Medicina personalizată: modelul medicinei de viitor
- 804 vues
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este mereu deschisă spre inovare, contribuind la dezvoltarea medicinei personalizate în țara noastră prin cercetările realizate în cadrul proiectelor naționale și internaționale, axate pe abordarea personalizată a problemelor de sănătate. Afirmația aparține prim-prorectorului Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică la universitatea noastră și a fost făcută la conferința națională cu participare internațională „Medicina personalizată: modelul medicinei de viitor”, organizată de USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Asociația Medicină Personalizată și Asociația Medicilor de Familie din Republica Moldova, în data de 10 decembrie.
Profesorul universitar a subliniat că forumul deschide noi orizonturi și perspective pentru cadrele științifico-didactice universitare în: reformarea procesului de instruire medicală și farmaceutică, educarea noilor generații de medici, farmaciști, stomatologi, optometriști și asistenți medicali cu studii superioare, orientați și pregătiți pentru a activa în condițiile unei medicini personalizate în viitorul apropiat. „Componentele acestui concept se regăsesc deja în noul program de instruire universitară, ciclul II masterat - Tehnologii moleculare în sănătate, și vor fi incluse în Strategia de dezvoltare a Universității pentru următorul deceniu, la compartimentele învățământ universitar, rezidențiat și educație medicală continuă”, a accentuat prim-prorectorul Olga Cernețchi. În încheierea discursului, prorectorul a dat asigurări că USMF „Nicolae Testemițanu” va aplica și în continuare tot ce este inovativ și progresiv pentru a aduce beneficii pacienților și sistemului național de sănătate, pentru a-și îndeplini cu cinste și demnitate misiunea sa socială.
Potrivit moderatorului evenimentului, profesorul universitar Ghenadie Curocichin, șef al Catedrei de medicină de familie și al Laboratorului de genetică ale USMF „Nicolae Testemițanu”, președintele Asociației Medicilor de Familie din Republica Moldova și reprezentant național IC PerMed (International Consortium for Personalised Medicine), medicina personalizată reprezintă în sine opțiuni inovative de diagnostic, cu tratamente țintite, personalizate și terapii ghidate de răspuns.
Profesorul și-a exprimat speranța că această reuniune va constitui începutul unei etape calitativ noi în teoria și practica medicală a Republicii Moldova - a unei noi abordări, determinate de progresul accelerat al științei și tehnicii, de implementarea vertiginoasă a tehnologiilor informaționale avansate în practica socială. „Colaborarea prodigioasă cu partenerii din UE, printre care se înscrie și întrunirea de astăzi, ne oferă posibilitatea de a ne familiariza cu rezultate remarcabile în aplicarea medicinei personalizate, în conformitate cu standardele internaționale în domeniu”, a precizat Ghenadie Curocichin.
„Medicina personalizată vine să dea răspunsuri la mai multe întrebări și este generatoare pentru dezvoltarea procesului de instruire și a celui de cercetare și, obligator, a reformării sistemului de sănătate, în vederea ajustării la nivel structural”, a menționat academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare.
Referindu-se nemijlocit la USMF „Nicolae Testemițanu”, academicianul a accentuat că este necesară consolidarea bazei de cercetare a Universității, care are un potențial enorm: laboratoare și departamente de cercetare, doctori habilitați în științe medicale, academicieni, profesori, conferențiari și asistenți universitari și, nu în ultimul rând, studenți - viitorul în care trebuie să investim. În acest scop, Senatul universitar a aprobat, recent, Strategia de fortificare a domeniului cercetării și inovării pentru pentru perioada 2020-2030, ce are drept scop evaluarea și modelarea domeniului de cercetare. „Medicina personalizată nu reprezintă doar un laborator și o echipă de cercetători, ci schimbarea conceptuală a procesului organizatoric. Este necesar de a evalua pregătirea studentului, cu tot arsenalul și în complexitate”, a accentuat profesorul Groppa.
În opinia Marianei Golovaci, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, medicina personalizată este un concept de viitor, o abordare nouă a sistemului medical, ce necesită a fi dezvoltat. Oficialul a exprimat susținerea totală din partea ministerului a noului concept pe care se axează lumea întreagă - o abordare a viitorului, în favoarea creării unui sistem medical axat pe cost-eficiență și calitate pentru pacienți.
Potrivit acad. Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), medicina personalizată este o temă de actualitate pentru secolului XXI, în condițiile în care lumea se dezvoltă în tempou accelerat, acest concept fiind în curs de implementare în multe țări. „Este necesar ca guvernul să majoreze alocațiile direcționate pentru sfera inovării și investițiile în cercetare. Implementarea acestei abordări este iminentă pentru Republica Moldova - țară asociată spațiului comunitar, și trebuie să învățăm din practica europeană și s-o implementăm, dar și să împărtășim experiența proprie”, a punctat reprezentantul AȘM.
Valentina Stratan, conferențiar cercetător, șefa Laboratorului Imunogenetic al Institutului de Oncologie din Chișinău, a constatat că implementarea principiului medicinei personalizate în oncologie permite o abordare integrată în gestionarea diagnosticului și a tratamentului, care este focalizat pe obținerea unui tratament mai eficient, pentru a asigura o calitate mai înaltă a vieții pacientului și a spori șansele de supraviețuire. Dezvoltarea cercetărilor în medicina de precizie la Institut, pe parcursul anilor, a făcut posibilă implementarea unor noi proceduri operaționale. Astfel, în vederea stabilirii diagnosticului diferențiat, începând cu 14 februarie 2020, sunt efectuate 32 de analize și de investigații noi, ce anterior erau posibile doar peste hotare, costurile acestora fiind acoperite din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.
Iurie Osoianu, director-adjunct al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină a menționat că instituția pe care o reprezintă este interesată să cunoască și să exploreze noi oportunități de cercetare, finanțare și implementare a bunelor practici internaționale în domeniul medicinei personalizate, fapt ce ar permite accelerarea accesului pacienților la diagnostic, medicamente și tratamente inovatoare.
Boris Gîlcă, şef-adjunct al Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, co-fondator al Asociației Medicilor de Familie din Republica Moldova, a specificat că nu există vreun domeniu în care să nu fie necesară aplicarea medicinei personalizate, iar prezentul forum este unul specific determinat de perioada epidemiologică dificilă actuală, inclusiv coronavirusul de tip nou presupune tratament personalizat. „Avem un potențial mare în Republica Moldova pentru dezvoltarea medicinei personalizate - la USMF „Nicolae Testemițanu” și la AȘM sunt efectuate studii de cercetare substanțiale, precum și la alte instituții abilitate. Aflându-ne în vecinătatea comunitară, există oportunități majore pentru realizarea unor proiecte țintite și, astfel, să consolidăm potențialul existent în țară”.
Conferința consacrată medicinei personalizate a fost prima reuniune de acest gen în Republica Moldova, desfășurată pe platforma Zoom, în limbile română și engleză, cu traducere sincron, fiind transmisă live pe: https://www.privesc.eu/
La manifestare au participat experți ai Școlii Europene de Medicină Personalizată și reprezentanți ai partenerilor asociați din Uniunea Europeană și Republica Moldova, la care s-au alăturat, în format on-line, circa 600 de persoane. Invitați de onoare la eveniment au fost oficiali și specialiști notorii din domeniul medicinei din țară și din România, Ungaria, Spania, Bulgaria, Olanda, Turcia ș.a. Participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu aspecte privind medicina și tratamentul personalizat din experiențe și bune practici europene, și despre faptul cum a evoluat acest domeniu în UE.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii