Percepția durerii a evoluat de la o suferință personală la una multidimensională
- 210 views
Cele mai recente progrese în managementul durerii, precum și noile prevederi ale ghidurilor europene în acest domeniu au fost discutate de medicii specialiști - neurologi, reumatologi, interniști, traumatologi, anesteziologi și medici de familie din Republica Moldova, în cadrul unei conferințe științifice interdisciplinare cu participare internațională ACADEMY on Pain 2018.
Ion Moldovanu, profesor universitar la Catedra de neurologie nr. 1 a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menţionat, în deschiderea conferinței, că durerea cronică a devenit un flagel internațional ce afectează calitatea vieții și speranța de viață, în toată lumea și se asociază și cu tulburările imunologice. În același timp, o cercetare, din anul 2013, privind cefaleele în Republica Moldova, arată că oamenii percep durerea de cap ca o normalitate, ca un atribut al existenței umane și mai puțin ca un moment medical.
Profesorul Liliana Groppa, şefa Disciplinei de reumatologie şi nefrologie, Departamentul Medicină Internă, a specificat că indiferent de boală - reumatică, inflamatorie, autoimună ș.a., apare durerea, care este foarte chinuitoare în orice parte a zilei, iar pacientul este nevoit să se adreseze la medic. „Pacienții sunt comuni și avem nevoie de abordări comune. De aceea, această întrunire interdisciplinară, în care se discută aspectele durerii, este binevenită”, a spus profesorul.
„În ultimele decenii, percepția durerii a evoluat semnificativ de la o suferință personală la o percepție multidimensională”, a spus Adrian Belîi, profesor universitar la Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” a USMF „Nicolae Testemițanu”, preşedintele Societăţii pentru Studiul şi Combaterea Durerii din Moldova. „În prezent, durerea poate fi abordată prin numeroase prisme ale științelor fundamentale - ale medicinei clinice, farmacologiei, politicilor de sănătate. Durerea și tratamentul acesteia au fost recunoscute ca un drept fundamental al omului, iar, în unele state, a devenit o prioritate a sistemului de sănătate”, a spus profesorul Belîi.
Agostino Virdis, reprezentantul Universității din Pisa, Italia, invitat special la conferință, a specificat că durerea este o condiție clinică transversală, ce implică mai multe ramuri din domeniul medicinei - internă, reumatologia, anesteziologia, oncologia și altele.
Hans Kress, ex-președintele Federației Europene de Durere, profesor la Universitatea de Medicină din Austria, a remarcat că instituția pe care o reprezintă coordonează 38 de asociații - membre de nivel național în domeniul reducerii durerii, inclusiv asociația de profil din Republica Moldova. Profesorul austriac și-a exprimat surprinderea pentru interesul manifestat de specialiștii moldoveni în problema privind reducerea durerii, prin participarea masivă la acest eveniment.
Conferința științifică interdisciplinară cu participare internațională ACADEMY on Pain 2018 s-a desfășurat în perioada 23-24 noiembrie curent și a fost organizată de catedrele de Anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, Neurologie nr. 1 și nr. 2, Disciplina de reumatologie și nefrologie din cadrul Departamentului Medicină Internă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și societățile de profil din Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii