Câştigătorii concursului de eseuri dedicat Zilei Europei
- 461 views
Victor Navin, Maria Filimon şi Daniela Caraman, studenţi la Facultatea de Medicină nr. 1, anii I-III de studii, au devenit învingătorii Concursului de eseuri dedicat Zilei Europei, ediţia a IX-a. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare Europeană a Bibliotecii Ştiinţifice Medicale (BȘM) şi Catedra de filosofie şi bioetică a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova. Alţi doi medicinişti - Victoria Lungu şi Maria Lungu - au devenit premianţii concursului la categoriile originalitate şi, respectiv, creativitate.
În data de 24 mai curent, la Universitate a avut loc ceremonia de premiere a câştigătorilor acestui concurs. La festivitate a fost prezentă şi Lina Botnaru, coordonator de proiect la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Liubovi Karnaeva, directorul BŞM, a accentuat că mediciniștii au avut oportunitatea de a-şi demonstra talentul şi imaginaţia, punându-şi în valoare potenţialul creativ. Concursul a devenit deja unul tradiţional şi le oferă tinerilor posibilitatea de a-şi exprima opinia privind importanţa protecţiei şi promovării valorilor naţionale în contextul integrării europene.
Profesorul Vitalie Ojovanu, şeful Catedrei de filosofie şi bioetică, preşedinte al juriului, a apreciat faptul că „participanţii în concurs s-au mobilizat, astfel ajungând la rezultatele scontate. Este un început bun şi promiţător”.
La rândul său, Lina Botnaru a felicitat studenţii pentru faptul că sunt creativi, că se dezvoltă multilateral şi că se gândesc la lucruri mai profunde, încurajându-i să continue în realizarea aspiraţiilor. „Mă bucur că la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” se pune accent pe activităţile extracurriculare şi sunt sigură că sunteţi reprezentaţi de unul dintre cele mai active centre de informare europeană.
Studenţii au abordat în eseuri următoarele subiecte propuse: Teritoriul comun al europenilor este cultura; Noi, cetăţenii planetei, alcătuim o mare familie. Noua eră ne pune în faţă noi încercări şi noi probleme globale; Libertatea este ocazia de a lua decizii; Democraţia este puterea poporului bine informat şi Toleranţa este celălalt nume al libertăţii.
În total, la ediţia din acest an a concursului, au participat 32 de studenţi. În final, au fost selectate 14 eseuri, cinci dintre care au fost apreciate cu locuri premiante. Finaliştii au primit diplome, certificate de participare şi daruri simbolice din partea organizatorilor.
Centrele de informare ale Uniunii Europene au fost înfiinţate în luna mai 2011, pentru a oferi populaţiei Republicii Moldova informaţii şi literatură despre: programele şi instrumentele UE dedicate ţărilor ce fac parte din politica europeană de vecinătate, legislaţia UE, regulile de afaceri şi pentru a promova cultura europeană. Actualmente, în ţară sunt 12 centre de informare ale UE, găzduite de către cele mai mari universităţi din regiunile principale: Bălţi (nord), Chişinău (centru), Cahul (sud) şi Comrat (UTA Găgăuzia).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii