Curs de instruire în medicina tradiţională chineză
- 1335 views
Doi profesori de la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din provincia Gansu, China, desfăşoară un curs de instruire pentru cadrele didactice şi medicii-rezidenţi specializaţi în reabilitarea medicală prin aplicarea metodelor de acupunctură şi terapie manuală. Activitatea se desfășoară în incinta Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în perioada 10-21 decembrie 2018.
„Atelierul este o ultimă iniţiativă ce finalizează un proiect amplu, implementat în parteneriat cu Universitatea din provincia Gansu, care a contribuit la consolidarea şi fortificarea Centrului de Medicină Tradiţională Chineză de la Chişinău. Urmează şi alte proiecte cu Republica Populară Chineză inclusiv, faza a treia de fortificare a Centrului”, a subliniat, în deschiderea evenimentului, Evelina Gherghelegiu, șefa Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană (DREIE) a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Lucia Fişer, metodist, DREIE, a specificat că, preluarea experienţei şi a tehnicilor de la specialişti în medicina tradiţională chineză, pentru cei ce practică acupunctura este de real folos, deoarece este demonstrat faptul că poţi stabili un diagnostic corect, dar dacă stimularea este greşită nu poţi obţine un efect curativ scontat. „Chinezii au un proverb - Măiestria doctorului stă în vârful acului. Este foarte importantă executarea corectă a procedurilor de acupunctură pacienţilor. Aprofundarea cunoştinţelor atât la nivel teoretic, cât şi practic pentru participanţii la curs le va permite acestora să obţină abilităţi pentru a le implementa imediat în activitatea clinică”, a remarcat Lucia Fişer.
Profesorii Wang Fengyi şi Hou Chunying sunt specializaţi în diagnosticarea şi tratamentul mai multor maladii după principiile medicinei tradiţionale chineze, precum: consecinţele atacurilor vasculare cerebrale, paralizia facială, astmul bronşic, rinita alergică, artritele, insomniile, ulcerul gastric, paralizia infantilă la copii ș.a. Medicul Hou Chunying şi-a exprimat recunoştinţa participanţilor pentru interesul de a studia metode noi de tratament în acupunctură – tehnică ce aduce beneficii în cazul unui număr mare de maladii şi care nu prezintă reacţii adverse.
Centrul de Medicină Tradițională Chineză a fost creat în anul 2011, în baza Acordului de cooperare în domeniul economic şi tehnic dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze, în valoare de 5 milioane de yuani, semnat la 24 iulie 2002 și implementat de USMF „Nicolae Testemițanu”. Primul proiect a durat 2 ani şi 7 luni, timp în care Centrul a fost renovat şi au fost organizate servicii medicale în acest domeniu. Colaborarea cu partenerii din China a continuat, iar din 2014 a fost implementat cel de-al doilea proiect de cooperare tehnică cu privire la fortificarea capacităţilor Centrului de Medicină Tradițională Chineză. Conform acestui Acord, partea chineză a oferit un ajutor nerambursabil în suma de 4 700 000 yuani.
Centrul de Medicină Tradițională Chineză este prima insitituţie de acest gen din regiunea Europei de Sud Est, susținut de Guvernul Republicii Populare Chineze și creat conform principiilor medicinei tradiționale chineze. Centrul are următoarele direcţii de activitate: acupunctură, terapie manuală, fitoterapie chineză și autohtonă, reabilitare medicală.
Totodată, Centrul este și bază clinică de instruire și formare a medicilor rezidenți de la Catedra de medicină alternativă şi complementară şi de la Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală ale USMF „Nicolae Testemițanu”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii