donare de sânge

Sute de mediciniști au donat sânge pentru a suplini rezerva națională

Published: 18.11.2021

donare de sangeStudenții și angajații Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au demonstrat din nou responsabilitate civică și spirit de solidaritate, participând într-un număr impunător la acțiunea Donează sânge în contextul zilelor internaționale a Studentului și a Toleranței.  Peste 200 de persoane au mers pe parcursul zilei de joi, 18 noiembrie, la Complexul Sociocultural Universitar având un scop nobil de a dărui viață prin donare de sânge. Pentru unii dintre donatori acțiunea a fost una firească, pentru alții s-a întâmplat pentru prima dată și le-a produs o mare împlinire sufletească generată de faptul că anume picătura lor de sânge ar putea salva o ființă umană. 

marcel abrasMarcel Abraș, prorector pentru activitate socială, prezent la inaugurarea evenimentului, a accentuat că USMF „Nicolae Testemițanu" este un partener fidel în organizarea acestor acțiuni de responsabilitate socială, pentru a ajuta sistemul medical, inclusiv prin completarea rezervelor de sânge atât de necesare în instituțiile medicale din întreaga țară, deoarece stocurile Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui sunt epuizabile şi ele trebuie permanent suplinite. „Este de admirat și faptul că acțiunile caritabile și de voluntariat au o rezonanță înaltă în rândul studenților noștri, a accentuat prorectorul.

„Până la declanșarea pandemiei COVID-19, acțiunea de donare de sânge era organizată la USMF „Nicolae Testemițanu” de două ori pe an. Prin ediția din toamna curentă sperăm că această tradiție va fi reluată”, a spus Daniela Plotnic, reprezentantul Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină.

donare sangelePentru prima dată a donat sânge și Daria, studentă în anul I la Facultatea de Medicină nr. 1, care a venit însoțită de mama ei. Tânăra a accentuat că a așteptat acest moment trei ani, de când a conștientizat valoarea donației de sânge pentru continuarea vieții unor oameni, dar nu avea vârsta necesară. Acum că a reușit în final să-și realizeze dorința, este nerăbdătoare să participe la o nouă ediție a campaniei de donare de sânge.

 Evelina, o altă studentă-voluntar, a spus că motivul forte care a convins-o să facă acest gest a fost lista beneficiilor aduse organismului ca urmare a donării periodice de sânge, iar gândul că acest sânge ar putea salva vieți i-a determinat definitiv hotărârea.

În semn de recunoștință pentru receptivitatea comunității USMF „Nicolae Testemițanu” în promovarea Campaniei naționale de donare de sânge, în adresa administrației instituției a parvenit o scrisoare din partea Silviei Roșca, vicedirector calitate la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, în care se menționează:

„Multstimate Domnule Rector,

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui aduce sincere mulțumiri pentru organizarea acțiunii de donare de sânge în rândul tineretului studios și a cadrelor didactice din cadrul instituției pe care aveți onoarea să o conduceți.

Promovarea continuă a donării voluntare de sânge este înalt apreciată, iar participarea studenților - viitori medici - este un exemplu pentru întreaga societate.

Aducem mulțumiri prorectorului pentru activitate socială, domnului Marcel Abraș, președintelui Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, Gheorghe Buruiană, studentei Danielei Plotnic - membră ASRM, și altor reprezentanți ai Universității care au contribuit la organizarea eficientă a acestui eveniment.

Totodată, Vă exprimăm recunoștința colegilor instituției noastre și a instituțiilor medicale - beneficiari de produse sanguine și a pacienților. Convingerile comunității pretind a fi atât de solide, încât societatea trebuie să conștientizeze despre necesitatea și importanța donării voluntare de sânge, în scopul de a ajuta și persoanele dragi ale oamenilor care nu sunt în stare să doneze."

donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
donare de sânge
usmf
donare de sânge
campanie națională de donare de sânge
studenți usmf
asrm
Ziua internațională a Studentului și a Toleranței
Ziua internațională a Studentului și a Toleranței

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii