USMF „Nicolae Testemițanu” va colabora cu Fundația Caritas Moldova în domeniul asistenței medicale comunitare
- 67 vues
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va colabora cu Fundația de Binefacere „Caritas Moldova” în domeniile medicină, sănătate publică, educație medicală, farmaceutică și cercetare. În acest sens, pe data de 12 februarie curent, a fost semnat un acord de colaborare între cele două instituții de către rectorul Emil Ceban și directorul Fundației Edward Lucaci.
Acordul prevede cooperarea pe segmentul acordării asistenței medicale primare persoanelor social-vulnerabile din diverse centre, localități, raioane, prin prestarea serviciilor de diagnostic și tratament, pe domeniile kinetoterapie, optometrie, ORL, telemedicină, îngrijire paliativă și asigurarea suportului psiho-emoțional.
Totodată, managerii au convenit asupra organizării unor instruiri comune cu scopul transferului de cunoștințe și bune practici în domeniul medicinei acordat angajaților și voluntarilor Caritas.
În acest context, rectorul Emil Ceban și-a exprimat interesul și responsabilitatea socială pentru susținerea proiectelor Caritas Moldova ce vizează asistența medicală primară acordată persoanelor vulnerabile din teritoriu – servicii ce ar putea fi oferite de către medici rezidenți, studenți sau medici specialiști, prin acțiuni de voluntariat. Această colaborare va aduce beneficii atât persoanelor vulnerabile, care ar putea avea acces la servicii medicale de calitate, cât și pentru dezvoltarea profesională a tinerilor medici și a asistentelor medicale cu studii superioare.
La rândul său, Edward Lucaci, directorul Caritas Moldova, a specificat că colaborarea cu USMF „Nicolae Testemițanu” este una de importanță majoră. „Datorită acestei colaborări, spectrul de servicii acordate persoanelor vulnerabile va fi unul mai vast, iar calitatea va crește. În ultima perioadă se evidențiază tot mai mult nevoia suportului comunitar, în special în asistența copiilor cu nevoi speciale și a familiilor acestora”, a relatat directorul.
Totodată, a fost abordat și subiectul acordării asistenței medicale refugiaților din Ucraina, aceștia din urmă solicitând crearea unui serviciu de consultare on-line, prin intermediul telemedicinei, ce ar facilita accesul la servicii medicale de calitate în termen optim.
Părțile urmează să identifice segmentele prioritare de colaborare și persoane responsabile pe fiecare domeniu în parte, iar ONG-ul va asigura partea logistică de oferire a asistenței medicale primare beneficiarilor. În prezent, Fundația are un spectrul larg de servicii de îngrijire la domiciliu în or. Chișinău, în satul Stîrcea din r-nul Glodeni, în orașul Rîbnița și satul Rașcov din stânga Nistrului.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii