O nouă promoție de absolvenți în managementul sănătății publice
- 429 vues
Absolvenții Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Promoția 2024, și-au susținut public tezele de master în domeniul managementului sănătății publice. Sesiunile de prezentare a rezultatelor științifice s-au desfășurat în perioada 24-26 iunie 2024, cu genericul „Provocări în managementul sănătății publice”.
Directorul ȘMSP Oleg Lozan a subliniat că la acest maraton au fost audiate 28 de lucrări inedite, realizate în doi ani de studiu, cercetare și documentare. Tezele prezintă noi detalii și particularități importante ale funcționalității sistemului de sănătate din Republica Moldova ce pot fi aplicate în reformarea serviciului sau a conceptelor managementului sănătății publice. „Studiile cantitative și calitative au fost efectuate după metodologii complexe ce dau pondere deosebită acestor rezultate”, a accentuat Lozan.
Potrivit managerului instituției, anul academic 2023-2024 a fost unul extrem de productiv pentru ȘMSP, marcat de colaborarea cu organisme naționale și internaționale. „Anul acesta, pentru prima dată, am aderat la Asociația Europeană de Management în Sănătate. La cea de a 29-a ediție a Conferinței Europene de Management al Sănătății, desfășurată în perioada 5-7 iunie 2024 la București (România), ȘMSP a reușit să se evidențieze prin subiectele de cercetare prezentate și a obținut un premiu special acordat țărilor non-UE. Tot în acest an, am dezvoltat și dimensiunea cercetării, fiind susținute teze de doctor, de doctor habilitat, iar în prezent sunt în curs de realizare mai multe proiecte științifice de valoare. Acest lucru ne conferă încredere în ziua de mâine, iar tezele prezentate vor aduce plusvaloare sistemului sănătății, precum și sistemului de management al sănătății, pentru că aceasta contează pentru a face o schimbare”, a declarat directorul.
Prezent la eveniment, profesorul universitar Adrian Belîi, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a constatat că ȘMSP deține actualmente cea mai vastă și completă bază de date a managerilor sistemului de sănătate. „Pe durata studiilor au fost evidențiate numeroase probleme pe care le întâmpină sistemul autohton de sănătate, iar recomandările oferite de dumneavoastră vor fi incluse în politicile naționale de sănătate”, a punctat deputatul.
În opinia președintelui Comisiei de susținere a tezelor de master Valeriu Sava, coordonator al programului Sănătate la Biroul de Cooperare al Elveției, lucrările masteranzilor reprezintă surse de inspirație prin prisma managementului, a principiilor de organizare, a așteptărilor populației la anumite tipuri de servicii precum acces, calitate și finanțare. „Sub aspect organizatoric, aceasta se realizează prin recomandări în îmbunătățirea politicilor de sănătate, a reglementărilor ce țin de aceste politici, în îmbunătățirea cunoștințelor, deprinderilor și a realizărilor pe care sistemul sănătății le perpetuează în permanență în aspirația de a deveni mai performant, mai aproape de standardele europene, contribuind la realizarea scopului de a deveni stat membru al UE”, a specificat expertul.
Conferențiarul universitar Valeriu Sava a apreciat calitatea studiilor și calea deloc ușoară pe care o parcurge ȘMSP, dar de fiecare dată se impune cu succese mari: „Este important ca spiritul inovator, cunoștințele și dorința de a cerceta să continue pentru a dezvolta sistemul și a aduce în final servicii mai calitative, mai accesibile, mai performante populației, iar cei care oferă aceste servicii să aibă satisfacția morală și materială de a se realiza în continuare în funcția nobilă de medic”.
La final, conf. univ. Adriana Paladi, coordonator cercetare la ȘMSP, a punctat rolul Școlii în crearea unor tendințe noi în cercetare. „Această Școală se află în trendurile epocii contemporane, pentru că foarte mult timp consacră activității de cercetare, practic 30 % din timpul dedicat instruirii este destinat cercetării. Misiunea ȘMSP este să creeze competențe etapizate pentru un manager modern în sistem, iar acest lucru se remarcă prin calitatea lucrărilor prezentate de absolvenți”, a specificat Paladi.
Șefa promoției de absolvenți Tatiana Butucel a venit cu un mesaj de recunoștință pentru conducătorii științifici, cadrele didactice și administrația ȘMSP. „Noi am înțeles că avem o misiune extrem de deosebită și importantă pentru țară – de a schimba lucrurile spre bine în sistemul de sănătate. Aici am fost învățați să creăm și să dăm o parte din noi pentru a avea rezultatul scontat”, a specificat absolventa Școlii.
În tezele absolvenților, Promoția 2024, au fost abordate subiecte de actualitate precum: arderea profesională și satisfacția medicilor, empatia, automedicația, utilizarea dispozitivelor electronice de către copii, accesul la servicii medicale, cunoștințe, atitudini și practici ale femeilor privind contracepția etc. În urma studiilor complexe, ce includ atât metode cantitative, cât și calitative de cercetare, masteranzii au înaintat și recomandări diferitor categorii de decidenți.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii