ziua națională fără tutun

19 noiembrie - Ziua Națională fără Tutun

Published: 19.11.2020

ziua națională fără tutunAstăzi, 19 noiembrie 2020, marcăm Ziua Națională fără Tutun cu genericul Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi. Este un îndemn la acțiune pentru toți factorii de decizie și pentru populație de a susține politicile eficiente de reducere a consumului de tutun.

Fumatul este principala cauză a mortalităţii în lume care poate fi evitată. Acesta  ucide jumătate dintre consumatori şi reduce durata vieţii lor în mediu cu 15 ani sau o singură ţigară fumată scurtează viaţa cu 7 minute. Consumul unui pachet de ţigări pe zi reduce viaţa cu 140 de minute/zi sau cu 35,5 zile/an, ceea ce  presupune că un an al fumătorului are mai puţin de 11 luni. De asemenea, acest viciu sporește riscul de cancer, de boli cardiovasculare și pulmonare.

În Republica Moldova se estimează că peste 5200 de persoane decedează în fiecare an din cauza fumatului activ și a celui pasiv. Un sfert din populația Republicii Moldova fumează activ, inclusiv 43,5% dintre bărbați și 5,6% dintre femei. La nivel global sunt înregistrați 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape 8 milioane de decese sunt cauzate anual de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de decese sunt înregistrate în Europa. Această cifră nu include cei peste un milion de oameni care își pierd viața din cauza expunerii la fumul de tutun, printre care aproximativ 190 de mii de copii. 

Cea mai recentă acțiune, întreprinsă de autorități la nivel de țară, pentru minimizarea consumului de țigări se referă la interdicția de expunere vizibilă a produselor din tutun și a celor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, de reîncărcare sau de încălzire a acestora în toate spațiile comerciale din Republica Moldova, valabilă din data de 15 august, stipulată în art. 25 din Legea 278/2007 privind controlul tutunului. Această prevedere legislativă impune agenții economici să depoziteze produsele de tutungerie în dulapuri sau în mobilier special pentru ca acestea să nu fie vizibile pentru cumpărători.

Ziua Naţională fără Tutun se marchează în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, la iniţiativa Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, pentru sporirea nivelului de informare şi sensibilizare a populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun.

ziua națională fără tutun
USMF
ziua națională fără tutun
țigări
tutun
renunțare la fumat
fumat

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii