Aniversare CUAMP

Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară la 20 de ani de activitate: mii de consultații și investigații medicale, mii de pacienți tratați și încurajați, copii, părinți și familii fericite

Published: 13.06.2023

Ala NemerencoClinica Universitară de Asistență Medicală Primară (CUAMP) a Universității de Stat de  Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a celebrat 20 de ani de activitate. Evenimentul festiv a avut loc în data de 9 iunie 2023 în incinta instituției, întrunind oficiali, reprezentanți ai universității noastre, personalul clinicii, studenți, medici rezidenți, parteneri internaționali care au stat la baza fondării clinicii și care continuă să contribuie la dezvoltarea acesteia. Ceremonia a fost inaugurată de către fondatorul și primul medic-şef al Clinicii – actualmente ministru al sănătății – Ala Nemerenco, conferențiar universitar, care a administrat instituția medico-sanitară publică timp de 15 ani. Potrivit ministrei, Clinica este ca un „copil al sufletului” Domniei sale, care în prezent a reușit să atingă performanțe nu doar în acordarea asistenței medicale, în procesul de instruire a studenţilor, rezidenţilor, medicilor și a asistenţilor medicali, dar și în implementarea politicilor reformatoare în domeniul asistenței medicale primare, fiind un adevărat „pionier și model în aplicarea lor".

Olga CernețchiPrim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitatea didactică la USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că printre punctele forte identificate în activitatea Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară este comunicarea asertivă între medic și pacient, precum și prestarea unui spectru larg de servicii medicale de calitate, aplicarea metodelor contemporane de diagnostic și tratament, dezvoltarea infrastructurii și modernizarea bazei tehnico-materiale, acordarea asistenței medicale primare populației din municipiul Chișinău prin intermediul medicilor de familie și a medicilor specialiști. În toată această perioadă, instituția a reuşit să organizeze, să consolideze şi să valorifice la maximum potenţialul uman, intelectual şi material, şi să-l pună integral în serviciul pacienților și al viitorilor medici. 

„Este unica clinică din sistemul național de sănătate ce deține Secția pentru studenți și medici rezidenți și care și-a demonstrat eficacitateaБ în special în perioada de pandemie a COVID-19. Grație echipei Clinicii universitare, Universitatea de Medicină a vaccinat in corpore toți studenții autohtoni și cei internaționali, și nu a înregistrat cazuri de îmbolnăvire gravă printre printre aceștia”, a punctat prim-prorectorul. 

Un rol important în dezvoltarea CUAMP l-a avut și colectivul Departamentului de Practică Generală și Asistență Medicală Primară al Universității, fondat în anul 1998 și reprofilat în luna ianuarie 2002 în Catedra de medicină de familie, condus în acea perioadă de profesorul universitar Grigore Bivol. Personalul Catedrei a constituit nucleul viitoarei echipe de specialiști calificați în pregătirea medicilor de familie și în dezvoltarea sistemului de asistență medicală primară.

În scurt timp aceasta a devenit un centru-model de asistență medicală primară pentru întreaga țară. Concomitent cu activitatea organizatorică, instructiv-metodică şi clinică specializată, personalul Catedrei de medicină de familie și angajații Clinicii participă efectiv în activitatea de cercetare ştiinţifică, contribuie cu perseverenţă la dezvoltarea ştiinței în domeniul asistenței medicale primare din Moldova, implementează noi metode de diagnostic, tratament şi de profilaxie a maladiilor.

stela gheorghițăStela Gheorghiță, coordonator de programe de urgență în sănătate publică la Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, a accentuat că OMS apreciază Clinica Universitară drept un partener fidel alături de care a lucrat cot la cot în diferite situații, cel mai important aspect fiind implementarea politicilor globale de sănătate, bunele practici, dezvoltarea standardelor și procedurilor operaționale pentru  gestionarea cazurilor clinice. „Am gestionat împreună urgențe de sănătate publică, am făcut front comun, implementând proceduri și protocoale internaționale, metode noi de tratament. Mulțumim pentru deschidere și profesionalism”, a menționat reprezentantul OMS.

„Clinica universitară a demonstrat rezultate frumoase în implementarea conceptului integrat de abordare a copilului în cadrul sistemului de medicină de familie”, a opinat Angela Capcelea, specialist programe de sănătate la Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), cu reprezentanța în Moldova. „Recunoaștem importanța medicinei de familie și salutăm pionieratul Clinicii Universitare în creșterea rolului asistenților medicali în sistemul de triere, de identificare a unor situații de risc etc. Rolul medicinei de familie crește în contextul angajamentului Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană și de asigurare a accesului echitabil la servicii de sănătate, în special pentru grupurile vulnerabile”, a subliniat reprezentanta UNICEF Moldova.

Grigore BivolProfesorul universitar Grigore Bivol, președinte de onoare al Asociației Medicilor de Familie din RM, a declarat că deschiderea acestei clinici, acum 20 de ani, a salvat medicina de familie din țară. „Inaugurarea acestei clinici ne-a dat forță să mergem înainte, în special pe componenta aspectului practic de formare a medicilor de familie, care ulterior a schimbat și atitudinea medicilor de familie față de profesie și tirajarea medicinei de familie în instituțiile medicale de asistență medicală privată. Grație acestei instituții, experții OMS au apreciat Republica Moldova ca model de succes în implementarea medicinei de familie”, a reamintit profesorul Bivol.   

Profesorul universitar Ghenadie Curocichin, actualul șef al Catedrei de medicină de familie și președinte al Asociației Medicilor de Familie din RM, a a adus mulțumiri conducerii Universității și partenerilor pentru viziunea strategică de a fonda această clinică. „Este o continuitate istorică, deoarece în aceste clădiri, anterior, locuiau mediciniști”, a spus șeful catedrei. Profesorul Curocichin și-a exprimat convingerea ca relațiile de colaborare între catedră și clinică vor continua pentru a implementa lucruri noi și utile sistemului de asistență medicală din țară. 

Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, a amintit că acum 20 de ani acest model de medicină de familie a fost implementat cu multă incertitudine, emoții, semne de întrebare, însă astăzi putem spune că totul a reușit. 

aniversare CUAMPÎn finalul festivității, medicul-șef al Clinicii Angela Tomacinschii a concluzionat că instituția pe care o gestionează a avut misiunea strategică de a deveni un centru model de asistență medicală primară, reprezentat de cadre medicale profesioniste și un act medical de calitate, pentru a  asigura procesul de formare practică și teoretică a studenților și medicilor rezidenți, medicilor și asistenților medicali, inclusiv în aplicarea metodelor de instruire. 

„20 de ani de activitate înseamnă multă muncă, dăruire de sine, profesionalism, sacrificiu, mii de consultații și investigații medicale, mii de pacienți tratați și încurajați, copii, părinți și familii fericite. Considerăm că ne îndeplinim cu succes munca și vă asigurăm că vom depune tot efortul în continuare pentru a oferi servicii de calitate tuturor pacienților noștri. Împreună putem trece peste orice provocare, suntem determinați să consolidăm activitatea Clinicii, deoarece credem ferm în misiunea noastră: să contribuim la îmbunătățirea sănătății populației”, a declarat medicul-șef.

diplomă de excelențăCu prilejul marcării celor 20 de ani de activitate a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară, administrația Universității a oferit Diploma de Excelență și Medalia aniversară „75 de ani de Calitate, Excelență, Performanță” dnei Ala Nemerenco, conferențiar universitar, dr. șt. med., pentru merite deosebite și contribuție substanțială la fondarea Clinicii, administrarea instituției timp de 15 ani, acordarea serviciilor de înaltă calitate, inclusiv menținerea sănătății studenților și medicilor rezidenți  și la fortificarea relațiilor de cooperare internațională cu partenerii de dezvoltare.

De asemenea, în semn de recunoaștere a excelenței în acordarea serviciilor de asistență medicală, mai mulți angajați ai Clinicii au primit diplome de apreciere din partea Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Sănătății, USMF „Nicolae Testemiţanu” și Federației Sindicatelor Sănătatea.

Inițiativa creării CUAMP i-a aparținut fostului rector al Universității, Ion Ababii, care a fost realizată în cadrul Parteneriatului Alianței Americane Internaționale a Sănătății (AIHA) între Școala de Medicină Virginia de Est-Norfolk/Portsmouth din SUA și universitatea noastră, în baza Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 177 din 28 februarie 2001. Procesul de reconstrucție a Clinicii a fost finanțat de către Guvernul RM și Banca Mondială.

Album FOTO

 

Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
usmf
Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară
aniversare
asistenţă medicală
Medicina de familie
medicina
Asociația Medicilor de Familie
Catedra de medicină de familie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii