Campania „16 zile de activism împotriva violenței de gen”
- 148 vues
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se alătură inițiativei internaționale cu genericul „16 zile de activism împotriva violenței de gen”, lansată cu scopul de a combate violența împotriva femeilor și fetelor, prin participarea la diverse acțiuni lansate de organizațiile neguvernamentale care apără drepturile acestora.
Astfel, Universitatea va participa la campania națională „Mă vezi? Cere ajutor pentru mine”, organizată de UN Women Moldova, care își propune să atragă atenția asupra realităților violenței în bază de gen și să încurajeze comunitățile să ia atitudine. În acest sens, în perioada 26 noiembrie - 6 decembrie 2024, în holul Blocului didactic central al USMF „Nicolae Testemițanu” va fi expusă una dintre cele 16 manechine ale campaniei, fiecare simbolizând un act de sprijin pentru femeile victime ale violenței. Prin intermediul acestora, organizatorii urmăresc să sensibilizeze publicul și să stimuleze la acțiuni concrete. Siluetele realiste ale femeilor afectate de violență, create de artista Victoria Peev, vor deveni o voce pentru femeile care suferă în tăcere, vor contribui la creșterea gradului de conștientizare și la mobilizarea comunității pentru schimbare. Toate locațiile care vor găzdui manechine vor fi incluse pe o hartă interactivă disponibilă pe o pagină dedicată campaniei și promovată publicului larg.
La 2 decembrie curent, va fi organizată o lecție publică cu privire la violența în bază de gen și violența sexuală adresată studenților, care va fi ținută de avocata Arina Țurcan-Donțu de la Centrul de Drept al Femeilor (CDF). Evenimentul se va desfășura în Aula „Petru Galețchi”, între orele 15:30-16:15. Scopul evenimentului este de a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie asupra fenomenului violenței în bază de gen, în special a violenței sexuale, și de a combate stereotipurile.
Ulterior, la ora 16:15, în holul Blocului didactic central al Universității va fi lansată expoziția documentară cu genericul „Nu dați vina pe haine!”, ce va prezenta istoriile a 11 femei și fete din Republica Moldova – victime ale violenței în bază de gen. Istoriile vor fi însoțite de o reconstrucție a hainelor, ce erau purtate de victime în momentul comiterii abuzului și au drept scop sensibilizarea cu privire la subiectul violenței sexuale. În cadrul expoziției va fi prezentată și istoria tragică a Anei-Maria – o tânără însărcinată din Orhei, care a fost răpită și ucisă cu cruzime în luna aprilie 2024, de către un fost polițist – un caz ce a șocat întreaga societate. Expoziția este organizată de CDF în parteneriat cu USMF „Nicolae Testemițanu” și susținută financiar de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu Reprezentanța în Moldova.
Acțiunile sunt organizate între două date semnificative: 25 noiembrie, când este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și 10 decembrie, în contextul Zilei drepturilor omului, evidențiind faptul că violența în bază de gen rămâne a fi cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel global.
În Republica Moldova, una dintre 3 femei este supusă cel puțin unei forme de violență din partea partenerului. De asemenea, 44% dintre femeile fondatoare din sectorul tehnologic au raportat hărțuire la locul de muncă, iar 41% dintre acestea au fost victime ale hărțuirii sexuale. Consecințele violenței în bază de gen afectează viața femeilor pe toate planurile – sănătate, bunăstare, carieră și independență economică.
Studiul IMAGES (Bărbații și Egalitatea de gen în Republica Moldova), realizat pe un eșantion de 1500 de bărbați, relevă date îngrijorătoare. Peste 40% dintre bărbații chestionați consideră că femeile sunt responsabile de viol, iar în cazul când femeia are o reputație proastă sau nu opune rezistență, în opinia bărbaților, acest fapt nu poate fi catalogat drept abuz pentru întreținerea raportului sexual.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii