Lansare Platformei de cercetare a accidentelor vasculare cerebrale
- 133 vues
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM) au lansat o nouă platformă de dialog științific „Platforma de excelență în cercetarea accidentelor vasculare cerebrale (AVC)” – o afecțiune neurologică acută și foarte gravă, ce rezultată din perturbarea circulației sangvine în creierul uman. Este o patologie ce predomină în toate țările civilizate și se situează, practic, pe primul loc în Republica Moldova, după numărul de cazuri înregistrate. Sechelele AVC-ului pot avea efecte foarte grave asupra calității vieții bolnavului, a familiei și chiar a întregii societăți. Declarația aparține rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorului Emil Ceban, și a fost făcută în cadrul evenimentului de lansare a platformei, organizat în data de 28 mai curent, la AȘM. Platforma de cercetare a AVC-ului este coordonată de către academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la USMF „Nicolae Testemițanu”, director al Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate, șef al Catedrei de neurologie nr. 2.
În prezentarea sa, profesorul Groppa a definit procesul unui AVC cauzat de „întreruperea sau diminuarea severă a dinamicii circulației sangvine într-o anumită regiune a creierului. Peste o perioadă scurtă de timp, celulele creierului încep să moară și are loc așa-numitul proces de hipoxie și moartea celulelor cerebrale. Aproximativ 15 milioane de persoane din toată lumea fac anual un AVC, iar peste 6 milioane dintre acestea vor deceda. Referindu-se nemijlocit la țara noastră, acad. Groppa a remarcat că în anul 1995 erau înregistrate 21 de mii de persoane cu AVC, iar în anul 2020 – numărul acestora a ajuns la 80 de mii. În fiecare oră, o persoană face un AVC, iar la fiecare 1,5 ore este înregistrat un deces, iar 3% din întreaga populație a Republicii Moldova suferă de consecințele unui AVC”. Totodată, coordonatorul platformei a menționat că până la 80% dintre AVC-uri pot fi prevenite.
În acest context, platforma de cercetare a accidentelor vasculare cerebrale devine una extrem de importantă, mai ales că savanții studiază ani de zile această problemă de sănătate publică în vederea îmbunătățirii calității vieții, diminuării suferinței oamenilor și a evitării complicațiilor și a consecințelor. AVC este o urgență majoră ce necesită un sistem deosebit de sănătate, cunoaștere, cercetare și aplicare. În acest sens, misiunea platformei de dialog științific constă în susținerea ideii de extindere a sistemelor regionale de tratament și de îmbunătățire a calității serviciilor spitalicești, evaluarea interdisciplinară a serviciului de asistență medicală și facilitarea analizei eficacității funcționării sistemului de sănătate în asistarea AVC. Academicianul Groppa a prezentat 10 puncte cheie ale platformei:
-
Conștientizarea problemei AVC de către societate și organizarea serviciului de urgență;
-
Estimarea polimorfismului clinic al factorilor de risc, elaborarea strategiilor preventive;
-
Elaborarea principiilor și implementarea medicinei personalizate în prevenția AVC;
-
Regionalizarea serviciului de asistență în AVC;
-
Crearea unităților de Stroke interdisciplinar;
-
Organizarea serviciului de reabilitare și organizarea sprijinului comunității;
-
Implicarea în viața socială post-AVC, viața după un AVC continuă;
-
Conștientizarea că AVC este o problemă medico-biologică, psihologică, socială și economico-financiară;
-
Cercetarea, inovarea, implementarea sunt verigile importante de soluționare a problemelor în AVC;
-
AVC este o problemă multidisciplinară, iar soluționarea ei necesită un nivel ridicat de cultură a societății.
Printre obiectivele propuse sunt: avansarea tratamentului AVC acut, prevenirea, recuperarea și reabilitarea după un accident vascular cerebral; efectuarea studiilor clinice și lansarea proiectelor de cercetare pentru a avansa direcția de cercetare a AVC. Un alt obiectiv prevede de a ajuta cercetătorii și clinicienii să înțeleagă situația actuală în vederea unei abordări integrative și holistice a AVC-ului în Moldova, precum și de a recomanda măsurile sau intervențiile ce vor ajuta la prevenirea apariției bolii (profilaxia primară) etc.
Printre direcțiile prioritare de cercetare au fost identificate: genomica (medicina personalizată); tehnologiile informaționale; remediile farmaceutice, produsele bio; cuantificarea economico-financiară a AVC; sănătate, cultura sănătății, educație în prevenirea AVC.
În final, prorectorul a punctat că, prin intermediul platformei de cercetare, instituțiile membre vor colabora la realizarea proiectelor ce au ca scop promovarea sănătății cerebrovasculare.
Președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu, a menționat că platforma respectivă urma să fie lansată cu ceva timp în urmă, însă acest eveniment a fost tergiversat, deoarece savanții au fost preocupați de identificarea soluțiilor pentru combaterea COVID-19.
Lansarea platformei date a inaugurat șirul evenimentelor organizate în contextul Săptămânii științei la AȘM, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la fondarea AȘM și a 75 de ani de la crearea primelor instituții științifice în țară.
Foto credit: asm.md
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii