Abordări diagnostice și terapeutice moderne în conduita medicală a copilului cu maladii respiratorii
- 357 views
Medici pediatri, ftiziopneumologi, alergologi, pneumologi, cardiologi, chirurgi, hematologi, medici de familie şi manageri ai instituţiilor medico-sanitare publice din ţară au avut parte de schimb de informaţii şi de experienţă la conferința ştiinţifică, cu participare internațională, cu genericul „Abordări diagnostice și terapeutice moderne în conduita medicală a copilului cu maladii respiratorii”. Forumul a fost organizat de Departamentul Pediatrie al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, în data de 23 aprilie 2019, la Chişinău.
Pe parcursul reuniunii au fost abordate un şir de aspecte din practica pediatrică, în cadrul a două sesiuni de lucru: Gripa și pneumonia comunitară la copii şi Tusea cronică.
Invitatul special la manifestarea științifică a fost renumitul specialist rus în domeniul pediatriei - profesorul Natalia Gheppe, dr. şt. med., şef al Catedrei de boli ale copiilor de la Universitatea de Stat de Medicină „I. M. Secenov” din oraşul Moscova. Potrivit expertului, medicina şi copilul bolnav este o problemă interstatală, de aceea este iminent transferul de cunoștințe și bune practici, precum şi preluarea metodelor noi de predare. Tema conferinţei, tangenţială medicinei respiratorii, pulmonologiei, este importantă și pentru practica medicală atât în activitatea pediatrilor, cât şi în cea a medicilor specializaţi în alte domenii, pentru că există probleme, în special, aferente maladiilor respiratorii, pentru toate vârstele copiilor, începând cu primele luni de viaţă.
În altă ordine de idei, profesorul Gheppe a subliniat că relaţiile de colaborare dintre universităţile noastre datează din perioada sovietică, ceea ce permite schimbul de informaţii şi de experienţă, importante atât în context medical şi profesional, dar şi general-uman, din punct de vedere al tradiţiilor comune medicale şi didactice. „Deşi, în ultima perioadă, anumite lucruri s-au schimbat, fiind promovate noi metode de predare, în general, problemele şi bolile organismului omului sunt similare”, a accentuat ilustrul pediatru.
Profesorul universitar Svetlana Șciuca, Departamentul Pediatrie al USMF „Nicolae Testemițanu”, a remarcat că aproximativ 60 la sută dintre vizitele la medicul pediatru sunt asociate cu simptome de febră şi de durere, fiind cauzate, în special, de boli respiratorii. Potrivit studiilor în domeniu, există peste 200 de viruși ce afectează aparatul respirator. La etiologia maladiilor respiratorii se află cauze multiple şi diverse, gen: viruşi, bacterii, paraziţi, alergeni, substanţe chimice, corpi sau materiale străine aspirate etc.
La conferinţă au participat peste 470 de medici specialişti din ţară.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii