USMF „Nicolae Testemițanu” vizitată de un grup de experți din Republica Populară Chineză
- 488 views
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a fost vizitată, în data de 18 noiembrie 2019, de un grup de experți de la Centrul de Training al Ministerului de Comerț (CTMC) al Republicii Populare Chineze, reprezentat de Chang Hexi, președinte al CTMC, Duan Weihua, director adjunct și Zhang Ting, membru al Centrului.
Vizita delegaților chinezi a avut ca scop fortificarea cooperării bilaterale dintre Universitate și instituții de învățământ medical din China. Totodată, în baza Acordului de colaborare încheiat între USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea de Medicină Chineză din Gansu, în anul 2015, părțile doresc realizarea următorilor pași concreți stipulați în acord, dar și coordonarea la nivel de guvern și analizarea tuturor aspectelor legislative - o regulă strictă a statului chinez.
În acest context, oaspeții au avut o întrevedere cu administrația USMF „Nicolae Testemițanu”, cu șefi de subdiviziuni și cu alți reprezentanți ai instituției în cadrul căreia au discutat despre mobilitățile academice de care beneficiază studenții și cadrele didactice și organizarea unei întâlniri bilaterale cu specialiști în domeniul medicinei tradiționale chineze care să instruiască în continuare personalul didactic specializat în reabilitarea medicală, prin aplicarea metodelor de acupunctură, terapie manuală ș.a.
Totodată, părțile au discutat asupra organizării unor întruniri, seminare și conferințe pentru determinarea direcțiilor prioritare a parteneriatelor, dezvoltarea relațiilor științifice bilaterale și organizarea mobilităților academice a profesorilor, a studenților, a medicilor-rezidenți și a studenților-doctoranzi pentru schimb de experiență în procesul educațional, în domeniul cercetării științifice, în aplicarea metodelor moderne de diagnostic și tratament - aspecte ce se regăsesc în Acordul încheiat între părți.
Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică a Universității, a declarat că între Republica Moldova și Republica Populară Chineză există relații de colaborare durabile în domeniul sănătății încă din anul 1961, când renumitul profesor Link Cin I a venit în țara noastră pentru a pune bazele medicinei tradiționale chineze. Studiile acestuia au fost continuate de fiul său, care și-a facut studiile la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. Profesorul a menționat că proiectele realizate cu suportul Republicii Populare Chineze au un rol important atât pentru USMF „Nicolae Testemițanu”, cât și pentru medicina națională. „Preluarea experienţei şi a tehnicilor de la specialiştii în medicina tradiţională chineză, în special pentru cei ce practică acupunctura, este de real folos”, a menționat prim-prorectorul. Profesorul a adăugat că Universitatea dispune de condiții optime pentru a studia medicina tradițională chineză la noi acasă, având Centrul de Medicină Tradițională Chineză și Centrul Universitar de Reabilitare Medicală.
„Cunoaștem că, în anii precedenți, specialiștii chinezi au efectuat vizite la Centrul Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale a universității noastre, unde au descoperit specii de plante care cresc și în China, ce sunt folosite în medicina tradițională”, a subliniat prim-prorectorul Olga Cernețchi.
În cadrul vizitei, administrația Universității a organizat o întrunire și cu tinerii care au revenit recent dintr-o mobilitate academică efectuată la Universitatea de Medicină Tradiţională Chineză din Gansu, unde s-au aflat în perioada 18 septembrie-8 noiembrie 2019.
Chang Hexi, președintele Centrului de Training al Ministerului Comerțului, a mulțumit administrației, organizatorilor și studenților pentru că au participat la acest schimb de experiență, menționând că Guvernul Chinei acordă o atenție sporită și înțelegere în această privință și mizează pe fortificarea colaborării pe segmentul medicinei chineze. „Unul dintre obiectivele vizitei noastre aici este de a ne informa și a ne documenta cum s-a desfășurat instruirea specialiștilor din Republica Moldova în China. Suntem interesați de impresiile studenților și a medicilor-rezidenți ca rezultat al acestei mobilități, ce avantaje sau carențe au sesizat în organizarea învățământului chinez, dar și cu ce idei și propuneri au revenit acasă”, a opinat oficialul chinez.
„Ca viitor pediatru, am fost impresionată de strategia de medicină preventivă, în special pediatria atât de bine gândită. Un moment ce mi-a rămas în suflet este disciplina și organizarea chinezilor, care se observă nu doar în medicină, dar și în viața de zi cu zi. Proiectul de mobilitate a fost unul genial pentru că a deschis nu doar mintea, dar și sufletul fiecărui participant în parte. Dacă am implementa măcar o părticică din ceea ce am văzut în sistemul medical și modul de viață chinezesc am mișca multe lucruri din loc la noi acasă”, a opinat Ana-Mihaela Bălănuță, medic-rezident, specialitatea Pediatrie, accentuând că pentru ea a fost o onoare să facă parte din această echipă.
Unul dintre studenții prezenți la întrunire și-a exprimat dorința de a însuși elemente din medicina tradițională chineză din primii ani de studii. „Așteptăm metode de învățare cât mai apropiate de cele chinezești pentru a putea însuși specificul și elementele acestui tip de medicină, care este atât de profundă. În China, în fiecare spital există o astfel de secție. Am rămas plăcut surprinși să aflăm cât de importantă este medicina tradițională chineză. În țara noastră se cunoaște foarte puțin despre medicina tradițională chineză, dar am descoperit cât de vastă este și am dori să continuăm instruirile în acest domeniu”, a accentuat medicinistul.
Oleg Pascal, șef al Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală, a exprimat recunoștință părții chineze pentru oportunitatea oferită studenților și medicilor-rezidenți de a cunoaște potențialul enorm al medicinei tradiționale chineze în tratamentul pacienților cu diferite patologiii.
„Tinerii au rămas foarte impresionați de acest stagiu și continuă să povestească despre experiența lor minunată în această mobilitate. Medicina alternativă și complementară este o parte importantă a asistenței medicale de reabilitare, iar concluzia este că noi trebuie să folosim, mai pe larg, metodele medicinei tradiționale chineze în reabilitarea pacienților”, a menționat profesorul Pascal.
Menționăm că la finele anului 2018, prim-prorectorul Olga Cernețchi a participat la celebrarea celor 40 de ani de activitate ai Universității de Medicină Chineză din Gansu. În cadrul ședinței plenare, prorectorul Olga Cernețchi a ținut o prezentare privind istoria și dezvoltarea medicinei tradiționale chineze în Republica Moldova. În raportul său, prim-prorectorul a vorbit despre evoluția, promovarea și dezvoltarea medicinei tradiționale chineze în țara noastră – realizată cu sprijinul și contribuțiile guvernului chinez în colaborare cu USMF „Nicolae Testemițanu”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii