USMF „Nicolae Testemițanu” va participa la proiectele Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie

USMF „Nicolae Testemițanu” va participa la proiectele Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie

Published: 11.04.2019

 

CIIGBUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost invitată, în mod individual, să participe la proiectele Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (CIIGB), la care țara noastră a aderat recent (în data de 6 martie 2019). „Pentru că sunteți o instituție publică de învățământ superior, dar și de cercetare în domeniul biotehnologiilor şi cercetărilor molecular-genetice, puteți beneficia de avantajele aderării la acest Centru internațional”, a declarat Natasha  Skoko, lider de grup CIIGB, cu sediul în oraşul Trieste, Italia.

Expertul european a informat administrația Universității, în special reprezentanţii Departamentului Știință, despre activitatea CIIGB, care este orientată spre cercetări avansate și instruiri în biologie moleculară și biotehnologii. Acest fapt oferă perspectiva de aprofundare a cunoștințelor și de aplicare a tehnicilor inovative în diverse domenii, inclusiv în biomedicină, de obținere a produselor fitofarmaceutice ș.a. Natasha Skoko a menționat că cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu” trebuie să solicite asistenţă de la reprezentanții CIIGB pentru a beneficia de toate ofertele Centrului, inclusiv pentru a accesa anumite laboratoare şi echipamente de cercetare. În funcție de proiectul de cercetare selectat, aceştia pot efectua experimente specifice sau să lucreze, pentru perioade scurte de timp, gratuit sau la rate preferențiale, în laboratoarele Centrului. „Experții CIIGB sunt deschiși să ofere un mediu științific și educațional pentru cercetarea inovativă în științele vieții în beneficiul țărilor în curs de dezvoltare”, a accentuat liderul.

Ion Ababii, Gheorghe RojnoveanuLa rândul său, rectorul Ion Ababii a salutat invitația oficială a CIIGB, menționând că este o onoare și o oportunitate binevenită pentru Universitate de a participa la acest program. „Instituţia noastră,  dintotdeauna, a pus accent pe dezvoltarea cercetărilor și a resurselor umane prin și pentru cercetare, a încurajat participarea comunității academice și științifice la diferite proiecte de cercetare, inclusiv mobilitățile pentru studenți, studenți-doctoranzi și personalul științifico-didactic în aceste scopuri. Oferta este atractivă și vom participa la programele CIIGB pentru a dezvolta atât potențialul uman, cât și a obține performanțe în acest domeniu”, a afirmat academicianul Ababii.

Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie este parte a Organizației Națiunilor Unite și formează o rețea interactivă cu centrele afiliate din statele membre, având componente în Trieste (Italia), New Delhi (India) și Cape Town (Africa de Sud).

CIIGB
CIIGB
CIIGB
CIIGB
CIIGB
CIIGB
CIIGB
CIIGB
CIIGB
CIIGB
usmf
CIIGB
Laborator de biotehnologii
Catedra de medicină de familie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii