Rectorul Ion Ababii - distins cu Premiul Interstatal al CSI „Звезды Содружества”

Published: 16.05.2019

Ion Ababii AshgabatAcademicianul Ion Ababii, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a fost distins cu Premiul Interstatal al CSI „Звезды Содружества”.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc miercuri, 15 mai, la Așgabat, Turkmenistan, la Forumul Inteligenței Creative și Științifice a participanților din statele membre ale CSI.

„În acest an, 14 candidați din nouă țări au depus cererea de acordare a premiului, cele mai multe nominalizări - 4 persoane - a desemnat Belarus, iar prin decizia juriului, au fost acordate unsprezece premii”, au informat reprezentanții Fondului Interstatal pentru Cooperare Umanitară al CSI.

Premiile „Звезды Содружества” sunt acordate anual reprezentanților țărilor CSI pentru succese remarcabile în promovarea practicilor în domeniul acțiunilor umanitare la nivel mondial și contribuie la dezvoltarea fiecărei țări participante și a prieteniei interstatale, în ansamblu. Valoarea premiului constituie două milioane de ruble.

Ion Ababii este doctor habilitat în științe medicale, academician al Academiei de Științe a Moldovei și al Academiei Medicale din Polonia Albert Schweitzer. A devenit un savant notoriu, un  profesor remarcabil și ilustru organizator al învățământului superior medical și a sistemului de sănătate din Moldova. Este autor a mai mult de 500 de lucrări științifice, are 35 de brevete pentru invenții.

Premiu AshgabatActivitatea prodigioasă a academicianului Ion Ababii a fost apreciată înalt prin numeroase distincții, cum ar fi: Ordinul „Prietenia Popoarelor”, „Ordinul Republicii”, titlul onorific „Om Emerit”, Medalia de Aur „Albert Schweitzer”, distincția internațională „Socrate”, „The Hame in Science” (Oxford), titlul doctor honoris causa, conferit de universități de profil din România, Ucraina, Austria şi altele. Domnia Sa este Laureat al Premiului Național pentru performanțe în știință, iar recent, a fost decorat de Președenție cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul” pentru merite deosebite în afirmarea și dezvoltarea statalității Republicii Moldova, pentru contribuție substanțială la instaurarea coeziunii și concordiei în societate și pentru activitate intensă întru promovarea valorilor general-umane. Aceste distincții reflectă o dată în plus valoarea remarcabilă a meritelor Domniei Sale, lucru pentru care îi adresăm cele mai sincere felicitări și exprimăm înalta considerație și aprecierea pentru dedicația, profesionalismul, onestitatea, responsabilitatea și excelența, manifestate, zilnic, în abordarea diverselor aspecte ale activității sale complexe.

Ion Ababii Ashgabat
Ion Ababii Ashgabat
Ion Ababii Ashgabat
Ion Ababii Ashgabat

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii