Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”

Realizarea Strategiei de dezvoltare a Universității

Published: 05.03.2021

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”Implementarea Strategiei de dezvoltare a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” pentru perioada 2011-2020 a evidențiat mai multe puncte forte. Activitățile strategice realizate în ultimii 10 ani, participarea personalului universitar în îmbunătățirea proceselor, documentele elaborate au contribuit la acreditarea tuturor programelor de studii superioare medicale integrate și autorizarea provizorie a programelor noi de studii de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare; acreditarea instituțională internațională, conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală, pe un termen de 5 ani, acreditarea Facultății de Stomatologie de către Consiliul Dentar din California, SUA; evaluarea externă a instituției și obținerea certificatului de calitate conform standardelor ISO 9001:2008 și ISO 8001:2015. 

Olga iurcoDespre aceste realizări a vorbit Olga Iurco, șefa Departamentului Audit Intern, în cadrul ședinței Senatului universitar din data de 25 februarie curent, prezentând raportul de realizare a Planului de acţiuni pentru 2020 în contextul implementării Strategiei de dezvoltare instituțională pentru zece ani. 

Astfel, anul trecut a fost înregistrat următorul grad de realizare a activităților pe domenii strategice de dezvoltare: Învățământul universitar și postuniversitar - 95%; Formarea continuă a medicilor și a farmaciștilor - 75%; Cercetarea științifică - 95%; Resurse umane - 96%; Managementul instituțional - 94% și Cooperarea internațională - 82%. Potrivit raportului, au fost realizate toate cele 32 de obiective stabilite în Strategia de dezvoltare instituțională și 152 din cele 173 de activități planificate. S-a constatat că au fost realizați 255 din cei 323 de indicatori stabiliți. Din cei 68 de indicatori nerealizați, 55 nu au fost planificați din start (preponderent fiind indicatori calitativi), iar 13 indicatori planificați nu au fost realizați din cauza situației epidemiologice. 

Potrivit Olgăi Iurco, subdiviziunile universitare au raportat frecvent un nivel de realizare a activităților per Strategie - mai mare de 100%, în unele cazuri s-a ajuns la 145%. Potrivit raționamentului de audit, a fost aplicată următoarea formulă - 150 de procente și mai mult este egal cu 100%. În unele cazuri, supra realizarea indicatorilor a fost motivată de situația epidemiologică din țară și de desfășurarea lecțiilor on-line (elaborarea materialelor didactice în format electronic, numărul disciplinelor ce oferă cursuri la distanță și creșterea numărului de beneficiari ai acestor cursuri ș.a.). Astfel, a fost stabilit că obiectivele strategice au fost realizate, în anul 2020, de subdiviziunile didactice în proporție de 96%, subdiviziunile științifico-didactice - 94%, subdiviziunile administrative - 91% și cele de suport - 82%. Gradul mediu de realizare a Strategiei este de 90%.

Strategia de dezvoltare instituționalăStrategia de dezvoltare instituțională pentru anii 2011-2020 a fost implementată în două etape: 2011-2015 și 2016-2020. Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei a fost remis anual Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), pentru analiză și includerea activităților strategice ale Universității în Strategia de dezvoltare a MSMPS. Gradul de realizare a Strategiei de dezvoltare instituțională în perioada 2011-2010 constituie 107,5%. 

În context, rectorul Emil Ceban a constatat că aceasta a fost o perioadă de aur - ani prodigioși, în care au fost înregistrați niște indicatori extraordinari de îndeplinire a obiectivelor stabilite. „Strategia a fost realizată de întreaga echipă a Universității, iar indicatorii obținuți au fost parte componentă a sistemului de sănătate”, a adăugat profesorul Ceban, exprimând recunoștință comunității universitare pentru activitate. 

Strategia dee dezvoltare instituțională
USMF
strategie
ședință
senat
dezvoltare strategică

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii