USMF „Nicolae Testemițanu” este un adevărat patrimoniu științific - unul din pilonii în jurul căruia țara noastră va renaște și va prospera
- 869 vues
„Ne mândrim cu faptul că, pe parcursul celor 75 de ani, comunitatea universitară a rezistat încercărilor timpului, și-a consolidat forțele în fața provocărilor sociale și economice, a acumulat cunoștințe, experiență și competență profesională, și a reușit să-și păstreze imaginea și bunul nume”, a declarat rectorul Emil Ceban, în cadrul ședinței solemne a Senatului, consacrată aniversării a 75-a a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în data de 23 octombrie 2020, în incinta Complexului Sociocultural Universitar, în format mixt, atât cu prezența în sală a senatorilor, cât și transmis live pe site-ul Universității. Printre invitații de onoare a evenimentului au fost și reprezentanții Guvernului RM - premierul Ion Chicu, miniștrii Viorica Dumbrăveanu și Igor Șarov, și directorul general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, Olga Tagadiuc.
Referindu-se la realizările Universității pe parcursul celor 75 de ani de activitate, rectorul Emil Ceban a punctat că, în prezent, procesul de studii și cel de cercetare este organizat în cadrul a cinci facultăți, Școala de Management în Sănătate Publică, 60 de catedre, 23 de laboratoare științifice și alte subdiviziuni universitare în care își desfășoară activitatea 1958 de angajați. Anual aici își fac studiile circa 14 mii de studenți, masteranzi, medici-rezidenți, studenți-doctoranzi și cursanți.
În ultimii trei ani, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare a acreditat trei programe de studii medicale integrate și a autorizat alte trei programe noi de studii superioare de licență, și un nou program de masterat. Ca rezultat, Universitatea a fost desemnată promotorul calității, fiind apreciată cu Cristalul calității. Programul de Stomatologie a fost acreditat de Consiliul Dentar din California, SUA, ceea ce ne-a permis să pregătim medici stomatologi pentru acest stat. În 2019 Universitatea a fost acreditată la nivel internațional, conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală.
Pe lângă activitatea didactică, studenții și personalul academic desfășoară o vastă activitate științifică. În ultimii 5 ani savanții și tinerii cercetători au fost încadrați în 122 de proiecte de cercetare, dintre care 57 internaționale și 65 naționale. Pentru viitorii ani, 2020-2023 - urmează a fi implementate 27 de proiecte naționale și 7 internaționale. Potrivit rectorului, activitatea științifică este înalt apreciată și la nivel internațional. „În 2005, am fost premiați pentru activitate inovațională cu trofeul Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală, iar în 2014 am aderat la Carta Europeană a Cercetătorilor și la Codul de conduită pentru recrutarea cercetătorilor. Suntem parte a rețelei Euraxess a Comisiei Europene, care ne-a acordat și logoul Excelența resurselor umane în cercetare, ce conferă credibilitate, vizibilitate și transparență în plan extern. În 2015 am aprobat Strategia resurselor umane pentru cercetători și deținem statutul de organizație cu recunoaștere, după ce Consiliul de Acreditare și Atestare al Republicii Moldova a acreditat 7 profiluri de cercetare. În anul curent a fost reorganizată activitatea de cercetare științifică prin aprobarea Strategiei de fortificare a cercetării și inovării pentru următorul deceniu și prin crearea Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate”, a subliniat rectorul.
O altă direcție importantă a USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă activitatea clinică ce se realizează în 95 de clinici universitare din 39 de instituții medico-sanitare. „Este cunoscut faptul că profesorii noștri consultă și tratează cei mai gravi bolnavi, realizează cele mai complicate intervenții chirurgicale, printre care și transplantul de organe”, a remarcat Emil Ceban. În același timp, personalul științifico-didactic, împreună cu personalul medical din clinici, formează o echipă de profesioniști care plasează în centrul atenției două figuri principale - studentul și pacientul. „Acest fapt denotă necesitatea creării Spitalului universitar, ceea ce a devenit deja un imperativ al timpului pentru întreg sistemul medical din țară”, a accentuat profesorul Ceban.
În finalul discursului, rectorul Emil Ceban a adresat felicitări comunității universitare și celei medicale din țară cu prilejul celor 75 de ani de activitate a USMF „Nicolae Testemițanu”, exprimând recunoștință pentru onorarea obligațiunilor, munca cu abnegație, dăruire, sacrificiu și devotament, pentru responsabilitatea de care dau dovadă zi de zi.
În mesajul său de felicitare, premierul Ion Chicu a calificat USMF „Nicolae Testemițanu” drept un adevărat patrimoniu științific - unul din pilonii în jurul căruia țara noastră va renaște și va prospera. „Capacitatea Dumneavoastră, onorați profesori ai USMF „Nicolae Testemițanu”, de a duce faima instituției departe de hotarele țării și de a atrage aici studenți la Medicină chiar și de peste hotare este o realizare și un patrimoniu extrem de valoros. E de datoria fiecăruia dintre noi să păstrăm și să consolidăm acest potențial și autoritatea în lume pe care Dvs. ne-ați creat-o, cu care ne mândrim și pe care ați dobândit-o cu atâta muncă și dedicație”, a declarat prim-ministrul.
În semn de apreciere a contribuției la dezvoltarea învățământului superior medical și farmaceutic, a științei și a practicii medicale, pentru aport substanțial în procesul de pregătire profesională a medicilor, Guvernul RM a conferit 11 diplome de onoare angajaților Universității.
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a ținut să sublinieze, în mesajul de felicitare, că în peisajul educațional basarabean, USMF „Nicolae Testemițanu” ocupă un loc deosebit, iar bogăția sa principală sunt oamenii. Universitatea este recunoscută drept una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din țară prin calitatea pregătirii, fiind un centru modern de instruire și cercetare, cultural și de formare continuă a specialiștilor medici și farmaciști din Republica Moldova. Prestigiul unei instituții este determinat de potențialul său intelectual, iar USMF „Nicolae Testemițanu” și-a consolidat o echipă de cel mai înalt nivel, cu nume notorii în medicina națională și internațională, personalități ce fac parte din tezaurul țării. „Vă urez tuturor un an academic mai bun, în care provocările să reprezinte imbolduri și pași spre schimbare și dezvoltare. Îmi doresc ca, împreună cu Dvs., să consolidăm forța și credibilitatea întregului nostru sistem universitar, capabil să răspundă nevoilor prezentului și să pregătească studenții pentru perspectivele viitorului”, a declarat ministrul educației. Cu prilejul aniversării a 75-a a Almei Mater, MECC a oferit 15 diplome personalului universitar.
Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că cei 75 de ani ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se măsoară în cei 45 de mii de absolvenți care au devenit medici cu renume în țară și peste hotare, medici care au salvat mii de vieți, care au contribuit la dezvoltarea sistemului de sănătate din țară. În tot acest răstimp, USMF „Nicolae Testemițanu” și-a câștigat un renume internațional și putem spune cu mândrie că este una dintre cele mai titrate universități, atât la noi în țară, cât și peste hotare. Toate acestea, datorită muncii enorme depuse zi de zi, de către profesorii, care educă și cresc viitorii medici. „Fiecare stat are nevoie de profesionişti, iar când vorbim de actul medical, resursele umane sunt veriga cea mai importantă. Medicilor le încredinţăm tot ce avem mai valoros, viaţa şi sănătatea noastră. Pandemia COVID-19 ne-a arătat carenţele existente, dar în rezultatul acestei provocări, am învăţat o lecţie esenţială: sistemul de sănătate este o prioritate pentru societate şi pentru oameni. Trebuie să dezvoltăm şi să investim în continuare în sistemul medical”, a subliniat ministrul.
În context aniversar, MSMPS a acordat 15 diplome de onoare pentru angajaţii Universității, în semn de recunoştinţă pentru activitatea remarcabilă şi contribuţia lor la dezvoltarea sistemului medical.
Olga Tagadiuc, director general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, prezentă la ceremonie, a decernat universității noastre trofeul Excelență în cercetare în semn de apreciere a rezultatelor remarcabile în domeniul cercetării științifice pe care le-a înregistrat personalul academic și cel științific, și tineretul studios. De asemenea, mențiunea vine și în semn de încredere că, în viitor Universitatea va excela în cercetare și în implementarea rezultatelor cercetării în medicina practică pentru a acorda populației asistență medicală de înaltă calitate și a dezvolta o medicină bazată pe cercetare.
Aniversarea USMF „Nicolae Testemițanu” este o sărbătoare dublă, marcată și de Facultatea de Medicină nr. 1, cea prin care a fost inițiat învățământul superior medical la noi în țară. În acest context, decanul facultății, conferențiarul universitar Gheorghe Plăcintă a prezentat câteva file din istoria facultății, menționând că la Facultatea de Medicină Generală activau inițial 130 de cadre didactice, care instruiau peste 770 de studenți, dintre care 200 - tinerii basarabeni, remarcându-se prin interesul pe care îl manifestau pentru a deveni medici.
„În cei 75 de ani de activitate, am devenit o echipă puternică cu înalte valori general-umane. Până în prezent, peste 37 de mii de medici au absolvit Facultatea de Medicină, care au demonstrat în timp calitatea instruirii lor profesionale, activând, practic, pe întregul mapamond și devenind personalități notorii, fondatori de școli și direcții inovative în cercetare, conducători de instituții și secții medicale din diferite centre. Vivat Medicina, vivat Alma Mater”, a ovaționat decanul Gheorghe Plăcintă.
Ședința solemnă a Senatului a continuat cu mesaje de felicitare transmise prin alocuțiuni video din partea Secretarului de Stat al statului Carolina de Nord, SUA, Elaine Marshall; Grigore Belostecinic, președintele Consiliului rectorilor din RM; Ion Ababii, rector viager al USMF „Nicolae Testemițanu”; rectorii și profesorii români - Viorel Scripcariu, UMF „Grigore T. Popa” Iași; prof. Tudorel Ciurea, UMF Craiova, Viorel Jinga, UMF „Carol Davila”, București; Elie Cogan, Profesor Emerit la Universitatea Liberă din Bruxelles, Belgia; profesorul Christoph Lange, vicecoordonator, Centrul de Cercetare al Tuberculozei Borstel; academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei.
Rectorul Emil Ceban a continuat ședința cu Oameni remarcabili: gratitudine și apreciere. Cu prilejul aniversării a 75-a și pentru activitatea prodigioasă, instituția și reprezentanții Universității au fost menționați cu distincții și diplome de mai multe instituții ale statului: Diploma de gradul I din partea Parlamentului Republicii Moldova, Diploma de Onoare din partea Guvernului Republicii Moldova, Diploma Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Diploma Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Din partea Academiei de Științe a Moldovei au fost oferite - Diploma Meritul Academic, Medalia Meritul științific, clasa I, Medalia Nicolae Milescu Spătarul, Diploma de Recunoștință și Diploma de Onoare.
La rândul său, rectorul a emis Ordinul nr. 1226-RU din 19.10.2020 „Cu privire la stimularea personalului universitar”, prin care a apreciat activitatea personalului universitar prin decernarea a: 7 medalioane aniversare speciale (argintate); 66 de medalioane aniversare (ceramică pe lemn); 220 de medalii aniversare; 160 de diplome de onoare; insigna cu logoul Universității - întregului personal didactic titular și au fost oferite alte cadouri marca USMF „Nicolae Testemițanu”.
Ulterior, prorectorul pentru activitatea de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, a prezentat un raport privind activitatea de cercetare și inovare la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Evenimentul a continuat cu Gala Laureaților - ceremonie de premiere a celor mai buni cercetători ai Almei Mater ca rezultat al concursurilor organizate „Realizări în publicarea materialelor didactice” și „Performanțe în cercetare”.
Ulterior a fost lansat, în premieră, filmul documentar USMF „Nicolae Testemițanu - 75 de ani de Excelență, Calitate și Performanță, și un mesaj inedit de felicitare din partea Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină și a președintelui Gheorghe Buruiană.
A urmat Caleidoscopul felicitărilor muzicale - un concert special, cu participarea artiștilor autohtoni, organizat în contextul aniversării USMF „Nicolae Testemițanu”.
Ședința solemnă a Senatului consacrată aniversării a 75-a Universității a culminat cu un moment emoționant - Florile Recunoștinței, prin care toți cei prezenți în sală au fost invitați să depună flori la busturile personalităților notorii de pe Aleea savanților și medicilor iluștri, care au pus temelia învățământului superior medical și farmaceutic în Republica Moldova și au dezvoltat sistemul național de sănătate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii