în condițiile pandemiei cu virusul SARS CoV-2.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii