Tumorile la copii – problemă clinică și de sănătate publică stringentă
- 276 vues
Combaterea cancerului la copiii din Republica Moldova, asigurarea accesibilității lor la diagnostic și tratamente multidisciplinare precoce, precum și la îmbunătățirea calității vieții acestora sunt câteva dintre subiectele abordate de medicii chirurgi pediatri în cadrul unei conferințe naționale științifico-practice cu participare internațională „Tumorile la copii – problemă stringentă clinică și de sănătate publică: soluții pentru prezent și viitor”.
Manifestarea științifică a fost organizată de Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan” și Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie „Natalia Gheorghiu” ale Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în data de 16 și 17 iunie 2023, la Academia de Științe a Moldovei. Conferința a fost consacrată regretatului profesor Gheorghe Țîbîrnă, academician al AȘM, ilustru medic chirurg, fondator al oncologiei și al chirurgiei naționale „Cap și gât”.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a menționat, în deschiderea lucrărilor conferinței, că aceasta are ca scop valorificarea oportunităților de instruire, cercetare, finanțare și implementare a medicinei personalizate în chirurgie, îndeosebi în chirurgia pediatrică. „În rezultatul discuțiilor și schimbului de opinii vor apărea idei novatoare și noi oportunități, precum și vor fi inițiate relații de cooperare cu echipe de specialiști și savanți de peste hotare. Acest fapt va consolida comunitățile medicale atât în plan științific, cât și practic, precum și va contribui la aprofundarea cercetărilor științifice în Republica Moldova, la integrarea în spațiul european al cercetării și internaționalizarea științei și, prin aceste procese, la obținerea excelenței în cercetare la noi acasă”, a punctat rectorul.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu a evidențiat rolul și contribuția comunității științifice a USMF „Nicolae Testemițanu” în identificarea soluțiilor pentru problemele de sănătate ale oamenilor, accentuând promptitudinea acestora în special în perioada pandemică. Președintele AȘM s-a referit și la dimensiunea personalității Gheorghe Țîbîrnă, care a lăsat o amprentă adâncă în științele medicale din țară și de peste hotarele ei, grație activității sale pentru care a dezvoltat o pasiune.
Academiciana Eva Gudumac, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie „Natalia Gheorghiu”, a punctat că pentru tratamentul de succes al unui pacient este necesară o abordare multidisciplinară, iar coagularea medicilor de la mai multe specialități chirurgicale la acest eveniment este dovadă a faptului că se conștientizează rolul muncii în echipă.
Referindu-se la regretatul profesor Gh. Țîbîrnă, acad. Eva Gudumac a menționat că numele acestuia este sinonim cu veșnicia, însă care a lăsat un mare gol, deoarece nu a reușit să salveze mai multe vieți.
Și academicianul Ion Mereuță, profesor universitar la Catedra de oncologie, a evidențiat semnificația științifică a conferinței organizată în ajunul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, dar și cinstirea memoriei academicianului Gheorghe Țîbîrnă – personalitate proeminentă a medicinei și oncologiei naționale cu valori morale fundamentale. „Contribuția domniei sale este semnificativă și durabilă la dezvoltarea acestui domeniu medical, mai ales în ceea ce privește aplicarea inovațiilor și a tehnicilor noi chirurgicale în oncologie". În opinia prof. Mereuță, numele academicianului Gheorghe Țîbîrnă provoacă admirație, respect și recunoștință.
Conferința științifico-practică a reunit la Chișinău, atât cu prezență fizică, cât și on-line, personalități marcante din domeniul chirurgiei, savanți cu renume și medici chirurgi din România, Turcia, Ucraina, Italia și SUA .
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii