Primul examen OLA în Republica Moldova susţinut la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 1232 views
În premieră, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în data de 12 aprilie 2019, s-a derulat examenul On-Line Assessement - OLA, recunoscut drept echivalent al probei-test din cadrul examenului de licență la specialitatea Anesteziologie și reanimatologie, similar cu examinarea EDAIC (European Diploma Anaesthesiology and Intensive Care - Diploma europeană în domeniul anesteziologiei şi terapiei intensive).
Cei 25 de candidați, rezidenți în anul IV de studii la specialitatea Anesteziologie și reanimatologie, au avut de parcurs, timp de 3 ore astronomice, două seturi a câte 60 de teste multiple, cu 5 opţiuni de răspunsuri pentru fiecare întrebare. Prima secțiune corespunde cu Cartea A, Basic Science (Ştiinţa de bază), iar cea de-a doua - cu Cartea B (Anesteziologie clinică). Fiecare set de întrebări are un scor maxim de 300 de puncte: un punct pentru un răspuns corect şi 0 (zero) puncte - pentru un răspuns lipsă sau greșit.
„Compartimentul A are ca obiectiv testarea cunoștințelor de bază (anatomie, fiziologie, biochimie, fizică medicală ș.a.), în timp ce compartimentul B - evaluarea cunoștințelor din domeniul clinic”, a subliniat profesorul universitar Serghei Șandru, șeful Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”.
Evaluarea OLA a fost iniţiată în conformitate cu Ordinul rectorului nr. 225-SP, din data de 25.03.2019.
Anual, testele pentru examenul OLA sunt revizuite de către Comitetul EDAIC și corespund tuturor rigorilor unui MCQ test. Evaluarea OLA este organizată de către Societatea Europeană de Anesteziologie (European Society of Anesthesiology - ESA) pe o platformă, la care se poate înregistra orice candidat, prin crearea unui nume de utilizator individual şi, astfel, să acceseze testele de evaluare. Interfața platformei este una bine structurată, adaptată utilizatorului și foarte simplă în gestionare. Examenul este unic pentru tot spaţiul european şi începe la o oră exactă, variațiile fiind determinate de fusurile orare. OLA se organizează anual, în luna aprilie, și este un test specific pentru toți candidații care doresc să-și evalueze cunoștințele după fiecare an de formare și cei care intenționează să ia examenul EDAIC (Partea I), în toamnă. OLA este oferit în 11 limbi: engleză, franceză, germană, italiană, poloneză, portugheză, română, rusă, spaniolă, turcă și chineză.
Candidații se pot înregistra în peste 120 de centre din Europa și din afara spaţiului european. Înscrierile pentru candidaţii la OLA sunt deschise la sfârșitul anului pentru sesiunea ce are loc în anul următor. La 20 aprilie 2018, un număr de 1543 de candidați au fost înregistrați în 76 de centre pentru a susţine examenul OLA în anul 2019.
Catedra de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg” exprimă recunoştinţă profesorului Valeriu Revenco, prorector pentru educație postuniversitară a USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorului Livi Grib, decan al Facultății de Rezidențiat, directorului Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală Andrei Romancenco și Departamentului Tehnologia Informației și a Comunicațiilor pentru sprijinul oferit în desfăşurarea acestui eveniment important pentru specialitatea Anesteziologie și reanimatologie.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii