Ziua Mondială a Vederii 2020 - marcată on-line la Chișinău
- 492 vues
Studenții de la specialitatea Optometrie și cadrele didactice de la Catedra de oftalmologie-optometrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au desfășurat, astăzi, un webinar dedicat Zilei Mondiale a Vederii, marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie. Reieșind din situația pandemică, evenimentul a avut loc on-line, sloganul fiind adaptat contextului global - Speranța la Vedere/Hope in Sight. Acțiunea a fost organizată de catedra sus-numită în parteneriat cu Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoanele cu Vedere Slabă Low Vision, cu susținerea organizaţiei neguvernamentale Hjelp Moldova din Norvegia.
Specialiștii au constatat, în prezentările on-line, că examenele oculare regulate sunt garanția unei vederi sănătoase pe tot parcursul vieții. Diagnosticul precoce al afecțiunilor de vedere, respectarea tratamentului oftalmologic, purtarea dispozitivului compensatoriu, menținerea igienei oculare și asumarea unui stil de viață echilibrat sunt cele mai bune metode pentru prevenirea pierderii vederii. „Cele mai frecvente patologii oculare se atestă la adulți, după vârsta de 50 de ani, cum ar fi cataracta, retinopatia diabetică, glaucomul, degenerescența maculară legată de vârstă. La copii, de asemenea, sunt des întâlnite viciile de refracție, miopia, strabismul, anomalii congenitale, afecțiuni ale nervului optic, traumatismul ocular ș.a.”, a menționat profesorul Valeriu Cușnir, șeful Catedrei de oftalmologie-optometrie.
Lilia Dumbrăveanu, conferențiar universitar și șef de studii la aceeași catedră, a atenționat că pronosticul pentru următorul deceniu denotă o sporire a numărului de persoane cu deficiențe de vedere din contul creșterii numărului de oameni pe glob, dar și a îmbătrânirii populației. Potrivit datelor statistice, viciile de refracție necorectate reprezintă 18% din totalul cauzelor generatoare de vedere slabă. Astfel, purtarea ochelarilor corectori ar elimina 49% din cazurile ce conduc la deficiențe grave de vedere la nivel global.
Tatiana Ghidirimschi, directorul Centrului Low Vision, creat cu suportul organizației neguvernamentale Hjelp Moldova din Norvegia, a subliniat că instituția pe care o reprezintă oferă servicii gratuite de reabilitare medico-socială persoanelor cu deficiențe de vedere, și anume celor cu vedere slabă. „Specialiștii în optometrie și în oftalmologie, precum și autoritățile statului și instituțiile filantropice sunt responsabile de a utiliza toate mijloacele posibile pentru menținerea sănătății oculare a populației, profilaxia maladiilor de vedere și reabilitarea persoanelor cu asemenea deficiențe”, a specificat Ghidirimschi. Menționăm că Centrul Low Vision servește ca bază didactică și clinică pentru studenții de la USMF „Nicolae Testemițanu” care au ales programul de studii Optometrie, lansat în anul 2017. În prezent, la această specialitate își fac studiile 57 de tineri.
Hans Bjorn Bakketeig, fondatorul organizaţiei neguvernamentale Hjelp Moldova, invitat special la eveniment, s-a declarat onorat să se alăture acestei inițiative globale. „Împreună cu acești tineri, precum și cu conducerea Catedrei de oftalmologie-optometrie și a Centrului Low Vision, reușim să facem lucruri indispensabile pentru populația țării - beneficiari ai echipamentului performant adus din Norvegia, în scopul îmbunătățirii calității serviciilor prestate în domeniul oftalmologiei”, a remarcat invitatul norvegian.
La rândul lor, studenții de la specialitatea Optometrie - Alen Arabaci, Cristina Coșulă și Georgeta Bontea - au venit cu prezentări despre cauzele orbirii și pașii necesari pentru prevenirea orbirii evitabile și păstrarea vederii, despre menirea profesiei de optometrist și stagiile efectuate în Norvegia ș.a.
Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale de Prevenire a Orbirii, cel puțin 2,2 miliarde de persoane au o deficiență de vedere. Dintre acestea, cel puțin 1 miliard de persoane au o deficiență de vedere care ar fi putut fi prevenită sau încă nu este tratată. În plus, 2,6 miliarde de persoane suferă de miopie, cifră ce include 312 milioane de copii sub 19 ani. În același timp, milioane de oameni trăiesc cu afecțiuni oculare care sporesc riscul de pierdere a vederii: 196 de milioane de oameni suferă de degenerescență maculară legată de vârstă, 146 de milioane de persoane au retinopatie diabetică, 76 de milioane de persoane suferă de glaucom, iar 277 de milioane de oameni au stadii avansate de miopie forte.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii