Câștigătorii concursului de desene „Medicul – prin ochii unui copil”, ediția a IV-a
- 353 vues
Luni, 17 iunie 2024, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor învingătorilor concursului de desene cu genericul „Medicul – prin ochii unui copil”, ediția a IV-a, organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în perioada 7 aprilie – 7 iunie curent. Concursul s-a desfășurat la trei categorii: învățământul primar, gimnazial şi liceal, pentru fiecare câte trei locuri premiante.
La categoria învățământ primar, câștigătoarea locului I a devenit Alisa Solonenco, elevă la Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev” din Chișinău, pentru lucrarea „Sora medicală”. Locul II a fost obținut de Stela Darii, elevă la Liceul Teoretic „Ginta Latină” din or. Chișinău, pentru lucrarea „Dentistul”, iar locul III a fost oferit Kirei Isac, elevă la Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”, pentru lucrarea „Înger salvator”.
La categoria învățământ gimnazial, pe locul I s-a plasat Mihaela Grosu, elevă la Școala Raională de Arte Plastice din or. Șoldănești, pe locul II – Dumitru Antonici cu lucrarea „În siguranță” de la aceeași instituție de profil din or. Șoldănești, iar locul III a fost obținut de Maria Chiosa de la Școala de Arte Plastice din or. Cahul, pentru lucrarea „Culorile medicinei”.
La categoria învățământ liceal au fost premiați următorii participanți: locul I – Dana Schița, Școala Raională de Arte Plastice din or. Șoldănești, pentru lucrarea „Eroul meu”; locul II – Anastasia Jumaneazov, Școala de Arte, „Vasile Glinca” din s. Dubăsarii Vechi, r-nul Criuleni, pentru lucrarea „Dăruitorul de viață și emoții”; locul III – Nadea Revenco, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Călărași, pentru lucrarea „Medicii – eroii societății”.
Premiul special al Rectorului USMF „Nicolae Testemițanu” i-a revenit Alexandrei Bunescu, elevă la Școala de Arte Plastice din or. Șoldănești, pentru lucrarea „Medicul în ochii unui copil”, iar Premiul Departamentului Comunicare și Relații Publice a fost obținut de Alexandrina Catrinescu, elevă la Școala Raională de Arte Plastice „Nicolae Moisei” din or. Telenești, pentru lucrarea „Ocrotirea viitorului”.
Rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, le-a mulțumit tuturor copiilor pentru participare la concurs și a menționat că toate lucrările copiilor sunt impresionante și originale. „V-am remarcat talentul și nivelul înalt de pregătire, și mă bucur că fiecare ați avut viziuni artistice diferite, redând profesia de medic așa cum ați văzut-o voi. Majoritatea sunt realizate în nuanțe colorate, vesele, așa cum vă văd și pe voi, și sunt sigur că unii dintre voi veți dori să deveniți eroul pe care l-ați redat în desen. Vă dorim succese mari la învățătură și să creșteți sănătoși, deștepți și nu renunțați să vă dezvoltați talentul. Vă încurajăm să fiți activi și să participați la diverse concursuri, ce vă oferă posibilitatea să vă creați un portofoliu bogat, care o să vă reprezinte pe viitor. Și peste ani, cine știe, poate vă hotărâți să deveniți medici sau farmaciști!”, a menționat rectorul.
Responsabilă de organizarea acestui concurs, Silvia Ciubrei, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice (DCRP), a specificat că la concurs au participat 191 de elevi din instituţii de învăţământ şi cu profil de arte din capitală şi din raioanele republicii. Lucrările au fost evaluate de un juriu profesionist, creat prin ordinul rectorului din specialiști în arte plastice. „Prin acest concurs ne propunem să valorificăm creativitatea și talentul copiilor și, totodată, să promovăm profesiile de medic, farmacist, asistent medical – ce stau la baza vegherii sănătății oamenilor”, a afirmat reprezentanta DCRP.
Una dintre premiante, Anastasia Jumaneazov, Școala de Arte, „Vasile Glinca”, s. Dubăsarii Vechi, r-nul Criuleni, a spus că inspirația pentru lucrarea sa, intitulată „Dăruitorul de viață și emoții”, a fost medicul său de familie, care este prima persoană care o ajută, atunci când se simte rău.
O altă participantă, Alexandra Bunescu, a afirmat că a rămas impresionată de modul în care a fost organizat concursul, în special ceremonia de premiere: „Am avut mari emoții atunci când am aflat că am obținut Premiul rectorului Universității, în care vreau să studiez. Visul de a deveni medic a stat la baza desenului meu, mă bucur că a fost remarcat la un așa nivel”.
Vădit emoționată am surprins-o și pe Mihaela Grosu: „M-am bucurat că am obținut locul I și vreau să particip și la ediția următoare, deoarece este un concurs foarte frumos”.
Svetlana Căprian, profesor la Școala Raională de Arte Plastice „Nicolae Moisei” din or. Telenești, a adresat un mesaj de mulțumire organizatorilor din partea tuturor participanților, menționând că astfel de concursuri stimulează creativitatea copiilor și îi ajută în alegerea viitoarei profesii.
Cu prilejul Zilei lucrătorului medical și a farmacistului, pe pagina de Facebook a Universității a fost creat un album cu toate lucrările prezentate la concurs: https://www.facebook.com/share/rbhETu2exp2Ghq7p/
Învingătorii au fost apreciați cu diplome și produse marca USMF „Nicolae Testemițanu”, alte 45 de lucrări ale copiilor – diplome cu menţiune, iar ceilalți elevi au primit certificate de participare.
Diplomele și certificatele pot fi descărcate de pe acest link: https://drive.google.com/drive/folders/1ss_n0rsIO-ulZB4Uw5HGVgo_jA53Za95
Pentru detalii vedeți Ordinul rectorului cu privire la premierea câștigătorilor concursului de desene „Medicul – prin ochii unui copil”.
De asemenea, cele mai interesante și ingenioase desene vor fi selectate ca material ilustrativ pentru diverse proiecte: expoziții, bannere, diplome, felicitări ș.a. În toate cazurile va fi respectat dreptul de autor, cu indicarea numelui și prenumelui elevului și a instituției de învățământ.
Galeria foto de la ceremonia de premiere a câștigătorilor poate fi vizualizată pe: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.871301101708758&type=3
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii