Andrei Zorchin - fondator al școlii de fiziopatologie în republică

Published: 30.09.2019

 

Andrei Zorchin

Astăzi, 30 septembrie, ni se oferă prilejul de a omagia personalitatea creatorului școlii de fiziopatologie din Republica Moldova, un specialist remarcabil și un pedagog consacrat - profesorul Andrei Zorchin. Este un model rar de dăruire totală în ideea de a realiza lucruri mărețe. Pe lângă calitățile de profesor și medic fiziopatolog, Andrei Zorchin a rămas în memoria înaintașilor ca o figură proeminentă, recunoscută la nivel internațional pentru concepţia ştiinţifică, stilul pedagogic şi poziţia sa civică. A fost unul dintre discipolii vestitului academician rus Ioakim R. Petrov. 

Andrei Zorchin s-a născut la 30 septembrie 1919, în satul Ivanovskoe, r-nul Temkinski, regiunea Smolensk, Federația Rusă, într-o familie de muncitori. Și-a făcut studiile la Școala Medie din or. Leningrad (astăzi Sankt Petersburg).  În anul 1939 a fost admis la Școala Medico-militară „N. Șciors” din același oraș, pe care a absolvit-o în 1941. Până la deblocarea orașului, s-a aflat pe frontul din Leningrad în calitate de felcer.

În 1944 a fost înmatriculat la Academia Medico-militară „S. Kirov” din Leningrad. După obținerea diplomei, în 1949, a fost angajat în funcția de șef de laborator, ulterior - asistent la Catedra de patofiziologie, condusă de academicianul I. Petrov, care i-a dezvoltat interesul pentru activitatea de cercetare. În anul 1952 a publicat rezultatele primelor cercetări științifice, iar în 1953 a editat lucrarea «О рефлекторном механизме действия внутриартериальных вливаний крови и кровезаменителей». Concluziile acestor cercetări au fost incluse în îndrumarele și manualele de patofiziologie.

În anul 1955 Andrei Zorchin susține teza de doctor în științe medicale cu tema „Mecanismele cardiovasculare și respiratorii reflexe în asfixie”, iar în 1962 – cea de doctor habilitat. În perioada 1956-1961 a fost colaborator științific, apoi lector la Catedra de fiziopatologie. În anul 1960 i-a fost conferit titlul de conferenţiar, iar un an mai târziu, este ales secretar al Societății Fiziopatologilor din Leningrad.

În 1963, în bază de concurs, este ales în funcția de șef al Catedrei de fiziopatologie a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, stabilindu-se în Moldova pentru totdeauna. S-a manifestat ca un specialist calificat și un pedagog experimentat, cu remarcabile calități de organizare a procesului didactic și științific. A revizuit programele de studii, planurile cursurilor și ale lucrărilor practice, a selectat și a instruit eminente cadre didactice și științifice, contribuind și la organizarea unei ample activități de cercetare la catedră.

În 1965 obține titlul de profesor, iar între anii 1963 şi 1986, a îndeplinit funcțiile de prim-vicerector și prorector pentru activitate didactică și științifică, manifestându-se ca un iscusit organizator al învăţământului superior medical. În anul 1968 i-a fost decernat titlul onorific de Savant Emerit al RSSM.

Sub conducerea profesorului Andrei Zorchin au fost studiate mecanismele patogenetice ale șocului traumatic și visceral, hipochineziei, tetanosului, traumei combinate. Au fost inițiate cercetări fundamentale ale spectrului de acizi aminați, ale hormonilor steroizi, ale aminelor biogene. Rezultatele cercetărilor științifice efectuate de profesorul Andrei Zorchin au fost incluse în cca 200 de publicații științifice, inclusiv 4 monografii, 8 culegeri de lucrări științifice, 30 de brevete de invenție. În unele articole a elucidat, în mod deosebit, rolul eredității în patologie. Sub conducerea Domniei Sale au fost susținute 32 de teze de doctor în științe medicale și 9 teze de doctor habilitat.

Pentru studiul experimental al șocului traumatic, împreună cu alți membri ai catedrei, în anul 1989, savantul Andrei Zorchin a fost apreciat cu „Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii”. Pentru merite deosebite în activitatea didactică și științifică a fost decorat cu mai multe distincţii de stat. Pe bună dreptate, profesorul Zorchin poate fi considerat fondatorul Școlii fiziopatologice din Republica Moldova.

Andrei Zorchin a decedat la 25 septembrie 2005.

Andrei Zorchin
USMF
Andrei Zorchin
comemorare
profesor universitar
fiziopatolog
fondatorul Școlii fiziopatologice
in memoriam
100 de ani de la naștere

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii