ziua studenților

Ziua Internaţională a Studenţilor

Published: 17.11.2020

 

ziua studenților

Dragi mediciniști,

Astăzi este o sărbătoare cu o semnificație deosebită - Ziua Internaţională a Studenţilor. Este o zi în care este consemnată victoria istorică a comunității studențești în lupta pentru libertate și democrație în obținerea dreptului la exprimare.

Istoria este o mărturie a faptului că studenții au avut întotdeauna un cuvânt puternic de spus. Societatea a conștientizat faptul că vocea voastră e importantă, această zi marcând activismul studențesc, conștientizarea tinerilor de a se implica în acțiuni de responsabilitate socială și de voluntariat pentru cauze nobile. 

În condiții de pandemie, voi, mediciniștii, ați fost și sunteți cei care, fără a sta mult pe gânduri, ați pășit încrezuți și responsabil în prima linie - acolo unde sunt necesare capacitățile voastre de specialiști și lideri înnăscuți, demonstrând generozitate, spirit de abnegație și dăruire de sine.

Voi sunteți o adevărată Forță! Sunteți cei care creați Prezentul și aveți datoria morală de a construi Viitorul, păstrând tradițiile Trecutului și promovând USMF „Nicolae Testemițanu” și cele mai nobile valori umane! Sunteți cei care, cu siguranță, veți contribui la prosperarea țării și la bunăstarea oamenilor. 

Stimați studenți,

Fiți activi și plini de viață, de optimism și curaj, ingenioși și novatori! Opiniile voastre au valoare!  

La mulţi ani tuturor studenţilor din Republica Moldova! 

 

Cu apreciere și respect,

Emil Ceban,

Rector al USMF „Nicolae Testemițanu”,

dr. hab. șt. med., profesor universitar

 

Semnificația Zilei Internaționale a Studenților

17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua Internațională a Studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfășurate în orașul Praga. În acel an, ocupanții naziști din fosta Cehoslovacie (în prezent, Republica Cehă și Slovacia), au suprimat o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină a Universității Charles din Praga, care au pledat pentru crearea unei republici independente. În urma suprimării demonstrațiilor de către naziști, liderul manifestanților - Jan Opletal și alți nouă studenți și-au pierdut viața, iar peste 1200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, în data de 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din lagărul țărilor comuniste, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au luat parte peste 15 mii de studenți, s-a soldat cu circa 600 de răniți. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul „Revoluției de catifea” din Cehoslovacia. 

Și revolta studenților politehniști din orașul Atena împotriva juntei militare greceşti a ajuns la un punct culminant în primele ore ale zilei de 17 noiembrie 1973, când guvernul de tranziție a trimis un tanc să avanseze spre porțile Universității Politehnice. Numărul total de victime se ridică la 24 de civili uciși în afara campusului Politehnicii, iar sute de civili au fost răniți în timpul acestor evenimente. Data de 17 noiembrie este, în prezent, sărbătoare națională în Grecia, fiind zi nelucrătoare pentru toate instituțiile de învățământ și se țin slujbe de comemorare. Revolta studenților este salutată de mulți ca un act de curaj și de rezistență împotriva dictaturii militare, și, prin urmare, ca simbol al rezistenței față de tiranie.

ziua studenților
USMF
Ziua Internaţională a Studenţilor
medicinişti
student

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii