De Ziua Mondială a Inimii - „Folosește inima să bată!”
- 258 vues
Folosește inima să bată! este sloganul unei activități educative organizată de Disciplina de cardiologie din cadrul Departamentului Medicina Internă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, marcată anual în data de 29 septembrie. Acțiunea face parte din activitățile programate în contextul aniversării a 75-a de la fondarea Almei Mater.
Inițial, organizatorii și-au propus să desfășoare seminarul în aer liber, în parcul din preajma Institutului de Cardiologie din capitală, însă, din cauza condițiilor meteo, evenimentul a avut loc într-o sală de conferințe, cu respectarea distanței sociale și a tuturor măsurilor de protecție.
Snejana Vetrilă, organizator, conferențiar universitar la Disciplina de cardiologie, a subliniat că anual, la nivel global 17,9 milioane de decese sunt atribuite bolilor cardiovasculare, iar acestea pot fi prevenite în proporție de 80 la sută prin respectarea unui mod de viață sănătos, o alimentație echilibrată, prin abandonarea tabagismului și controlul altor factori de risc.
Studenții au prezentat, într-o formă interactivă, informații actuale din Ghidul European de Cardiologie, ce vizează diagnosticul bolilor cardiovasculare la persoanele confirmate pozitiv prin COVID-19 și principiile de școlarizare a acestor pacienți.
„La seminar au participat studenții din anul IV, gr. 1724 de la Facultatea de Medicină nr. 1, care au parcurs modulul Cardiologie, iar mâine, 30 septembrie, vor susține examenul de promovare. Astfel, activitatea dedicată Zilei Mondiale a Inimii a constituit o recapitulare a informației însușite pe parcursul acestui modul”, a precizat conferențiarul universitar.
În finalul acțiunii, mediciniștii au oferit măști de protecție, cu imaginea unei inimi brodate manual, persoanelor din incinta Institutului de Cardiologie și au transmis mesajul de a avea grijă de inima lor și de a învăța și pe alții cum să și-o protejeze.
O mască-simbol a fost oferită și directorului Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu, care a apreciat gestul studenților, menționând că printre ei sunt viitori medici cardiologi, ei fiind primii care trebuie să promoveze sănătatea inimii.
Ziua Mondială a Inimii este marcată anual la nivel internaţional, sub patronajul Federaţiei Mondiale a Inimii, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a UNESCO, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a populației privind factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi de a determina o schimbare în atitudinea oamenilor cu referire la adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Cei mai periculoși factori de risc ai bolilor cardiovasculare sunt fumatul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Pentru a preveni apariţia unor astfel de maladii, este bine să ținem cont de sfaturile specialiștilor, chiar dacă nu avem predispunere genetică.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, fiecare a doua persoană are tensiune arterială ridicată, factor ce conduce la apariția maladiilor cardiovasculare - principala cauză a deceselor din țara noastră, iar experții de la Mayo Clinic, SUA, afirmă că o persoană care are un indice de masă corporală de 25 sau mai mare are un risc sporit de a dezvolta boala de inimă.
OMS afirmă că, doar adoptând un mod de viață sănătos, putem trăi mai mult și mai bine, cu o inimă puternică.
Mai multe fotografii de la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Inimii găsiți pe:https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=3525624747489920
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii