„Acțiune pentru sănătate și echitate” - proiect implementat de Școala de Management în Sănătate Publică
- 177 vues
Școala de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) a USMF „Nicolae Testemițanu” va implementa, în următorii doi ani, un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul unui consorțiu, în parteneriat cu entități din Olanda, România, Serbia și Italia.
Proiectul Action for Health and Equity – Addressing Medical Deserts (AHEAD) este orientat spre redresarea problemelor de distribuție a resurselor umane în sănătate la nivel european. Scopul proiectului este de a oferi cunoștințe și instrumente factorilor de decizie pentru a defini, a proiecta și a implementa reforme bazate pe dovezi în domeniul resurselor umane din sectorul sănătății, ce vizează, în mod special, prevenirea lipsei de personal medical și combaterea acestui fenomen.
Proiectul AHEAD va încuraja inovațiile digitale în furnizarea de servicii de sănătate, pentru a îmbunătăți accesul și pentru a aplica o abordare participativă la elaborarea politicilor de sănătate publică.
Potrivit directorului ȘMSP, profesorul Oleg Lozan, echipa Școlii de Management în Sănătate Publică va oferi tot suportul științific și practic în generarea dovezilor și informarea părților interesate, precum și în elaborarea unor politici fezabile în domeniu privind insuficiența acută de lucrători medicali, în efortul de a contribui la reducerea inegalităților în materie de sănătate din Europa.
Țările au fost selectate, ținând cont de specificul lipsei cadrelor medicale, în vederea abordării interconectării ca urmare a mobilității lucrătorilor din domeniul sănătății. Activitățile includ: cercetare de birou; cercetare de acțiune participativă; dialoguri de consolidare a consensului între mai multe părți interesate; dialoguri de politici la nivel înalt - la nivel național și UE.
Diseminarea produselor de cunoaștere a proiectelor și a celor mai bune practici este o activitate transversală, care vizează, de asemenea, să inspire prestatorii de servicii din afara proiectului. Consorțiul va produce mai multe rezultate: briefuri de politici; un set de soluții politice contextualizate și fezabile pentru a aborda insuficiența lucrătorilor medicali din aceste țări; o definiție îmbunătățită și o taxonomie a lipsei de personal medical; un instrument de monitorizare și un prototip pentru cartografierea vizuală a acestor lipsuri; o abordare testată și aplicabilă pentru elaborarea participativă a politicilor de sănătate. Impactul final scontat, la nivelul societății și al UE, este un acces mai bun la servicii de sănătate, în special în zonele slab deservite, și un acces mai echitabil la personal medical suficient, calificat și motivat, începând cu țările implicate în proiect.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii