Cercetarea științifică – domeniu strategic în activitatea USMF „Nicolae Testemițanu”
- 319 vues
Activitatea de cercetare a USMF „Nicolae Testemițanu” se impune tot mai pregnant în ultima perioadă, grație strategiilor implementate în vederea obținerii rezultatelor scontate. Astăzi cercetătorii au un rol extrem de important în școala superioară, iar formarea de clustere și platforme pentru integrarea cercetărilor conduc la obținerea garantată a succesului. Declarația aparține academicianului Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la USMF „Nicolae Testemițanu”, și a fost lansată în cadrul ceremoniei Gala Laureaților, în data de 20 octombrie curent.
Vorbind despre importanța cercetării din perspectiva națională și internațională, prorectorul a menționat că până acum au fost create mai multe platforme științifice în domeniul geneticii, bioinformaticii și medicinei computaționale, iar direcțiile de cercetare importante pe care Universitatea le dezvoltă pe parcursul anilor vizează patologia cardiovasculară ca o problemă esențială a sistemului de sănătate din Republica Moldova, bolile cerebrovasculare, patologia oncologică, hepatologia, gastroenterologia, urologia, nefrologia, sănătatea mamei și copilului, dar și alte boli necomunicabile și transmisibile – hepatitele virale, tuberculoza, Covid-19, farmaceutica și nutraceutica.
„În perioada 2023-2024 ne propunem să îmbunătățim managementul cercetării prin sporirea eficacității activității facultăților. Catedrele și laboratoarele trebuie să intensifice activitatea cercurilor științifice pentru a identifica tineri cercetători. Această direcție urmează să o dezvoltăm și prin colaborarea cu diaspora, inclusiv prin intermediul proceselor de internaționalizare a științelor medicale și farmaceutice”, a punctat prorectorul.
Un alt aspect evidențiat este dezvoltarea infrastructurii de cercetare: două centre și cele 23 de laboratoare științifice, Unitatea de microscopie confocală, Centrul de Bioinformatică și Medicină Computațională, Biobanca, Vivariul, inițierea construcției Laboratorului Central. Grație proiectului Băncii Mondiale FORCE_Med va fi fortificat procesul educațional prin cercetare. Astfel, două proiecte importante de restructurare a sistemului și a laboratoarelor ar fi crearea Unității de medicină moleculară și Unității de medicină personalizată.
Strategiile de cercetare prevăd și crearea centrelor comune de învățare prin experiment prin crearea unităților de morfologie, culturi celulare, microscopie confocală, epidemiologie, genetică și Biobancă. În acest sens, USMF „Nicolae Testemițanu” va lansa un proiect în comun cu Centrul de Medicină Moleculară din Berlin, Germania, și Universitatea de Medicină din Graz, Austria, ce va permite instruirea personalului științific. În aceeași ordine de idei, prorectorul a menționat că mai multe cadre științifice ale universității noastre se formează în centre de cercetare din Italia, Belgia, România, Turcia, Slovenia, Germania și Letonia.
Astfel, în anul 2023 a sporit considerabil numărul proiectelor de cercetare, fiind realizate 53 de proiecte în valoare de 76,3 milioane lei, comparativ cu 35 de proiecte (în sumă de 26 de milioane lei) în anul 2019.
O altă direcție prioritară este integrarea USMF „Nicolae Testemițanu” în spațiul european de cercetare, internaționalizarea și sporirea vizibilității. Indicele Hirsch a crescut până la 50, față de 18 în 2019. Aceste rezultate au contribuit la avansarea Universității, în 2022 și menținerea în 2023, pe locul 1 la nivel național în clasamentul internațional Webometrics, comparativ cu anul 2019 când se plasa pe locul III printre instituțiile de învățământ superior din țară.
Academicianul a informat că obiectivele pentru anul 2024 rămân aceleași: dezvoltarea infrastructurii de cercetare, formarea specialiștilor de înaltă calificare, creșterea vizibilității Almei Mater la nivel internațional, îmbunătățirea competențelor cercetătorilor prin teze de doctorat prin cotutelă, implementarea proiectelor internaționale și altele.
Cea mai importantă misiune în formarea cadrelor științifice îi revine Școlii Doctorale în domeniul Științe Medicale. La acest moment sunt 271 de conducători de doctorat și 397 de studenți-doctoranzi. În anul 2023 a fost susținută o teză de doctor habilitat în științe medicale, 13 teze de doctor în științe medicale, iar alte 83 de teze de doctor în științe medicale sunt în curs de pregătire.
Prorectorul a făcut și un bilanț al Conferinței științifice anuale, pe care l-a calificat drept un eveniment de anvergură pentru întreaga comunitate academică și medicală din țară, ce îmbină armonios maturitatea, tradiția, experiența, ambiția tinerilor medici și cercetători. Conceptul strategic al conferinței pune accent pe viziuni interdisciplinare largi, cu tangențe pe domenii diferite, pe comunicare și colaborare cu savanți și specialiști din lumea largă. La conferință au participat reprezentanți din 16 țări (Arabia Saudită, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Franța Germania, India, Israel, Italia, Liberia, Pakistan, România, Statele Unite ale Americii, Elveția, Georgia și Republica Moldova). Conferința a fost apreciată cu 24 de credite de educație medicală continuă.
Sesiunile State of the Art Lectures au avut un impact grandios asupra comunității științifice, fiind vizualizate de un număr impunător de studenți, medici rezidenți, studenți-doctoranzi, cadre științifico-didactice și alți membri ai comunității medicale interesați de tematicile prezentate. De asemenea, au avut loc 26 de sesiuni științifice pe 8 profiluri tematice și 34 de cursuri educaționale și workshopuri medicale. Per total la conferință s-au înregistrat 4961 de persoane, dintre care 3062 – cu prezență fizică și 892 – on-line.
De asemenea, anul acesta a fost publicată cea mai impunătoare Culegere de rezumate – supliment al Revistei de Științe ale Sănătății din Moldova, atât în versiune electronică, cât și pe suport de hârtie, ce include 765 de abstracte. Totodată, posterele vor fi publicate într-un volum electronic.
În acest context, rectorul Emil Ceban a menționat că rezultatele obținute se datorează eforturilor întregii comunități universitare, chiar dacă mai sunt subdiviziuni didactice, științifice și clinice ce nu se implică suficient. În conformitate cu Strategia de fortificare a cercetării pentru anii 2020-2030, au fost stabilite anumite obiective și trebuie să utilizăm toate oportunitățile pentru realizarea lor. Politica statului este una proeuropeană, ceea ce presupune atragerea de fonduri pentru dezvoltarea științei în țara noastră. În acest sens, comunitatea universitară trebuie să elaboreze proiecte în diferite domenii – cercetare, educație, clinică, infrastructură etc., pentru a contribui la dezvoltarea Universității.
În final, rectorul a felicitat membrii comunității universitare pentru rezultatele obținute, reiterând faptul că este disponibil să susțină orice inițiativă bună pentru prosperarea Almei Mater.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii