Daniela Mîrzac – o nouă experiență în cadrul „DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu"
- 341 vues
În perioada 25-28 octombrie 2023 a avut loc o nouă vizită a unui specialist din diasporă în cadrul proiectului „Implicarea profesioniștilor medicali din diasporă în dezvoltarea țării de origine" (DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu). Această inițiativă a fost demarată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
În cadrul vizitei sale, studenta-doctorandă Daniela Mîrzac a avut mai multe întâlniri cu membri ai comunității universitare, inclusiv cu reprezentanții Departamentului Cercetare din cadrul Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS) și cu prorectorul pentru activitatea de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, pentru a discuta direcțiile de colaborare în domeniu.
Academicianul Stanislav Groppa a subliniat importanța diasporei în dezvoltarea cercetării medicale din Republica Moldova, menționând contribuția valoroasă pe care profesioniștii din diasporă o pot aduce în ceea ce privește experiența, cunoștințele și resursele acumulate în centre medicale prestigioase din străinătate.
Daniela Mîrzac a accentuat rolul indispensabil al cercetării în dezvoltarea medicinei: ,,Oferă șansa la 1% dintre mediciniști să facă cercetare în științe fundamentale și vei avea inovație, și este mai important să aibă oportunitatea de a efectua cercetări acasă”.
În cadrul discuției au fost identificate mai multe aspecte comune de colaborare: schimb de experiență în cercetarea medicală, dezvoltarea proiectelor de cercetare pe filiera domeniilor imunohistochimia, genomix și proteomics pentru a aprofunda medicina personalizată.
Programul vizitei a inclus și o masă rotundă cu genericul „Cercetarea în sănătate și biomedicină, experiența diasporei și oportunități de colaborare și dezvoltare pentru știința din Republica Moldova”, la care au participat 25 de mediciniști. Tinerii au fost impresionați de cunoștințele și abilitățile dobândite de către invitata din diasporă și i-au adresat întrebări cu privire la activitatea de cercetare și experiența sa în programe de mobilitate academică.
La finele rundei de întrebări și răspunsuri tânăra cercetătoare a venit cu un mesaj către colegii săi de la Alma Mater: „Aplicați în parcursul Dvs. academic cercul lui Aristotel – în mijloc este ceea ce cunoaștem, ceea ce este în afară este ceea ce putem cunoaște. Vă invit să extindeți această sferă prin participarea la activități științifice, proiecte naționale și internaționale”.
În cadrul proiectului „Implicarea profesioniștilor medicali din diasporă”, Daniela Mîrzac își propune să încurajeze și alți specialiști din domeniul medical originari din Republica Moldova și activi în străinătate să se alăture acestei inițiative. „Participarea diasporei la educația viitorilor medici și la dezvoltarea cunoștințelor specialiștilor deja formați este de o importanță majoră. Cei din diasporă dețin, de obicei, o vastă experiență acumulată în diverse centre medicale și consider că ar trebui să transmită bunele practici medicilor din țară”, a afirmat invitata.
Profesorul universitar Alexandru Corlăteanu, șef al Secției de cooperare în cercetare din cadrul Departamentului Cercetare, a subliniat că „aceste întâlniri reprezintă un pas important în fortificarea colaborării și transferul de cunoștințe între profesioniștii din domeniul medical din Republica Moldova și cei din diasporă, având ca obiectiv final îmbunătățirea serviciilor și a cercetării medicale în țară. Este un exemplu elocvent al modului în care experiența și cunoștințele acumulate în străinătate pot contribui la dezvoltarea sistemului medical autohton, iar Daniela Mîrzac reprezintă un model inspirațional pentru tânăra generație de cercetători”.
Daniela Mîrzac este medic rezident la specialitatea Neurologie și student-doctorand în cadrul Școlii Doctorale în domeniul Științe Medicale la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, și deja a devenit o figură importantă în domeniul cercetării medicale și al colaborării internaționale. Pe parcursul anilor de studenție și în timpul rezidențiatului, tânăra a demonstrat angajamentul său față de excelența academică participând la două programe de mobilitate academică. Această experiență i-a oferit oportunitatea de a urma studii de doctorat la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz, Germania, sub îndrumarea profesorului Sergiu Groppa – un alt membru al diasporei medicale. Activitatea sa de cercetare este concentrată pe studiul translațional al bolii Parkinson. În iunie 2023 a publicat articolul “Translating Pathological Brain Activity Primers in Parkinson’s Disease Research”, în calitate de autor principal, în revista “Research (Wash D C)”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii