USMF „Nicolae Testemițanu” s-a remarcat prin inovații și rezultatele proiectelor de cercetare prezentate în cadrul Zilei Științei
- 259 vues
Inventatori, cercetători, studenți-doctoranzi și cadre științifico-didactice de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au prezentat într-un mod interactiv inovațiile și rezultatele proiectelor de cercetare obținute în perioada 2022-2023, în cadrul Zilei Științei - eveniment organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Cea de-a XIII-a ediție s-a desfășurat cu genericul „Integrare europeană prin cercetare și inovare”, în data de 20 noiembrie curent.
În cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, studentul-doctorand Ivan Negară de la Disciplina de hematologie, Departamentul Medicină Internă a USMF „Nicolae Testemițanu”, a fost menționat cu Diploma de Onoare a Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în semn de recunoștință și apreciere a activității prodigioase în domeniile cercetării și inovării. În acest context, tânărul cercetător a mulțumit Almei Mater pentru susținerea ideilor sale și oferirea multiplelor oportunități de cercetare. „Am ales calea în cercetare pentru că nu am privit-o ca pe o carieră sau ca pe un loc de muncă, ci ca o pasiune. Sunt medic, iar cercetarea îmi permite să aplic cunoștințele medicale într-un mod în care nu le pot implementa în rutina clinică. Îmi permite să mă exprim, să fiu creativ, să fac ceva nou, să mă dezvolt continuu. Este o experiență incomparabilă”, a accentuat tânărul cercetător.
Standurile USMF „Nicolae Testemițanu” au fost un adevărat punct de atracție pentru zeci de vizitatori, care au făcut cunoștință cu performanțele științifice ale cercetătorilor Universității, expuse prin mostre, mulaje, brevete de invenție, certificate de drept de autor, culegeri de rezumate, materiale științifice, postere, prezentări, monografii, trofee și medalii. Majoritatea au rămas uimiți, descoperind cele peste 53 de proiecte ale Universității (35 - naționale și 18 - internaționale.
De asemenea, vizitatorii au manifestat un interes sporit pentru aparatul de screening Doppler, prezentat în cadrul unui workshop, și pentru lecțiile publice susținute de către reprezentanții universității noastre la diferite subiecte, precum: igiena orală, combaterea utilizării neargumentate a antibioticelor, ingineria tisulară, accidentul vascular cerebral, bolile cronice hepatice, fenomenul dopajului juvenil la sportive ș.a. La final, cei mai activi participanți la expoziție au primit în dar mostre - literele USMF - create în timp real la o imprimantă 3D.
În cadrul evenimentului, Silvia Ciubrei, coordonatoarea proiectului "Research4Life Country Connectors Network” în Republica Moldova, a prezentat platforma Research4Life, cele 5 colecții (HINARI, AGORA, OARE, ARDI și GOALI), instituțiile eligibile, și condițiile de acces/înregistrare pentru țara noastră în anul 2024.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a participat la Ziua Științei alături de alte 33 de instituții de învățământ superior și de cercetare și circa 300 de cercetători din țară.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii