Simulare de cutremur la Facultatea de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu”
- 736 views
Studenți și personalul Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au participat la un exerciţiu de simulare a unui cutremur de 6,5 grade pe scara Richter, ce a avut ca scop instruirea membrilor comunității universitare în vederea unei reacții corecte în situații de urgență.
Simularea a presupus evacuarea studenților și a tuturor persoanelor aflate în incinta Blocului didactic nr. 2 (din str. Mălina Mică, 66) din cauza unui cutremur. În preajma edificiului a fost invitată o echipă de pompieri şi de salvatori, inclusiv o autospecială de stingere a incendiilor. După activarea sirenelor atât personalul instituției, cât și studenții au necesitat evacuare, maximum în trei minute, păstrând calmul și liniștea. Exercițiul a prevăzut și câteva victime ale cutremurului - situație ce a demonstrat cum trebuie acordat primul ajutor medical.
Consilierul pentru securitate Gheorghe Stratan a menționat că țara noastră este amplasată geografic într-o zonă seismică, fapt ce ne impune să prevedem o situație excepțională asemănătoare și să învăţăm cum ar trebui să ne comportăm în astfel de cazuri.
Oleg Munteanu, șeful Direcției Situații Excepționale (DSE) al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din municipiul Chișinău, a apreciat interesul farmaciștilor pentru acest exercițiu. „Antrenamentul este binevenit pentru toți, deoarece siguranța vieții oamenilor este mai presus de orice bunuri, acte sau bani. Acest exercițiu va rămâne în memoria participanților, iar într-o eventuală situație de cutremur, fiecare își va reaminti cu siguranţă cum să reacţioneze. Este important ca astfel de antrenamente să fie repetate de două ori pe an”, a accentuat reprezentantul DSE.
Nicolae Ciobanu, decanul Facultății de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a declarat că acestă activitate va completa cunoștințele studenților care studiază disciplina Medicina calamităților. „Sperăm, în acest mod, să le incităm interesul față de această disciplină. În acelaşi timp, exerciţiul este util pentru a fi aplicat în viață”, a adăugat decanul.
În total, cca 250 de persoane au participat la acţiunea de simulare, care s-a desfășurat în data de 17 aprilie curent. Activitatea face parte din Programul de Protecție Civilă al universității noastre.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii