USMF „Nicolae Testemițanu” intenționează să găzduiască un centru regional de cercetare
- 320 vues
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” ar putea fi gazda unui centru regional de cercetare (CRC) al Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology/ICGEB). Această inițiativă a fost enunțată de către profesorul universitar Ghenadie Curocichin, membru al Bordului guvernatorilor ICGEB din partea Republicii Moldova, la cea de-a 26-a sesiune a acestui forum internațional, ce a avut loc în zilele de 18 și 19 noiembrie curent, în Trieste (Italia).
Referitor la această inițiativă, până în prezent au fost obținute scrisorile oficiale de suport din partea Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a fost expediată expresia de interes din partea rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” în adresa ICGEB. În lunile imediat următoare, grupul de lucru, special creat în acest scop în cadrul Universității, va colabora cu grupurile de cercetare ale ICGEB pentru a identifica prioritățile și temele de cercetare ale viitorului centru.
CRC reprezintă un centru național de cercetare sau o parte a acestuia, cu guvernanță independentă, care este asigurată de ICGEB și de executivul statului membru. Centrul Regional de Cercetare contribuie la consolidarea abilităților de cercetare, a cunoștințelor și a capacităților comunității științifice locale, și, în același timp, își propune obiective specifice pentru cercetare, formare și transfer de tehnologii către industrie, în beneficiul țării gazdă, în parte, și a regiunii geografice, în general.
Prioritățile majore pentru un CRC sunt următoarele: Efectuarea cercetărilor la cel mai înalt nivel internațional; Subiectele pentru activitate sunt identificate de comun acord cu ICGEB; Sporirea cooperării internaționale și recrutarea cercetătorilor la nivel internațional; Oferirea unei platforme pentru educație și formare profesională la cele mai înalte standarde internaționale și Promovarea transferului de tehnologii pentru a impulsiona crearea start-up-urilor în industria biotehnologică locală.
Guvernatorii din Kenya, Republica Moldova, Sri Lanka și Panama au actualizat informațiile cu privire la centrele regionale de cercetare ICGEB din țările lor. Printre alte subiecte abordate au fost: reînnoirea numirilor directorilor din New Delhi și Cape Town, colaborarea cu Africa de Sud și reînnoirea acordului pentru țara gazdă și Outstation ICGEB din Buenos Aires, Argentina.
În total, peste 12 țări din Africa, Asia, Orientul Mijlociu și America Latină au fost prezente în calitate de observatori. În același timp, la sesiune au mai participat observatori din 13 organizații, inclusiv de la Comisia Europeană, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Asociația Administratorilor de Educație Internațională (AIEA), Organizația Internațională Italo-Latino-Americană (IILA), Institutul Internațional de Cercetare a Orezului (IRRI), Academia Mondială de Științe (TWAS), Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), Biroul Națiunilor Unite pentru Cooperare Sud-Sud (UNOSSC) și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI).
Reamintim că ICGEB este o organizație internațională, fondată în anul 1983 sub egida Organizației Națiunilor Unite, cu mandat de a susține cooperarea internațională în dezvoltarea și implementarea aplicațiilor pașnice ale ingineriei genetice și biotehnologiei, în special în avantajul țărilor în curs de dezvoltare, sprijinirea lor în fortificarea potențialului științific și tehnologic propriu în domeniul ingineriei genetice și al biotehnologiei. Având componente în Trieste (Italia), New Delhi (India) și Cape Town (Africa de Sud), Centrul formează o rețea interactivă cu instituții afiliate din statele membre.
Republica Moldova este membră cu drepturi depline al ICGEB din 6 martie 2019, iar USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă punctul național de contact, responsabil pentru colaborarea cu organizația.
Următoarea sesiune a Bordului guvernatorilor Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie este programată să se desfășoare în luna mai 2021.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii