Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA

„Solidaritate globală și servicii durabile HIV”

Published: 01.12.2020

Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDAInfectarea globală cu HIV nu a fost stopată, mai mult chiar, aceasta se poate declanșa în timpul pandemiei COVID-19, cu un impact devastator asupra comunităților și a țărilor. Avertizarea vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în contextul Zilei Mondiale de Combatere HIV/SIDA, marcată anual în data de 1 decembrie. OMS solicită liderilor și cetățenilor să-și unească eforturile pentru a depăși provocările prezentate de COVID-19 cu privire la răspunsul la HIV, sloganul din acest an fiind „Solidaritatea globală și servicii durabile HIV”. 

Drept soluții, organizația pentru sănătate a identificat mai multe acțiuni cheie, prima fiind relansarea luptei pentru a pune capăt HIV, deoarece răspunsul global la SIDA a încetinit, iar acest fapt impune revederea serviciilor HIV, pentru a acorda o asistență medicală calitativă și a stopa HIV până în 2030. Lipsa obiectivelor globale pentru HIV în 2020 nu ar trebui să fie un obstacol, ci o chemare reînnoită pentru a face mai bine.

O altă acțiune vizează - folosirea serviciilor inovatoare HIV pentru a asigura îngrijirea continuă a persoanelor infectate. Există noi abordări pe care țările le adoptă pentru a asigura îngrijirea HIV în timpul pandemiei. OMS a elaborat și a recomandat rețete pe termen lung pentru HIV, pentru a proteja sănătatea persoanelor infectate și pentru a reduce povara serviciilor de sănătate, ce  au devenit suprasolicitate în ultima perioadă.

Angajarea și protejarea asistenților medicali, a moașelor și a tuturor lucrătorilor în sănătate este o altă prioritate, pe care factorii de decizie sunt îndemnați să o realizeze, asigurând condiții de maximă protecție atunci când furnizează servicii pentru HIV și COVID-19.

Prioritizarea persoanelor vulnerabile este ultima soluție propusă de OMS, ce presupune măsuri de siguranță în acordarea serviciilor medicale pentru copii, adolescenți și persoane din categoriile vulnerabile afectate de HIV în perioada pandemiei COVID-19.

În ciuda eforturilor semnificative, progresele înregistrate în ceea ce privește extinderea serviciilor HIV au fost stopate înainte de pandemia COVID-19. Încetinirea progresului înseamnă că nu se va reuși realizarea obiectivelor „90-90-90”, stabilite pentru 2020, care urmau să asigure că: 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV sunt conștiente de statutul lor, 90% dintre persoanele diagnosticate cu HIV primesc tratament, iar 90% dintre toate persoanele care primesc tratament au atins suprimarea virală. Nerealizarea acestor obiective intermediare poate crea dificultăți în desfășurarea acțiunilor stabilite la obiectivul de combatere SIDA până în 2030.

COVID-19 face dificilă și periculoasă activitatea lucrătorilor medicali din prima linie de a presta servicii HIV continue și de înaltă calitate tuturor celor care au nevoie de ele. Măsurile de restricționare, de asemenea, afectează accesibilitatea serviciilor pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Perturbarea economică cauzată de COVID poate conduce la inaccesibilitatea și imposibilitatea prestării serviciilor HIV. De exemplu, începând cu luna iulie a.c., o treime dintre persoanele tratate cu HIV nu au avut acces la preparatele medicamentoase sau au avut întreruperi în aprovizionare, ceea ce este ucigător. 

Un studiu recent al OMS denotă că întreruperea de șase luni a accesului la medicamentele HIV ar putea duce la dublarea deceselor legate de SIDA în Africa Subsahariană doar în 2020.

În anul 2019, la nivel mondial, 38 de milioane de persoane trăiau cu infecția HIV. Anul trecut, 1,7 milioane de persoane s-au infectat, iar 690 de mii de persoane au murit din cauza HIV SIDA.

În Republica Moldova, infecția cu HIV este sub supraveghere și monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populațiilor cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrători sexuali, homosexualii și bisexuali. La 1 ianuarie 2020, au fost înregistrate 13706 cazuri de infecție cu HIV. Incidența HIV la 100 mii populație în a. 2019 а constituit 22,99 de cazuri (a. 2018 – 22,51), inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului - 19,79 de cazuri (a. 2018 –19,16) și în teritoriile de Est – 47,32 de cazuri (a. 2018 – 47,81).

„La ora actuală, problema nu constă în lipsa medicamentelor și a tratamentelor corespunzătoare pentru pacienții HIV pozitivi, dar în depistarea cât mai precoce și administrarea de medicamente potrivite, cu vizite regulate la medic, pentru o calitate a vieții mai bună, dar și longevitate”, a declarat Luminița Guțu, conferențiar universitar la Disciplina de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Conform datelor de laborator, în perioada 1 ianuarie–31 octombrie 2020 au fost confirmate 568 de cazuri noi de infecție cu HIV, inclusiv 120 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Republica Moldova a aderat la agenda ONU și s-a angajat de a stopa epidemiai de SIDA până în 2030, în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, și face parte din Declarația de la Dublin și Strategia Globală a OMS pentru sectorul sănătății.

Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA
USMF
Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA
HIV/SIDA
COVID-19
infecția HIV/SIDA

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii