Sesiune de orientare: Crearea profilului cercetătorului în baze de date scientometrice

Published: 26.06.2021

 

minervaUn grup de cercetători ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost instruiți cum să-și creeze profilul personal pe Google Scholar, ORCID şi Scopus - baze de date bibliografice și bibliometrice. Sesiunea de orientare a fost organizată de grupul de lucru al proiectului MINERVA - Dezvoltarea infrastructurii Open Science la nivel instituţional, specialişti din cadrul Bibliotecii Ştiințifice Medicale (BȘM) în colaborare cu Departamentul Cercetare, în data de 23 iunie 2021. 

Potrivit Adelei Negură, bibliotecar principal la BȘM, scopul primar al sesiunii a constat în iniţierea cercetătorilor în crearea profilurilor personale şi identificarea indicatorilor bibliometrici în baze de date scientometrice, posibilitățile și beneficiile profilului autorului, prezentarea instrumentelor de identificare a autorilor (ORCID, ResearcherID, Scopus, Google Scholar Profile, Russian Citation Index) și opțiunile acestora, etapele înregistrării în sistemele ORCID, Publons, Google Scholar, Russian Citation Index, gestionarea profilurilor autorilor: adăugarea publicațiilor, coautorilor, redactarea ș.a.

La instruire au participat 78 de cadre științifice, printre care șefi de catedre, profesori universitari, cercetători ştiinţifici şi personal specializat de bibliotecă. Cei prezenţi au dobândit noi cunoştinţe, competenţe şi abilități de creare şi gestionare a profilurilor ştiinţifice. Menţionăm că participanţii la eveniment au manifestat un interes deosebit pentru cele prezentate şi, de asemenea, au avut posibilitatea să aplice cunoştinţele acumulate. Ghidaţi de formatori, aceştia şi-au creat profiluri personale pe Google Scholar şi ORCID.

Activitatea s-a desfăşurat în cadrul proiectului MINERVA „Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia” (Strengthening Research Management and Open Science capacities of HEIs in Moldova and Armenia). Proiectul este cofinanțat cu suportul Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+.

Mai multe informații despre proiectul MINERVA pot fi găsite pe pagina oficială http://minerva-project.ase.md/en/ și https://www.facebook.com/MINERVAMOLDOVA/ precum și pe pagina proiectului MINERVA, USMF „Nicolae Testemițanu” https://usmf.md/ro/relatii-externe/proiecte/consolidarea-capacitatilor-de-gestionarecercetarii-si-stiintei-deschise 

 

minerva
usmf
proiectul Minerva
sesiune de orientare
ORCID
Publons
Google Scholar
Russian Citation Index

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii